Til toppen

\ loading=

Høstscena med fokus på mannen

I dag presenterte Høstscena programmet for årets festival, der mannen får en sentral plass. Og det er et stort program festivalen skal gjennom i løpet av de fem dagene.

Onsdag 25. september går startskuddet for årets Høstscena, og scenekunstfestivalen skal gjennom et svært variert og spennende program fram til og med søndag 29. september.

Det er ikke første gang Siri Forberg drar boksing inn på Høstscena. Sist, for to år siden var det suksess. I dag presenterte bokserne Tony Vadseth i rødt og Eldars Dronks i blått hvordan det kan foregå.

Boksing og mannefokus

I dag ble presse og gjester på sedvanlig vis invitert til en presentasjon med action, film og med ord. Og action ble selve starten på det hele.

For da gjestene kom inn i salen på Arbeideren ble de møtt av en stor boksering på gulvet framfor scenekanten. For så vidt ikke noe nytt, for boksing var vanlig både på Arbeideren og Torghallen før i tiden. Ikke var det nytt for Høstscena heller.

-Det var jo artig å være med for to år siden, og jeg synes det er kjempespennende å knytte sammen kulturen og boksing som sport, sa Rune Forberg, leder i Ålesund Bokseklubb.

Rune Forberg i Ålesund Bokseklubb synes det er spennende å knytte sammen kulturen og boksesporten.

Så var kampen i gang. Klubbkameratene Tony Vadseth i rødt og Eldars Dronks i blått basket sammen i en oppvisningskamp i ringen.

-I år ville vi sette fokus på mannen, sa Siri Forberg, kunstnerisk leder for Høstscena. Vel vitende om at boksing jo kan forbindes med en mannegreie, og det var en suksess for to år siden, sier hun. Men Høstscena går lenger enn det.

-Det blir en debatt, der vi har tittelen ”Mannen raser”, som jo kan tolkes på flere måter. Debatten ledes av Bjørn Vatne, journalist og leder i Den norske Forfatterforening. I panelet møter vi FpU-leder Simen Vella og leder i Mannsutvalget Claus Jervell.

-Det blir mannedebatt, boksing, drag og karaoke på Arbeideren denne lørdagen, sier hun.

Hermann Nerland Storvik har vært elev av festivalkunstner Eldrid Schrøder Kvalvik, og han presenterte åpningsstykket for sin tidligere lærer.

Vil kjempe Mortens kamp

-Torsdagen blir det Shout på Sobra scene, og her er det ”mannen som danser”, når danseren Jens Trinidad og musikeren Marcus Amadeus holder sin danseforestilling.

Med en bok i hånden kom skuespillerelev Hermann Nerland Storvik (20) inn i bokseringen, som nå ble brukt som scene.

Hermann fortalte at han vil kjempe Mortens kamp. En kamp Morten ikke fikk kjempe fordi han ble myrdet av nazistene i en konsentrasjonsleir.

-Jeg vil kjempe Morten Steinfeldts kamp. En kamp for det gode i mennesket. Morten som var uten blindtarm, som ble tatt på Ålesund sykehus, der han ville bli så lenge som mulig slik at han ikke skulle bli tatt av nazistene. Samme Morten som ble redaktør i skoleavisa Aqua Vita allerede som 1. klassing på videregående.

Hermann er tidligere elev av årets festivalkunstner Eldrid Schrøder Kvalvik og hjelper sin tidligere lærer med presentasjonen av festivalstykket hennes, som skal framføres under festivalåpningen 25. september.

-Når de spurte meg hva jeg var opptatt av akkurat nå så var det krigen. Derfor blir det en forestilling i Foajeen og litt ute i Byparken rundt skjebnen til familien Steinfeldt. Om å ta valg, makt og avmakt, forklarer hun.

-Vi vil jo alle tro det beste om mennesker. At de er gode. Og jeg håper som andre at jeg er et godt menneske, sa Eldrid, som er midt i produksjonen der det å ta valg står sentralt.

-Jeg har laget rammeverket på en måte, og så skal jeg ha med seksti elever fra Ålesund videregående som skal være med å forme stykket og framføre det. I tillegg skal en haug barn fra Å-studio på Sørneset delta i stykket.

Zezé Kolstad er leder av Teateret Vårt sin avdeling for scenekunst for barn og ung i Ålesund. Hun presenterte det interaktive stykket «Brannen», om tre unge jenter og deres opplevelser under bybrannen.

Ung i en bybrann

Hvordan er det å være ung jente å oppleve at byen du bor i brenner?

Torsdagen blir det unike stykket «Brannen» satt opp på Arbeideren.

-Vi møter tre unge jenter som opplever brannen, og vi får ta del i deres opplevelser og kaoset som oppstår, sier Zezé Kolstad, leder av Teateret Vårt sin avdeling for scenekunst for barn og ung i Ålesund.

Stykket spilles i Arbeideren og ute i byen og er en interaktiv forestilling.

«Jordmor på jorda» av Edvard Hoem står også på plakaten. Det blir poesiscene, film på Løvenvold Theater både med og uten lyd, improshow, komedie og stor familiedag. I tillegg kommer Viggo Venn med sine ablegøyer.

Dette var litt av det Høstscena 2024 har å by på.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!