Landets eneste sertifiserte kokk for glutenfri matFor mennesker med glutenallergi kan det være risikofylt å bestille mat på restaurant om kokken ikke vet nøyaktig hvordan en skal gjøre det trygt. Det vet landets eneste sertifiserte kokk for glutenfri mat, Rafaele La Breca. Og han finner du her i byen, hos Nonna Lina.

Rafaele La Breca (t.v) er landets eneste sertifiserte kokk for glutenfri mat, og er å finne hos Nonna Lina i sentrum. -Pizzabunnene til Rafaele er unike. Alle pizzarettene våre kan en få med Rafaeles glutenfrie pizzabunner, som også faller i smak hos de uten allergier, sier Gunnar Ramsli.

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug).

45 år gamle Rafaele La Breca jobber stille i hjørnet ved pizzaovnen til Nonna Lina på ”Posthjørnet”.

Pizza etter pizza steikes etter alle kunstens regler for god pizza. Og regler er viktig for spesielt en kundegruppe.

-For mange som har glutenallergi kan et lite feilskjær bli svært alvorlig. Derfor er vi glade for å ha Rafaele hos oss, sier innehaver Gunnar Ramsli.

Rafaele er nemlig noe så sjelden som en kokk med diplom på sine kunnskaper om å lage glutenfri mat, og han slurver ikke, for det kan bety alvor.

-Han er møysommelig, for han bruker tre timer på å lage ti pizzabunner, mot en og en halv time for å lage 120 vanlige bunner. Men så blir også bunnene nydelige.

Den glutenfrie pizzabunnen kan en få til alle våre pizzaretter, og de har falt i smak også hos kunder uten allergi, sier Ramsli.

Normalen for pizzarestauranter er at de bruker en og samme leverandør når det kommer til pizzabunner uten gluten. Men ikke hos Nonna Lina.

-Den lager Rafaele, sier han.

Innehaver av Nonna Lina, Gunnar Ramsli ønsker å nyttiggjøre seg mer av Rafaeles kunnskaper om glutenfri mat. Som for eksempel velsmakende brød, og som her, nydelige kaker & Cannoli Siciliani

-Jeg har diplom fra AIC, som er en italiensk organisasjon for de med glutenallergi. Denne organisasjonen utdanner kokker for nettopp å lage glutenfri mat, forteller Rafaele, som selv hadde restaurant i hjembyen Alba i Piemonte, nord i Italia.

Å klare mesterstykket å vinne pris for den beste glutenfrie pizzabunnen i pizzaens hjemland Italia, hele tre år på rad, må sies å være litt av en bragd.

-Hva er viktigst når du skal lage pizza for en gjest med glutenallergi?

-Renhold og hygiene. Alt må være sterilt uten at det kommer inn ingredienser fra andre produkter som inneholder gluten. Det skal veldig lite til før en gjest med allergi blir dårlig, sier han.

-Grunnen til at jeg tok utdannelsen var rett og slett at jeg ville tilby noe veldig få andre kunne tilby. På den måten var det et konkurransefortrinn, men også et tilbud for en gruppe mennesker, sier Rafaele, og avslører flere planer for allergikere.

-Jeg vil lage glutenfrie brød og kaker for gjestene, sier han. Gunnar Ramsli nikker og er enig.

-Planen er å nyttiggjøre seg hans kunnskaper også med å tilby nydelige kaker og brød.

Kaker og Cannoli Siciliani, sier han, og blar gjennom bilder på Rafaeles telefon der den ene fristelsen etter den andre dukker opp.

-Rafaele har laget pizza i 34 år. Nå er det snart på tide å også få laget kaker og brød, avslutter Gunnar Ramsli.