BybrannsuksessTilbakemeldingene har strømmet på. Dette vil publikum ha. -Her har vi lykkes med å sy sammen ei helg som fyller bysentrum både sent og tidlig i ei ellers så mørk helg i januar. Alle er slitne men det er det verd, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten som står bak konseptet og gjennomføringen av «Ålesund i fyr og flamme». Les mer og se bilder:

Trine Klemetsen her sammen med frivillig Sigmund Røsås og byvandrer Sindre Nakken.

-Det har vært gjort mye under bybrannhelgen også tidligere, men denne gangen lyktes vi med å løfte det  i form av felles regi, samlet program og felles markedsføring for hele helgen. Det må til skal Ålesund være en destinasjon for alle og ikke bare appellere til erkeålesundere. De er veldig viktige, men de kjenner både historien og sentrum fra før. Med felles regi på hele helgen, lyktes vi med å treffe enda flere og økte besøket til sentrum betraktelig. Når vi lykkes på denne måten bygger vi både by og attraksjonsverdi, sier hun og kan meddele at det allerede foreligger et enstemmig vedtak på å gjenta helgen neste år.

-Her er det bare å sette av tid og komme seg til Ålesund, lyder oppfordringen. 

(Fortsetter under). 

 

Rundt 500 mennesker møtte opp for å gå bybrannvandringen som var flyttet til nærmeste lørdag. Foto: Anne Marthe vestre Berge, Bypatrioten.

Flyttet nattevandringen

-Det er historien om Ålesund som er det viktigste budskapet. Selv om vi lager aktiviteter for alle sent som tidlig skal den røde tråden være #ekteÅlesund. Vi vil at «Ålesund i fyr og flamme» skal gi enda flere mulighet til å ta del i det som er hele grunnlaget for den byen vi kjenner i dag, sier Klemetsen om den nye arenaen som inkluderer både kultur og handelsstand og reiseliv. I kjernen av det finner du den tradisjonelle bybrannvandringen som i år ble flyttet til nærmeste lørdag.

 

-Gøy å se så mange barn og unge under nattevandringen som starter 02.15. Foto: Anne Marthe Vestre Berge, Bypatrioten

-Vi bor her på Waterfront i helga, og skal være med på nattevandringen, forteller denne familien fra Ellingsøya som vi traff på Quality Hotel Waterfront i forkant av Bybrannvandringen.


-Jeg må innrømme at jeg kanskje hadde trodd det kom enda flere, men etter å ha tenkt litt på det, så er jeg svært fornøyd med oppmøtet. Vi hadde en topp med over 3000 fremmøtte for to år siden, fordi det ble lagt til helg. Byvandringen midt på natta er jo ikke noe man nødvendigvis gjør hvert år, og derfor vil det tallet alltid svinge. Nå var vi i overkant av 500 mennesker som møtte og det er veldig bra. Det som var kjekt å registrere var at der var mange unge og nye ansikter i mengden. Da gjør vi oppgaven vår, som er å nå ut med historien også til nye mennesker, sier byvandrer Sindre Nakken som var spent på responsen etter at vandringen ble flyttet på.

-Etter denne fantastiske helgen i Ålesund by, er jeg såpass overbevist om at vi er på rett veg, at jeg på stående fot kan si at dette skal vi gjøre tre år på rad, før vi evaluerer. Når jeg vet at jeg har dette opplegget og Bypatrioten i ryggen, står jeg stødig i den avgjørelsen, sier han.

 

"Brosundet brenner" imponerte flere tusen fremmøtte. Foto: Jan Flisnes.

"Brosundet brenner" Foto: Jan Flisnes

«Brosundet Brenner»

Flere tusen trakk til sentrum for å oppleve den som ble selveste åpningen av helgen: «Brosundet brenner». Klemetsen skryter uhemmet av årets utgave. - Denne gangen traff de virkelig sjelen og nerven og imponerte flere tusen frammøtte. Denne måten å fortelle historie på begeistret til de grader. Du hørte faktisk gåsehuden reise seg hos publikum, sier hun om forestillingen som er i regi av Ålesund sentrumsforening.

-Det var nesten som ei ære å kunne pangstarte ei helg som dette. Det var en god følelse når jeg skjønte at oi, dette traff publikum, dette traff en nerve, sier sier Monica Molvær leder i Ålesund sentrumsforening.


-Det kom mye mer folk enn vi forventet, og det er jo nesten overveldende at så mange ville være med.
Vi er klare for å være åpningsnummer også neste år. Det er helt sikkert. Dette var en suksess!

-At byvandringen ble lagt til lørdag er veldig bra. Jeg hørte flere, som har bodd her i mange år som ikke har vært med før, at de skulle delta. At folk fra omlandet kan ta turen og gjøre det til en opplevelse er viktig, sier hun.

 

Nesten julehandel

Både Ålesund Storsenter og Kremmergaarden kan melde om svært godt besøk denne helgen. De er også med som samarbeidspartnere for det som utgjorde «Bylørdag-biten» i regi av Bypatrioten.

-På et tidspunkt kunne det minne om julehandel hos oss, melder senterleder hos Ålesund Storsenter Maria Gauffin om lørdagen i Ålesund sentrum. -Det er selvfølgelig viktig for oss med handel, men minst like viktig er det å kunne være bidragsyter til begeistring og opplevelser i hele byen. Denne helgen er det bare å bygge videre på for dette var kjempebra.

