Amalie Assev-Lindin og Luna Walderhaug Lange er elever i ballettskolen ved Ålesund Kulturskole. 17-åringene har fått sentrale roller i årets storsatsing, Don Quixote, som spilles i Parken Kulturhus 23. og 24. november. Amalie har rollen som Dulcinea, ridderen Don Quixotes store kjærlighet, mens Luna spiller den lekne og livlige vertshusdatteren Kitri, en rolle hun deler med medelev Katrina Olsen.
– Det er veldig kjekt å få ordentlige roller i balletten. Det er krevende og det har vært veldig mye øving i lang tid, men nå gleder vi oss skikkelig til forestillingene, sier Amalie og Luna.
– Vi har danset i Nøtteknekkeren og Tornerose for mange år siden, men det er første gang vi har ordentlige roller i en så stor oppsetning, sier de.
Klassiker
Don Quixote er en av de virkelige store klassikerne innen ballett, og en av de største produksjonene Ålesund symfoniorkester har satt opp på flere år. I Norge har forestillingen kun blitt spilt av Nasjonalballetten i Oslo. Når den for første gang settes opp utenfor hovedstaden, skjer det altså i Ålesund. Forestillingen byr på noe av den mest krevende koreografien man kan gi seg i kast med. Selve historien er både underholdende, litt tøysete og fylt av varme og romanse.
– Nå bør publikum i Ålesund kjenne sin besøkelsestid, for dette er virkelig storslagent, sier Samuel Skrede i Ålesund Symfoniorkester.
Symfoniorkesteret har hentet inn selveste Kjell Seim som gjestedirigent. Seim er hoveddirigent for Bergens Filharmoniske Ungdomsorkester og har lang erfaring som orkester- og operadirigent i inn- og utland. Når Bypatrioten er på besøk på ballettskolen i Sørnesvågen, er det første gang dirigenten går gjennom hele balletten sammen med alle de unge danserne i Ålesund ballettskole.
– Det er et omfattende verk, men med godt forarbeid av både dansere og musikere er vi klare til å gi publikum en stor opplevelse i Parken Kulturhus, sier Kjell Seim.
Kontrollert kaos
Det er yrende liv i ballettskolens lokaler når 120 unge ballettdansere står og venter på tur for å danse seg gjennom i de forskjellige aktene foran gjestedirigent Kjell Seim.
Fagleder for dans i kulturskolen, Rachel Mills, har ansvar for at alle store og små dansere kommer inn på gulvet når de skal. Noen av de yngste ballettelevene lurer på om det er lenge igjen til det er sin tur, en av småhestene savner deler av kostymet sitt. Rachel Mills har svar på alt. En travel jobb, og Bypatrioten rekker så vidt å si hei mens vi er på besøk på prøven, men hun bedyrer at de er i rute og at de gleder seg veldig til forestillingene.
Foruten ballettskolens egne elever er det også hentet inn profesjonelle dansere fra det nasjonale dansekompaniet i Madrid. Carola Teti har regi og er kunstnerisk leder for forestillingene i Ålesund.
Alt ligger med andre ord til rette for en enestående ballettopplevelse når teppet går opp for tre forestillinger på Parken Kulturhus lørdag 23. og søndag 24. november. Arrangørene melder om godt forhåndssalg, men det er fortsatt noen ledige seter for de som vil ha en enestående kulturopplevelse i Ålesund kommende helg.