Dugnad for enda mer kulturIngen av de er fra Ålesund, men de elsker å jobbe og være i jugendbyen. Begge er klar for at vi skal sette vårt preg på det nasjonale kulturkartet. Lørdag inviterer lederne for Høstscena både frivillige og publikum velkommen inn til ett av byens kanskje minste men desidert mest produktive og kreative kontorlandskap. 

Det er viktig å spille på lag med de lokale kulturkreftene, sier lederne for Høstscena om årets program og nevner både Jugendteateret og Teatret Vårt som viktige samarbeidspartnere.

De har ikke mange metrene å boltre seg på, men med litt «nedoppsnuing» og fjerning av gamle store møbler er de trygge på å få skapt seg akkurat den boltreplassen de trenger. Det er her de skaper, administrerer og produser den årlige Høstscena. Nesten ei uke med teater, poesi, konserter og kulturopplevelser for alle. Nå er det tid for dugnad. 

-Vi må freshe opp og male litt. Det tenkte vi gav oss ei god anledning til å også bli bedre kjent med festivalens mange frivillige. De er viktige for oss, sier kunstnerisk leder Siri Forberg som har tatt turen fra Oslo hvor hun har sin egentlige base. 

-Denne jobben er ei 50 % stilling for oss begge, så når vi først møtes må vi få gjort mye på en gang, sier hun til bekreftende nikk fra daglig leder Ingrid Bjørsnøs Kvam. 

Denne langhelgen er det altså både speedmøter med lokale krefter og bedrifter i tillegg til dugnad og sosialt samvær på agendaen. 

-Vi kjøper inn pizza og god drikke, men har sagt at det er kun til de som tar i en malerkost som kan forsyne seg, sier hun og de ler. Kontoret er nemlig ikke større enn at det bør gå rimelig fort for seg. 

-Det er klart at hensikten her er å bli bedre kjent, men så får de også være med å sette sitt preg på de metrene vi har har til rådighet, sier hun om kontoret som ligger vegg i vegg med Arbeideren og Børsen. 

(Fortsetter under)

Siri Forberg ønsker at Ålesund by med sine tilbud blir sett av enda flere.

Det ryddes i hyllene hos byens kanskje minste kontorfellesskap.

Nye impulser

Ingrid har funnet sin plass på Godøya hvor hun og mannen har valgt å slå seg ned. Ingrid pendler fortsatt fra Oslo hvor hun også er i jobb som avdelingsleder for teater. 

-Jeg tror alle som kommer utenfra og hit får en sånn, woooow, når de møter byen første gang. Som om de har oppdaget en stor hemmelighet, sier Siri og legger til tanker vi som by kan ha mye å hente på å markedsføres oss til andre steder og byer i eget land. Ingrid er enig. Hun kommer fra Trondheim, og visste ikke så mye om Ålesund før denne jobben dukket opp. 

-Første gang man besøker Ålesund, skjer det noe. Ikke minst handler det om omlandet og naturen, men det vet dere som bor her allerede. Vi som kommer hit blir helt frelst. Det at man har Giske og Alnes utenfor ei urban bykjerne gjør det også veldig attraktivt for artister å komme hit. Det blir ikke bare et oppdrag, men en stor opplevelse. Det skal vi bruke for det det er verd, sier hun. 

De er godt i gang med å tenke på årets program. 

-Vi jobber på med søknader og bookinger. Alt kan heller ikke spikres så tidlig. Vi må tillate oss litt spillerom for å kunne få med perlene som gjerne dukker opp underveis frem mot festivalstart, men vi er veldig stolte av at Høstscena har fått støtte fra kulturrådet i 2017 og 2018. Det er viktigere enn kanskje mange vet om. Det betyr at øynene er på Ålesund. At det snakkes om det som skjer her oppe. Det er jo en festival med lang fartstid, og vi må ha ambisjoner om å sette oss på det nasjonale kartet. Det er dessverre ikke mange fra andre steder som har hørt om oss. Det ønsker vi på å få gjort noe med, og der er Kulturrådet veldig viktig, forklarer Siri. 

Men først er det dugnad og de håper byens publikum stikker hodet innom for å si hei. 

-Ja, de skal slippe å male, ler de, men det er så utrolig kjekt å se nye mennesker og bli kjent med det som rører seg så her er det åpent hus, avslutter de. 

Her kan du lese mer om HØSTSCENA

Daglig leder for Høstscena Ingrid Bjørsnøs Kvam

For alle som tar i et tak under lørdagens dugnad venter både pizza og god drikke.