-Vi har jo vært med på møtene og vet hvilken jobb som ligger bak. Da er det veldig gledelig at det ble så mye folk både på senteret og i byen, sier senterleder Odd-Egil Igesund hos Kremmergaarden. Han er selv opprinnelig fra Fosnavåg og lot seg begeistre ikke bare av handelen på senteret, men hele programmet. -Det startet så bra med Brosundet Brenner. Det kan virkelig bli en attraksjon. Her bør butikkene og sentrene kanskje vurdere å være med på å holde åpent lengre neste år, legger han til.


-Så var jeg veldig imponert over den familievandringen på dagtid. Jeg måtte gå meg ei runde i byen og der traff jeg dere på vei gjennom gatene. Det er helt fabelaktig at barna får være med. Neste år skal jeg ta med barnebarna, sier han.

Populært med jungeldyr på Kremmergaarden.

Eurospar Ålesund sørget for gratis brennsnut til publikum på Ålesund Storsenter

Utsolgte Borgnyforestillinger

Noen som ikke var helt sikre på veien videre var de som står bak Borgny, men når arbeidet med «Ålesund i fyr og flamme» kom i gang, var det de som var først ute til å ta ballen og satse. -Vi har jo gjort dette i fem år, men det ble for kostbart. Når vi nå kunne sy noe helt nytt på egen scene inne på Dragen så fikk vi et annet spillerom. Med fire helt utsolgte forestillinger ble det en kjempesuksess og det er veldig kjekt for alle som har brukt tid og krefter på dette, forteller forfatter og produsent av Bybrannspillet Jan Hogne Christiansen.

Bybrannforestillingen om Borgny ble helt utsolgt!

Historien om Borgny og bybrannen fenget store og små på Kulturhuset Dragen.

-Nøkkelen til suksess er helt klart det at man jobber sammen for å dra folk til byen. Da ser vi også at publikum er flinke til å benytte seg av det som skjer.

Nå vil Hogne bruke denne modellen for det som skal bli en egen teatersommer på Kulturhuset Dragen rettet mot turister.

-Vi kunne bruke denne helgen som modell for noe vi har ønsket å gjøre en stund. Det har blitt en «Teatersommer» der vi skal tilby sang, musikk og teater til besøkende turister, avslører han.

Bilde fra Aalesunds museum der barna kunne lage pastelina.

Museer og aktiviteter

Også for Aalesunds Museum ble dette ei kjempehelg. -Vi var tomme for både saft og boller, forteller Richard Lindin som registrerte nesten 300 besøkende. -Vi opplevde at mange ikke har besøkt oss før, så det at vi hadde gratis inngang var nok kjempelurt. Det appellerer jo til Sunnmøringer det, ler han.

-Jeg er imponert over hele helgen, forteller han. Aalesunds museum kjører også eget event i sosiale medier og vil du lære med om Ålesund både før og etter bybrannen anbefaler vi bildeserien som legges ut på Instagram og Facebook.

Hos Jugendstilsenteret var det like godt besøk på lørdag som i fjor, men totalt på hele helgen opplevde de nedgang. -Det skyldes nok at «Brosundet Brenner» var arrangert søndagen og at flere brukte tiden her i forkant av det. Men den dagen ville jo ha vært bevegelig om man ikke samlet alt til en helg, så derfor er det noe vi vil se på til neste helg. At vi fordeler aktivitetene litt annerledes. Kanskje kan vi gjøre enda mer ut av søndagen enn det som ble gjort i år, og akkurat det synes Bypatrioten er en strålende ide. At vi vier enda mer oppmerksomhet og bygger på med program på søndagen.

-Vi ser helt klart potensialet i å flytte vandringen som dere gjorde i år. Sånn kan enda flere delta og ikke bare ålesundere, sier Otterholm som er kurator for formidling hos Jugendstilsenteret.

Teatret Vårt på Arbeideren hadde «teaterlørdag» hvor barna koste seg med forestillingen «Mandarinsaft» og brennsnut. -Dette var kjempegøy. Vi er strålende fornøyd og helgen funket kjempebra, sier kunstnerisk leder Cecilie Lundsholt, som helt klart er med videre. -Vi vil gjerne være en del av dette og vise frem byens storstue Arbeideren, sier hun.

Aalesunds Ungdomsmusikkorps tok opp igjen tradisjonen med nattiné på Avholdshjemmet i forkant av vandringen. Foto: Anne Marthe Vestre Berge, Bypatrioten

Deilig brennsnut var inkludert i billetten på nattinéen på Avholdshjemmet.

Bilde fra Jugendstilsenteret som inviterte barn til å male.

Sindre Nakken i farta under familievandringen på dagtid.

Fotograf Anne Marthe Vestre Berge ble med Ålesund Brannvesen opp i stigebilen på Dronning Sonjas Plass.

Politiet stilte opp og hjalp oss trygt frem i bygatene!

Forestilling hos Teatret Vårt på Arbeideren

Små og store koste seg i byen!

Stort oppmøte på Kiperviktorget hvor vi startet den lille bybrannvandringen i år.

Jan Arild Hagen i storform som alltid!

Trine Klemetsen, Margaret Honningsvåg og Sindre Nakken før familievandringen i Ålesund sentrum.