Til toppen

Soroptimistene holder kjolesalg

7. mars holder Ålesund Soroptimistklubb kjolesalg med mulighet for gode kjolekupp. Og formålet er svært edelt, dagen før kvinnedagen.

(F.v) Anne Ekornes Rekdal, Inger-Johanne Kverndokk og Synnøve Fagerhaug i Ålesund Soroptimistklubb har tatt plass i Holmeskjærsbua i Hatlevika. 7.mars åpner de kjolesalg til inntekt for organisasjonens utdanningsfond.

Men aller først, hva er en soroptimist?

Internasjonal organisasjon

Begrepet kommer fra latin og kan bety “best for kvinner”, eller “den beste søster”.

Og da har nok de fleste forstått at Ålesund Soroptimistklubb er en klubb for kvinner, som igjen en del av et stort internasjonalt kvinnenettverk.

-Det er en verdensomspennende organisasjon for yrkeskvinner som er representert i mer enn 120 land og heter Soroptimist International.
Her i Ålesund ble klubben etablert i 1983, forteller Anne Ekornes Rekdal.

Hun, Synnøve Fagerhaug og Inger-Johanne Kverndokk møter oss i Holmeskjærsbua i Hatlane, der de dagen før den internasjonale kvinnedagen skal selge vesker og kjoler til inntekt for Norske Soroptimisters Utdanningsfond for kvinner.

-Vi har for tiden 27 medlemmer og er en organisasjon som verken er religiøs eller politisk, men som er opptatt av å bedre forholdene for kvinner over hele verden, sier hun.

Det dreier seg om å utgjøre en forskjell, bekjempe vold mot kvinner, bedre helse og matvaresikkerhet for utsatte kvinner og barn, og å gjøre noe for en bærekraftig utvikling, heter det i Soroptimistenes beskrivelse av seg selv.

Kjolesalg for utdanning

-Vi har tidligere arrangert kjolesalgaksjon, men også auksjoner og andre ting for å skaffe inntekter. Og vi har lenge støttet foreninger i Moldava, som sist da vi støttet deres arbeid med ukrainske flyktninger. For dette fattige landet fikk hele flyktningekrisen i fanget da krigen startet, forteller hun.

Nå er medlemmene i full gang med å samle inn kjoler, og de tror det blir et godt utvalg å velge i for de som tar turen ned i Hatlevika 7.mars.

Idyllisk til ligger den, Holmeskjærsbua, der Ålesund Soroptimistklubb skal selge vesker og kjoler til fast pris på 200 kroner.

-Her kan en virkelig gjøre et kupp eller to. Og vi har satt en fast pris på kroner 200 for både plagg og kjoler, sier Synnøve Fagerhaug.

-Noen prøver likevel å prute, humrer Anne.
-Men da er det mest for enkelte mindre ting som også legges ut for salg, legger hun til.

-Formålet tatt i betraktning så burde vel folk prute andre veien?
-Det kan du si. 200 får være minstepris, tenker jeg. Men vi skal ha et godt utvalg når folk kommer.
Og det blir enkel servering, i tillegg til en liten presentasjon når dørene åpnes klokken 19.00.

-For dere vil gjerne rekruttere også?
-Ja, og det har vist seg å ikke være så enkelt, men vi håper på at yngre krefter vil vite mer om oss, og kanskje bli med i klubben. Vi er rundt 48.000 soroptimister på verdensbasis, så det er en stor organisasjon, sier hun.

Det er altså i Holmeskjærsvika og Holmeskjærsbua, tilhørende båtforeningen med samme navn det skal skje 7.mars. Og for å finne den så må du ned i Hatlevika på Hatlane. Og det kan bli en tur som lønner seg for alle som er på jakt etter en flott kjole.