Hva er egentlig en bra by?Johnny Aarsnes, Norli Ålesund Storsenter

– En bra by er en plass hvor jeg kan sette meg ned og se på andre mennesker. Da gjerne med noe godt og drikke og bare se at byen lever. Da koser jeg meg.

– I en bra by vil en gjerne treffe noen man liker å prate med eller treffe nye folk. Her var en engelskmann innom som sa at Ålesund var en litt liten by. Han var ikke vant til å hilse på samme person tre ganger på en dag, men vi er bare glad for å treffe folk vi kjenner. Jo flere folk som kommer til sentrum, jo gladere blir jeg.

(Fortsetter under...)

Morten Johan Henriksen, HiFi-klubben Ålesund

– En bra by for meg må være til syvende og sist de folkene som er i byen. Det er de som utgjør hvordan man opplever byen. Det at folk smiler og generelt sett er gode med hverandre. Det mener jeg er det som utgjør en bra by, kort fortalt. Men det er et vanskelig spørsmål å gi et definitivt svar på.

– Hvordan man får en bra by er et tilsvarende vanskelig spørsmål. Det må gå litt på det samme at man er med på å lage positiv stemning og hjelper hverandre. Rett og slett er litt medmenneskelig.

(Fortsetter under...)

Eva Vinje Aurdal, ordfører Ålesund kommune

– En bra by for meg, som reiser veldig mye for å besøke ulike byer, er en by med arkitektur som er verdt å se på. Jeg ser ikke bort i fra at shopping kan være interessant for besøkende heller. Så er det å spise god mat, god drikke og ikke minst er kulturtilbud viktig. Det å kunne besøke ulike former for kulturinstitusjoner er veldig viktig når jeg er på besøk i andre byer.

– Vi har en bra by i Ålesund. Alle disse kriteriene er oppfylt til fulle her. Jeg kommer gjerne til Ålesund som turist også, men det er klart, vi skal ta vare på det vi har og så skal vi videreutvikle så vi kan bli enda bedre. Da handler det om arkitekturen vår, det handler om muligheten for shopping, det handler om utelivet og det handler om kulturtilbudene våre. Det å ha et rikt og mangfold innenfor kulturtilbudene av høy kvalitet er veldig avgjørende.

(Fortsetter under...)

Mona Honningsvåg, Kicks Kremmergaarden Ålesund

– En bra by er en by der det er liv og røre, der man får tak i det man trenger, der man har god tilgjengelighet i form av kollektivtransport. Så er Ålesund en bra by. Fordi vi har en slik nærhet til naturen her.

– Det som skal til for å få en bra by mener jeg først og fremst handler om at butikker tørr å etablere seg i byen. At man ikke bare går etter sentrene utenfor sentrum og at folk støtter opp bysentrum og bruker det slik at det består.

(Fortsetter under...)

Cecilie Therese Lund, Spar Ålesund Storsenter

– En bra by er en by som er levende med masse folk og som er tilgjengelig. I en bra by kan man få tak i det meste av det man trenger egentlig.

– Et godt kollektivtilbud er viktig for å få en bra by. Personlig er jeg glad i nisjebutikker og spesialbutikker, så det er fint å finne slike i sentrum. Det er slike butikker som man kanskje ikke finner så mange andre plasser. Gode parkeringsmuligheter er også veldig viktig i en god by.

(Fortsetter under...)

Egil Arne Farstad, Radio Ålesund

– En bra by for meg handler om en by som er fin å se på. Det skal være vakkert. Både med gammel arkitektur, men også med en nyere del som er med innovativ. Det skal være rent og hyggelig og det må være flotte både store og små parkområder. Mye grønt gjør at det er noe godt som skjer i byen. Selvsagt må man komme seg enkelt rundt. Det hadde vært praktisk om det hadde vært noen sykler slik som i større byer,  som man kan hoppe på og komme seg rundt med. Da er det også greit å ha litt tryggere sykkelstier slik at man ikke trenger å sykle midt i gata. Og så er det dette med kollektivtrafikk. I større byen er det både trikk, t-bane og masse busser. Det gjør at valgene blir mange og man kan droppe bilen. Det fører til mindre biltrafikk og mindre forurensning.

– For å få en bra by må man ha en plan. Da både i form av kortsiktige og langsiktige mål. Der må man kanskje ta noen vanskelige og upopulære valg. Det har blitt gjort før, der noe har blitt suksess, mens andre ting ikke har blitt like bra som det kanskje var tenkt. Hvis man har en god plan og vet hva man snakker om samtidig som man har fagpersoner med seg, så kan man ta de vanskelige valgene. Da endér man ofte opp der man ønsker. Så kan det selvsagt være noen år noen går og er misfornøyde, men det går seg gjerne til. Det å ha en god plan og satse er viktig. Det ser vi i større europeiske byer.