Nå kommer cruiseturistene-Endelig er vi i gang igjen. Det er godt at det rører på seg, sier Anita Nøring i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre som ser frem til å hilse gjestene om bord Mein Schiff 1 velkommen til Ålesund lørdag. 

Torsdag var de alle samlet på kaia for en praktisk gjennomgang. -Vi har forberedt oss lenge og ser frem til å endelig være i gang igjen. Foran: Monica Berstad Mæland (Ålesund Cruisenettverk), Fv bak: Anita Nøring (Destinasjon Ålesund og Sunnmøre), Synnøve Johnsen og Richard Breen (Ålesundsregionens Havnevesen).

Lørdag klokken 07.00 legger de til kai i Ålesund sentrum. Mein Schiff 1 med spente turister om bord. De har da allerede vært innom både Oslo, Kristiansand og Bergen. Nå står jugendbyen for tur. 

-Det er kjekt å endelig være i gang igjen, sier Anita Nøring i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre. Hun kan fortelle om en god sommer med mange individuelle reisende, men synes det er godt å endelig også kunne hilse cruiseturistene velkommen. 

-Vi har hatt godt med besøk fra både Tyskland, Italia og Frankrike, så vi har fått varmet opp, sier hun og legger til at hun ikke er redd for at de tilreisende skal ta med seg smitte. 

-De kommer fra strengere forhold enn vi er vant til, og vi har sett at de er svært flinke til å både holde avstand og ta hensyn til andre. De er faktisk mer overrasket over hvor fritt vi har det, forklarer hun. 

(Fortsetter under)

Områdene på kaia er strengt regulert med gjerder og inndelinger. -De besøkende får det strengere enn vi som bor her har det, sier Synnøve Johnsen i Ålesundsregionens Havnevesen.

Skipet er det første av totalt 38 skip som er bekreftet i år noe som betyr et stort forarbeid. 

-Vi har knapt gjort noe annet enn å utarbeide gode retningslinjer og rutiner, sier Synnøve Johnsen som understreker at det gjelder både om bord skipene og etter at de har kommet i land. -Vi har hatt en tett og god dialog hele veien, så nå ser vi frem til at de endelig kan komme. 

Det er ikke bare i havna det har blitt gjort forberedelser. 

-Vi må trekke frem innsatsen til alle våre medlemmer i Ålesund Cruisenettverk, skyter Monica Berstad Mæland inn. Det er de som skal både guide, frakte og ta i mot de tilreisende, og de har gjort mye arbeid i forkant for at dette skal være en så trygg og god opplevelse som mulig, forklarer hun. 

De besøkende som kommer lørdag kan se frem til en rekke aktiviteter. 

-Noen skal på byvandring, andre på tur til både Atlanterhavsparken og Fjellstua, forteller Mæland. 

-Selv om vi synes det er veldig kjekt med individuelle reisende som både bor på hotell og kommer med bobil, så er det noe eget med cruisegruppene, sier Nøring.

-Det blir plutselig litt ekstra puls når så mange kommer på en gang!

-Det er dette vi jobber for. Nå gleder vi oss, sier Anita Nøring i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre

Heve- og senkebroa vil være stengt ved cruiseanløp. -Det er av sikkerhetsmessige årsaker opplyser havna som legger til at det derfor ikke vil være mulig å kjøre gjennom Brosundet med småbåter. -Er man usikker og vil sjekke i forkant, så kan man gjøre det via web-kameraet på våre hjemmesider, opplyser Johnsen.