Til toppen

\ loading=

Kan AaFK klare det umulige?

Er det grunn til optimisme? Er det mulig å ta en av kvalifiseringsplassene for AaFK? Eller er realiteten at det står så dårlig stilt til at de ikke klarer å snu motgangen slik at det blir spill i Post Nord-ligaen neste år?

JUBEL: Kommer det opptur på opptur i høst slik at fansen får mye å feire?

I og med det er ferie for lagene, så er det perfekt å ta et tilbakeblikk og se på hva historien kan fortelle oss. Kan det som har skjedd i OBOS-ligaen tidligere sesonger gi oss en pekepinn på hva som venter ved sesongslutt?

Og vi har selvsagt tatt hensyn til både optimistene og pessimistene.

Aldri skjedd før

La oss først tenke på muligheter og ikke begrensninger. For én måned uten kamper kan gjøre underverker. Spillere kommer tilbake fra skade, en ny trener vil trolig være på plass, noe som kan gi ny giv og tro. Det er flere eksempler på at det har vært nok til å endre den sportslige situasjonen fullstendig.

OBOS-ligaen ble utvidet til 16 lag i 2001. Men først i 2012 ble kvalifiseringssystemet endret til at fire lag, fra nummer tre til seks på tabellen, kjemper om en plass i Eliteserien mot laget som blir nummer 14 på øverste nivå.

Per dags dato er AaFK nummer 15 og på direkte nedrykksplass. Det er spilt 14 av 30 kamper og det er 14 poeng opp til Sogndal som er nummer seks og innehar den siste kvalifiseringsplassen.

48 lag har spilt i kvalifiseringen siden 2012 og 17 av de lagene var utenfor topp seks etter 14 kamper. Og skal AaFK makte å klatre helt opp til 6. plassen, så må det nok et lite mirakel til. For det har aldri skjedd før at et lag som ligger på nedrykksplass så sent i sesongen har spilt seg til seg en plass blant de seks beste på tabellen.

En umulig oppgave

La oss se på de to klubbene som har stått for den beste klatringen siden 2012 etter 14 spilte kamper. Ranheim var nummer 12 i 2015 med 15 poeng, men de hadde kun seks poeng opp til 6. plassen på det tidspunktet. De vant fire av dem fem siste, mens Sandnes Ulf vant kun to og dermed ble Ranheim nummer seks med bedre målforskjell enn rogalendingene.

For to år siden var Kongsvinger nummer 11 med 14 poeng og de hadde ti poeng opp. Og de hadde en forrykende siste del av sesongen hvor de tok 32 poeng, og kun Brann tok flere med 45. Så det viser at det går an å snu motgang til medgang.

Men ingen lag har klart å ha tatt en kvalifiseringsplass med mer enn ti poeng opp. AaFK har altså 14 opp til Sogndal.

Og hvor mange av de 17 lagene rykket opp til Eliteserien? Ingen.

Så det kan virke som en komplett umulig oppgave for AaFK å nå årets mål før sesongen. Opprykk.

Men samtidig må et lag bli det første. Kan det bli AaFK i år? Kan det skapes et mirakel innenfor veggene på Color Line Stadion?

Det er 16 kamper igjen og hele 48 poeng å spille om. Og begynner de oransje og blå å plukke den ene seieren etter den andre, så er det faktisk kort vei fra helvete til himmelen. Derfor er det grunn til å tro for tilhengerne som ikke har snudd ryggen til prosjekt AaFK anno 2024 enda.

Blir det kamper mot Brattvåg?

La oss gå over i verden til pessimistene. Hvor alvorlig er nedrykksfaren? Hva viser tallene? Kan det bli kamper mot Brattvåg i Post Nord-ligaen neste år? Kan Hødd rykke opp og AaFK rykke ned, slik at man blir lillebror på Sunnmøre?

Siden 2001 har det vært ulike antall lag som har rykket ned fra nest øverste nivå. Til og med sesongen 2016 var det fire lag som måtte ta heisen ned en etasje, og fra 2017 begynte Norges Fotballforbund med dagens system hvor to lag rykker ned og ett må ut i kvalifiseringsspill mot et lag fra Post Nord-ligaen.

Totalt har 33 lag hatt ni poeng eller færre etter 14 serierunder. Syv av dem etter 2017. Og det er alt annet enn hyggelig lesning å se på hvordan det har gått med lagene.

Ser dystert ut

Kun tre lag har berget plassen. Si det høyt. Kun tre lag…

Ett med det gamle systemet og to med det nye.

  • LøvHam i 2005. Hadde åtte poeng etter 14 kamper og ble nummer 12 til slutt. Berget plassen i siste serierunde med 5-0-seier borte mot Alta, mens Mandalskameratene tapte 0-3 borte for Sogndal.
  • Strømmen i 2019. Hadde åtte poeng og ble nummer 13 med 30 poeng, med fem poeng ned til kvalifiseringsplassen. Tok ni poeng på de fire siste kampene.
  • Skeid i 2022. Hadde kun seks poeng, men ble likevel nummer 14. Måtte ut i kvalifiseringsspill og slo Post Nord-laget Arendal 8-1 sammenlagt over to kamper.

Nå er heldigvis statistikk bare statistikk. Tall over hvordan ting har vært.

Vi får satse på at AaFK gjør de historiske tallene til skamme, finner høstformen og fyker oppover tabellen.

For vi vil ingen supportere så vondt at de opplever det andre nedrykket på to år.

RYKKER NED: Kan Sunnmøres Stolthet bli degradert til å være nest best på Sunnmøre om Hødd rykker opp og AaFK ned.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!