Har kledd opp brudepar i 45 årDet er 45 år siden Arne Inge Oksnes etablerte brudebutikk i Ålesund. – Det var veldig tilfeldig, men det har gått så bra, sier Oksnes.

Sammen med seg på butikken har han kona Vigdis. De ble gift like før de åpnet butikken, og siden har de både delt hus, seng og jobb.

– Men her på butikken er det han som er sjefen, sier Vigdis litt lattermildt.

Allerede da Arne var 15 år startet han i yrkeslivet. Han jobbet ti år i en konfeksjonsbutikk, og var lærling i samme butikken. I 1974 ville han starte for seg selv. Det var veldig tilfeldig at han startet butikken, først i Grensegata. Han fikk et tips om ledige lokaler, og to dager etterpå hadde han startet butikk der.

(Fortsetter under...)

I karnevalbutikken kan en finne klær til alle anledninger.

Siden oppstarten har han kledd opp 40.000 menn i alle fasonger fra topp til tå. Det hadde enten vært det, eller å mette minst like mange sunnmøringer. For han var også inne på tanken om å kjøre fiskebil. Men brudebutikk ble det, og i løpet av årene har han hatt 17 konkurrenter. 

I tillegg til brudekjoler og alt av tilbehør og dresser har de sko, dåpskjoler og selskapskjoler. Rett over gata finner man oså en butikk med yrkesklær. Rett over den andre siden igjen har de enda en butikk med utkledningsklær.

(Fortsetter under...)

Like etter man har passert finklær til herrer, og like før man kommer inn i avdelingen med brudekjoler, kan en finne selskapskjoler i alle farger og fasonger.

Det er sommeren som er høysesong for bryllup, men i butikken er det aldri rolig. Det er mange kommende bruder som har bestilt prøvetime på kjole, og hver dag er det noen innom. De har over 300 kjoler på lager, og der er noe for alle. 

– Før var det gjerne slik at man hadde 14 dager på å få klart et bryllup. I dag planlegger man gjerne i et par år. Nå skal vi også få inn kjoler i størrelse 60, så da har vi noe for absolutt alle. Vi ønsker å hjelpe alle som kommer innom, både bruder, brudgommer og de som skal i selskap og trenger selskapskjole, sier Arne.

(Fortsetter under...)

Over gata finner for brudebutikken kan man finne seg yrkesklær. Både sjømannsklær og klær som passer innen helse selges der.

– Det er ikke så ille å drive butikk midt i sentrum. Det bor mye folk her. Det eneste som ødelegger er parkering. Det er lite opplysning om parkering, og folk ser ut til å være redde for å parkere her. Vi har flere episoder der bruder har kommet innom, og brudgommen har kjørt rundt i byen uten å parkere. De tørr ikke i fare for å få bot, sier Arne.

– Men vi vil heller være her enn på Moa. Det er mye koseligere i byen. Det har vært en kjekk jobb og kjekke kunder, skyter Vigdis inn.

Det er sønnen Hugo som står i karnevalbutikken, og i butikken med yrkesklær er det Yvonne Haagensen som står. I brudebutikken er det Vigdis som har ansvaret for brudekjolene, mens Arne selv holder seg til herreklærne. 

– Det står respekt av å ha drevet butikken så lenge, mener Yvonne Haagensen, som jobber på butikken med yrkesklær.

Det er Vigdis og Arnes sønn, Hugo, en treffer på inne i karnevalbutikken.