Siste dag for populær strikkebutikkDet var aldri en del av oppskriften. Men da helsa slo seg vrang ble det helt rett å gi seg.
- Selvfølgelig er det vemodig. Jeg vil savne alle kundene. Og jeg tror de vil savne oss også, sier innehaver Torill Rønes hos Spøteriet. Men nettbutikken fortsetter som før, forsikrer hun.

Vemodig farvel
Lørdag var det siste åpningsdag for den populære strikkebutikken Spøteriet i Parkgata i Ålesund sentrum. Innehaver Torill Rønes (54) innrømmer at det er en vemodig dag, men at det likevel føles riktig og nødvendig å ta hensyn til egen helse.  

- Dette satt utrolig langt inne. Jeg vil savne alle kundene jeg har blitt kjent med gjennom disse årene. Men samtidig er dette hardt arbeid som krever utrolig mye. Jeg har vært oppe i 160-180 %. Over tid er dette dessverre ikke forenlig med helseutfordringene jeg har, sier Rønes.

Hun skynder seg likevel å legge til: - Vi fortsetter med nettbutikken vår spoeteriet.no, slik at kundene våre kan få garnene og utstyret de trenger. Vi har et lager i Skaregata, der kundene enten kan hente varene selv, eller få det i postkassa hjemme, sier hun.

Kake, klemmer og kaffe
Inne i den fargerike butikken i Parkgata ble siste åpningsdag markert med kaker og kaffe til de kundene som kom innom. Det ble delt ut gode klemmer og lykkeønskninger. Mange hadde kommet ens ærend for å være med på avslutningsdagen.

- Jeg har fått blomster og klemmer og folk har stått mellom reolene og nærmest grått. Det er rørende, og jeg skjønner nå at butikken har betydd mye for mange. Spøteriet har vært en viktig butikk i bybildet, sier Torill.   
(Saken fortsetter).

Torill Rønes (t.h.) bydde på kaffe, kaker og en god prat i med stamkunder som var innom på avslutningsdagen.

Spøteriet og Valldal-bær
54-åringen startet Spøteriet i 2016. Hun har stortrivdes i lokalene på gateplan i sentrum der hun har opparbeidet seg en solid og trofast kundemasse. Personlig og god kundeservice er nøkkelen til suksess, sier hun.

- En kunde som bor i en annen kant av landet fortalte meg at det er to ting hun MÅ gjøre hver gang hun er på besøk på Sunnmøre: Kjøpe jordbær i Valldalen og handle på Spøteriet! Da forstår jeg at butikken har betydd mye og at vi har vært en viktig butikk i bybildet, sier Torill. 

Spøteriet har mange stamkunder. Torill kjenner de fleste på fornavn. Strikking er en viktig og altoppslukende hobby for mange, og som faghandel må Spøteriet hele tiden være en ressurs der kundene få svar på alt man lurer på, i tillegg til å levere riktig garn og utstyr.

Trenger levende butikker
- Å yte god service er det viktigste man kan gjøre. Vi er en faghandel og da må kundene være trygge på at vi kan faget vårt. Kundene skal møtes med et smil. God service og fagkunnskap er konkurransefortrinn som man ikke må undervurdere, sier hun.

Torill har et stort ønske for lokalene, når Spøteriet er ryddet ut:

- Ålesund sentrum trenger levende og aktive butikker på gateplan. Disse lokalene blir ledige fra 1. oktober og jeg håper det er noen der ute som tar kontakt med gårdeier og har ønske om å drive en butikk her. Vi ligger lett tilgjengelig til i sentrum og det er mange forbipasserende turister på sommerstid. Så lokalene er veldig godt egnet til utadrettet virksomhet, sier hun.

Det vanket rause klemmer på siste dagen på Spøteriet. Her er det Torills datter Linn Jeanette som får en knuseklem. Hun har bidratt som ekstrahjelp i butikken.

Helsa først
- I dag er det din siste dag her i butikken. Hva skal du gjøre på mandag?
undrer vi.

Torill trekker pusten og tenker seg litt om.

- He, he, jeg er jo som en liten Duracell-kanin, så jeg klarer nok ikke å sitte helt i ro. Men nå er det snart ferie og vi har noen spennende planer på privaten til høsten. Og jeg skal jo fortsette å drifte og utvikle nettbutikken. Så det blir nok å gjøre framover også. Men helsa først! sier hun.

Spøteriet avslutter den fysiske butikken. Men nettbutikken spoeteriet.no fortsetter som før.

Godt utvalg og god service har vært kjennetegnet til Spøteriet i Parkgata. Nå legger faghandleren ned den fysiske butikken.

Fargerike garn i alle former og kvaliteter.

Fargerike garn i alle former og kvaliteter.