SK Guard gir bort fotballsko og treningstøySportsklubben Guard deler villig ut fotballsko og treningstøy til de som trenger det, fra sitt overskuddslager på Color Line stadion. Mye er nesten ubrukt, andre ting er ikke en gang tatt ut av emballasjen.

-Dette er dyre ting altså, sier daglig leder i SK Guard, Foad Saidali. Nå inviterer han og klubben alle som har behov for tipp topp fotballutstyr å ta en tur til Color Line stadion.

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug).

-Se her. Dette kom Aafk med etter at de hadde hatt en rydderunde. Helt splitter nye fotballsko, sier Foad Saidali, daglig leder i Sportsklubben Guard, som også har sin base på Color Line stadion.

Skoene ligger fortsatt i skoesken.

Bypatrioten har blitt med Foad over kunstgresset til sørsiden av stadion, der SK Guard har sitt utstyrslager.

-Her, nå skal dere få se hva vi har. For dette er dyre saker altså, sier Foad, der han henter ut kasse etter kasse i lagringsbingene under den sørlige tribunen.

-Det koster jo mye penger, og for mange er disse tingene uoppnåelige. Da er det en glede for oss å kunne dele det med de som trenger det. For her er det sko og treningstøy for store og små, forteller han når han tømmer ut ei kasse med fotballsko.

-Det aller meste er jo knapt brukt. Unger vokser jo veldig raskt ut av sko og klær, så det er fullt brukbart alt sammen, sier han.

Foad har begynt å sortere treningsklær og fått dem hengt opp på et stativ.

Enda ligger mye i kasser, ting som også skal sorteres slik at en får et bedre overblikk.

-Noe står det jo initialene til forrige eier på. Det har vi fått en god avtale på å få fjernet helt gratis, sier han.

(Fortsetter under).

I klubbens utstyrsrom under den sørlige tribunen på Color Line stadion har Foad startet jobben med å sortere klær, sko, fotballer og annet utstyr alle som trenger det kan hente.

-Men hvor kommer alt dette fra?

-En del er jo slikt som er gjenglemt etter treningene. Dette havner da i ”Kom og få" bunken etter en stund, om eieren ikke melder seg.

Men mye er jo også ting som er donert, slik som skoene fra Aafk.

-Vi har en lukket gruppe på Facebook som medlemmene bruker til å selge eller å gi bort eget utstyr. For gjenbruk er generelt viktig for oss, sier han.

-Fra det vi kaller ”Kom og få" bunken kan alle som har behov komme og forsyne seg, sier Foad.

SK Guard har også et flyktningelag som spiller fotball, og som jo ikke er kjent for å spille vinterstid.

-De fikk nylig hansker av oss til hele laget, sier han.

SK Guard har 400 medlemmer, der rundt 300 er aktive spillere, samt en stor veterangjeng som stiller opp når noe skal gjøres.

Foad sier det er høy dugnadsånd i klubben, og at den sosiale profilen er viktig. Dermed faller det også helt naturlig å kunne bistå med dyrt utstyr til de som ikke ser seg i stand til å kjøpe slikt selv.

-Klart. Å bruke 2.000 kroner i fotballsko i sesongen kan fort bli dyrt for mange. Barn og unge vokser fort ut av skoene, og i tillegg kommer jo treningstøy og slike ting.

Mange har det tøft, både nordmenn og innvandrere. Nå kan alle som vil og har behov stikke innom oss og se om noe passer, sier han.

Også fotballer kan en få hos SK Guard.

-Ørevarmere kan jo være godt å ha her på Sunnmøre, sier Foad.

-Klart at det fort kan bli dyrt når en ungdom, som vokser raskt, må ut med 2.000 kroner paret, sier Foad, og tømmer ut en kasse med tipp topp fotballsko som har mange "spark" framfor seg, før de pensjoneres.

Foad har startet arbeidet med å sortere og henge opp treningstøy som enten er gjenglemt og havnet i "Kom og få" bunken, eller som er donert til klubben for videre utdeling.