Furutre-mysteriet er løst!Her er svaret på hvorfor furutrærne i Fagerlia har plastkrager. 

Wencke Ystenes er leder i Kellys håp. Hun har forklaringen på plastkrage-mysteriet i Fagerlia.

Nei, det var ikke performancekunst, ei heller vern mot regn, slik noen hadde foreslått. Og kommune, fylke, biologer og kunstelever er frikjent for all fremtid.  

Det er noen helt andre som står bak den forunderlige merkingen av stammene på furutrærne utenfor Fagerlihallen, som Bypatrioten kunne fortelle om mandag.

LES: Hva i granskauen er dette?

I vår jakt på svaret på furugåten har vi kontaktet både lokale myndigheter, skoleledelse og flere andre, men ingen klarte å gi oss en god forklaring.  

Men det var helt til Wenche Ystenes kontaktet oss mandag kveld. 

 

Wenche er grunnlegger og leder av Kellys håp i Ålesund og omegn, en ivrig gjeng med dyreelskere som rykker ut når dyr har det vanskelig og trenger hjelp. 

– Det er vi som har satt opp plastkragene, forteller Wenche. 

Og forteller en utrolig historie om en fortvilet katt som satt i toppen av et 15-20 meter høyt furutre like før påske. (Saken fortsetter)

 

Her er et lokalt firma i ferd med å hente ned katten. Men den tok dessverre raskeste vei ned og falt 15-20 meter rett ned i fortauet. Men katter har som kjent ni liv. Foto: Privat

Måtte gi opp
– Katten hadde vært der oppe i tre døgn og kom seg ikke ned. Selv ikke brannmannskaper som kom til unnsetning, klarte å berge den livredde katten. Den klatret enda høyere da de nærmet seg. 

Brannvesenet ga opp. Men de kunne ikke bare la den sitte der. Engasjementet fra folk var stort, og de fikk tak i en lift fra et lokalt firma for å forsøke å få ned katten selv. 

Rett i bakken
– Da vi prøvde å få tak i den, gikk katten ut på ei gren. Der mistet den balansen og datt rett ned på fortauet her, sier hun og peker. 

– Nei, huff da, det gikk vel ikke særlig bra?, undrer vi.

– Jovisst! Katten kom seg på beina, men den var skadet. Den sprang og gjemte seg under en bil og der klarte vi å få tak i den, sier hun. 

– Katten hadde brudd i en fot og det bar rett på dyreklinikken der den ble operert. Katten var på dyreklinikken heile påska, sier hun. 

– Men det forklarer ikke plastkragene på furutrærne? 

– Katten har satt seg fast i disse trærne flere ganger tidligere. Det er der den pleier å løpe når den blir redd. Vi ville ikke at den skulle løpe opp i treet når den var nyoperert og ute igjen fra klinikken. Plastkragene har fungert helt etter planen og katten har ikke vært i trærne siden. Men nå skal vi fjerne kragene en av de nærmeste dagene, sier Ystenes. 

 

Hun er imponert over alt engasjementet rundt bergningsaksjonen. 

– Operasjon og opphold på dyreklinikk koster ganske mange tusen kroner. Da vi fortalte historien på våre nettsider, ble det satt i gang en spontan kronerulling. Operasjonen og etterbehandlingen var betalt allerede før katten var ute av narkose. Jeg er imponert, sier hun. Og det er ikke rart at folk stusser over plastkragene, men de skal vi altså fjerne med det første, avslutter hun. 


– Der oppe, helt i toppen satt katten, sier Wenche Ystenes i Kellys håp. Til alt hell overlevde pusen fallet på 15-20 meter.

Til unnsetning: Mannskap fra et lokalt firma forsøker å nærme seg den livredde pusen som hadde vært oppe i treet i tre døgn.