Til toppen

Imponert over interesse fra lokalt næringsliv

Roar Pedersen ble positivt overrasket over at nesten 50 bedrifter på Sunnmøre satte seg på skolebenken da Ålesund Data holdt sikkerhetskurs på kort varsel. 

Over 50 bedrifter meldte seg på da Ålesund Data inviterte til gratis kurs om sikkerhet. .

Over 50 bedrifter meldte seg på da Ålesund Data inviterte til gratis kurs om sikkerhet. .

(Av: Nils Jarle Sætre)

Det er kun 14 dager siden Ålesund Data bestemte seg for at de måtte tilby sikkerhetskurs i IT for næringslivet på Sunnmøre.

Lite ante de at kurset skulle vise seg å være høyaktuelt siden flyselskapet SAS ble hacket i forrige uke. Det medførte blant annet at når kunder logget seg inn kom de inn som noen andre og kunne faktisk endre på bestillinger eller bestill i en annens navn.

– Bakgrunnen for vi tilbydde kurset er at vi ønsket å lære opp både kundene våre og andre bedrifter om de truslene som er i IT-verdenen nå. Det handler også om å friske opp kunnskapen og få litt mer fokus på det. Det er en utrolig hastighet over de forskjellige typen trusler som endrer seg kontinuerlig, sier daglig leder i Ålesund Data, Roar Pedersen.

– Det gjorde ikke interessen mindre at SAS ble hacket. Dessverre har en god del lokale bedrifter også opplevd det samme og det gjør at de vil lære mer og skjerpe sikkerheten, legger han til.

(Fortsetter under)

- Kursene var gratis fordi vi ønsket at terskelen for å delta skulle være så lav som mulig. Det skal være åpent for alle, sier Roar Pedersen i Ålesund Data som er strålende fornøyd med responsen.

– Kursene var gratis fordi vi ønsket at terskelen for å delta skulle være så lav som mulig. Det skal være åpent for alle, sier Roar Pedersen i Ålesund Data som er strålende fornøyd med responsen.

Positivt overrasket

En del bedrifter meldte sin ankomst i forkant, men Pedersen hadde aldri trodd at så mange skulle vært interessert i mer kunnskap om IT-sikkerhet, for mange nye bedrifter dukket plutselig opp på selve kursdagen.

– Jeg er enormt imponert over hvor mange som kom, for det har vært nesten 50 bedrifter innom på kun én dag. Så vi er strålende fornøyde. Det å få så mye folk innom er helt fantastisk, så jeg får lyst å gjøre det flere ganger.

– Jeg ble veldig positivt overrasket over den store interessen, for vi brukte bare to uker fra vi annonserte det til vi holdt kursene, så det gikk litt fort i svingene fra vi fikk ideen til vi gjennomførte det med innflydde leverandører og gjesteforelesere, legger Pedersen til.

Det kostet heller ingenting å delta.

– Kursene var gratis fordi vi ønsket at terskelen for å delta skulle være så lav som mulig. Det skal være åpent for alle.

(Fortsetter under)

Bedriftene på Sunnmøre er fremme i skoen og tar sikkerheten mer på alvor enn hva de gjør andre steder i landet, sier Roar Pedersen i Ålesund Data.

Bedriftene på Sunnmøre er fremme i skoen og tar sikkerheten mer på alvor enn hva de gjør andre steder i landet, sier Roar Pedersen i Ålesund Data.

Lokale hackere

Og om noen var i tvil. Det er hackere i byen også. De kan like godt sitte i en kjeller på Aspøya eller på et loft i Larsgården, som de skulle være i London eller Moskva.

– Det finnes så absolutt lokale trusler og de er det faktisk mange av. Men de er ikke lokale lenger og med det mener jeg at den lokale trusselen er alltid knyttet sammen med noe internasjonalt. Og som vi har snakket om på kurset, så vil den lokale hackeren i Ålesund aldri hacke en bedrift direkte, men være en del av et større miljø. Det betyr at man kan være lokal og ha store internasjonale krefter som jobber med deg. I dag er det en industri og ikke en enkeltstående person som står bak.

– Det å se internasjonale trusler mot et lokalt næringsliv som lever med sine utfordringer, som ikke ser det totale bilder, gir oss utfordringer. Vi må forklare virkelighetsbildet og så må de tro på oss. Vi er ofte i den situasjon og det er ikke alltid enkelt å tegne det bildet. Som et lite firma, må vi være mest mulig i forkant, og vite alle truslene som kommer. Du må kjenne til det og fortelle om det.

Hans erfaring er at bedriftene på Sunnmøre er fremme i skoen og tar sikkerheten mer på alvor enn hva de gjør andre steder i landet.

– Basert på det vi ser, så virker det som hele regionen på Sunnmøre er veldig fremoverlent og opptatt av egen sikkerhet. Jeg tror det er litt annerledes i andre områder, for vi hører at det er vanskeligere å snakke IT-sikkerhet og få forståelse for det på Østlandet og nordover.

– Jeg tror i utgangspunktet at det norske samfunnet er veldig åpent og at vi har kommet en del lengre enn andre på det området. Vi har kontor i Polen også, og vi ser i forhold til det polske markedet, så har de et lengre stykke å gå. Selv om Norge har kommet lengre, så tror jeg ikke vi er vanskeligere å angripe. Jeg tror sågar at Norge er et utvalg mål, for alle hørt om oljen og de maritime næringene. Vi er et rikt land, så hvorfor ikke dra dit det er mye penger. Så jeg ser at flere og flere går etter bedrifter i Norge. Dessuten har vi en viktig strategisk geografisk plassering med tanke på krigen i Ukrainia, som gjør oss hyperaktuell å både kartlegge og angriper, sier Pedersen.

Alarmsentral på nett

Han kommer med en klar oppfordring.

– Det er utrolig viktig at bedriftene tar slike kurs. Vi skjønner det er vanskelig å sette av tid til det, for det er ikke så mye igjen av de tradisjonelle IT-folkene i bedriftene, for nå er mye outsourcet. Derfor er det viktig at ledelsen i bedriftene får en forståelse om hva som skjer og hvordan de kan sikre seg.

Han mener det er ikke tvil om at bedriftene bør investere i sikkerheten siden mye av informasjon og verdiene ligger i det digitale i dagens samfunn.

– De bør få hjelp til å kartlegge seg selv og så implementere sikkerhetsløsningene som de har behov for. Du må tenke på at du trenger en alarmsentral på samme måte som alle bedrifter har alarmselskap som er ute og sjekker dørene dine. Du trenger det samme på nett, for det er sjelden at noen knuser dørene og prøver å komme inn fysisk i en bedrift, men hver eneste natt bankes det på den digitale døren for å sjekke om den er låst. For det er der verdiene stort sett er. Så man må ha en alarmsentral på nett for å være trygg, sier Pedersen.