Tar over som daglig leder i BypatriotenSindre Veblungsnes tar over rollen som daglig leder i Bypatrioten fra 1. desember 2019.
-Dette har vært planlagt ei god stund, sier grunder og eier av selskapet Trine Klemetsen, som avslører at hun ikke har tenkt seg noen plass. Tvert i mot.

Sindre Veblungsnes tar over som daglig leder i Bypatrioten. Grunder og eier Trine Klemetsen ønsker seg enda mer tid til å være tett på det som skjer på fortauskanten i byen vår.

-Jeg er fortsatt 150 prosent engasjert og ansatt i selskapet, men ser også behovet for å kunne være fristilt fra daglig drift. Vi, som i Bypatrioten, vil enda mer på vegne av både oss selv og byen, sier hun om omorganiseringen og nyheten som slippes på femårsdagen.
 
-Vi er et byutviklingsprosjekt. Det innebærer at vi må kunne være raske til å snu oss rundt, i takt med alt det som skjer rundt oss. Vi støttes av nærmere 170 bedrifter og aktører som spiller ball med oss hver eneste dag. Det felles målet er rett og slett å gjøre Ålesund by enda mer attraktiv, tilgjengelig og fremoverlent. Da må også vi ha kondis og rom for input.
 
-Det har vært fem fantastiske og inspirerende år. Som alle andre grunder-virksomheter som er tuftet kun på en vill idé, har vi hatt en tidvis overveldende følelse av opp og nedturer, motbakker og unnarenn, men så lærer vi også noe nytt hver eneste dag. Ikke bare om egen drift, men viktigst av alt om byen vår, folk, prosjekter, prosesser, behov og muligheter. Det er faktisk ganske imponerende hvor mange spennende oppgaver og oppdrag som finner veien inn døren vår i Apotekergata, sier hun om den stadig økende prosjektmengden.
 
-Vårt mål er ikke å bli større, eller flere, men å på en god måte klare å ta unna og ha fokus på de oppgavene som er viktig at noen faktisk gjør. Det har vi lært kan være litt av hvert, sier hun og legger til at Bypatrioten først og fremst driver med informasjon.

Bilde fra Bypatriotens egen konferanse "Bra By" i mars, der eget sentrumsregnskap for Ålesund så dagens lys i mars i år. På scenen konferansier Pål Bakke, Trine Klemetsen og kultursjef Oskar Skulstad.

-Den originale idéen var å kaste lys på alt det gode som faktisk skjedde i kriker og kroker. Her var så mange dyktige folk og prosjekter som ikke nådde opp og ut i mediebildet, som kanskje var eneste alternativet. Når folk snakket om død by, hadde jeg store problemer med å se hva de mente. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at mange heller ikke visste hva som skjedde, hvor og når. Nå går det lang tid mellom hver gang jeg hører noen si at byen er «dau». Det betyr imidlertid ikke at man kan hvile.

-De store endringene svever i luften, men det holder ikke kun med private initiativ. Her er fortsatt store utfordringer for å lykkes i jobben med å bygge et attraktivt sentrum som har en faktisk tyngde mellom Bergen og Trondheim, men det krever en mye mer strategisk tilnærming og vi kan ikke gi oss. Det er en seiglivet prosess å få ut ny kunnskap, kunne presse på og samtidig skulle holde engasjementet oppe, men det ser ut til å være det som må til, sier hun og avslører hva hun mener der det viktigste som kan skje i tiden fremover.
 
-Vi må tilrettelegge på en sånn måte at bedrifter faktisk synes det er et naturlig førstevalg å legge bedriften og arbeidsplasser til sentrum, vi må fylle på med enda flere som bor her, og vi må fortsette å utvikle den gode urbane følelsen være seg byrom, kulturliv og en god miks i detaljhandelen, sier hun og understreker at mye har skjedd. -Det bor 1000 flere i sentrum nå enn for 20 år siden, men de som bosetter seg i sentrum er stadig yngre og har helt andre krav til hvordan hverdagen skal utarte seg. Det må vi vite om og bygge opp rundt fort nok til at det får effekt, sier hun.

Bypatrioten satte Kiperviktorget på kartet da de sommeren 2018 overrasket med "pallehagen". Byutvikling i praksis som viste at man med enkle grep kan skape både nytt liv, beigeistring og grobunn for ny næring i egen by. Selv med små midler.

Veblungsnes som nå tar over daglig drift har vært ansatt som prosjektleder i Bypatrioten i to år.
 
-Det tok tid før jeg skjønte hvordan bedriften fungerte. Det er en snodig oppfinnelse hele prosjektet, ler han og ser på Klemetsen før han fortsetter.
 
-Først og fremst handler det om å systematisere og dele mye informasjon, knytte sammen folk og prosjekter og ikke minst tørre å se litt lengre frem enn neste mandag. Byutvikling tar tid og er noe som må gjøres hver eneste dag. Det er jo ikke noe man blir ferdig med det, sier han.
 
-Men etter at jeg først så hvor hårfint det hele er sydd sammen og hvor store ringvirkninger Bypatrioten skaper hver eneste dag, har jeg gått med på å signere en 10- års kontrakt.
 
-Han har det. Det er ikke tull en gang. Så får vi bare håpe vi er så heldige å få holde på så lenge, sier Klemetsen.

FAKTA OM BYPATRIOTEN

Bypatrioten AS ble stiftet 7. november 2014

Defineres av Innovasjon Norge som en «samfunnsaktør»

Bygger by hovedsakelig i sosiale medier

Engasjerer seg i små og store prosjekter og oppgaver som passer inn under slagordet -for en bedre by!

Prosjektet finansieres av bedrifter og støttespillere i næringslivet (Bypatrioter), annonseinntekter, ulike by-event og prosjekter
 
Har i dag over 30.000 følgere på Facebook, straks 10.000 følgere på Instagram og driver nettstedet www.bypatrioten.com