Til toppen

Bli med på Superlekene!

I august er det duket for årets «Superlekene» på Blindheim IL sin idrettspark, som arrangeres for andre gang i Møre og Romsdal. Et idrettsarrangement for mennesker med særskilt tilretteleggingsbehov i alle aldre og alle funksjonsnivå, hvor alle deltakerne får utfoldet seg med ulike idretter.

 

Blindheim IL er klar til å arrangere Superlekne for andre året på rad. Her fra fjorårets arrangement: f.v. Petter Oseberg (daglig leder Blindheim IL), Nils Erik Ulset (fagkonsulent paraidrett, Møre og Romsdal Idrettskrets), Kåre Sæter (styreleder, Møre og Romsdal Idrettskrets), Marius Nakken (fra hovedsponsor Sparebank 1 SMN) og Maiken Wedlog Fjeldseth (arrangementssjef for Superlekene Blindheim).

Superlekene har tidligere blitt arrangert som et årlig arrangement flere steder i Norge, og i fjor tok Blindheim IL på seg å være teknisk arrangør, i samarbeid med Superlekene og Møre og Romsdal Idrettskrets. Dermed var Superlekene også kommet til Møre og Romsdal, forhåpentligvis for å bli. Målet med Superlekene er å la deltakerne få prøve ulike idretter for å bli inspirert til fysisk aktivitet, samt fremme livskvalitet, trivsel og sunn konkurranse.

Arrangerer for andre året

Årets arrangement går av staben lørdag 19. august, på Blindheim IL sin arena og daglig leder for Blindheim IL, Petter Oseberg, sier de gleder seg til å ta imot deltakerne og spre idrettsglede.

– Superlekene er et utrolig kjekt arrangement som hele klubben favner om og er med på. Det var opprinnelig et initiativ fra Volleyballgruppa, som har et fast aktivitetstilbud til personer med funksjonsnedsettelser. Men da det ble nevnt for de andre idrettsgruppene vi har, fotball og håndball, ville de veldig gjerne være med på det. Vi gleder oss til å gjennomføre vårt andre «Superlekene-arrangement» og synes det er veldig artig å ha dette sammen, på tvers av idrettene i Blindheim IL, sier han.

Petter forteller at de har hatt en evaluering av fjorårets arrangement, og har gjort noen justeringer for å få det enda bedre i år. Blant annet har de komprimert Superlekene til én dag. Noe han tror vil være bra for deltakerne.

Èn av idrettene deltakerne kan prøve seg på, er volleyball. Blindheim IL har også et fast tilbud for de med funksjonsnedsettinger, nemlig Diamantvolley, forteller Petter.

– Det er alltid slik at man må ta noen evalueringer i oppstartsfasen av et nytt arrangement. For å finne ut hva som fungerer og hva man bør justere til det bedre. Vi er heldige og har kunnet sparre med både Superlekene, Møre og Romsdal Idrettskrets og Prima assistanse. De besitter mye kunnskap om behovene til målgruppen for dette arrangementet, og kan komme med verdifull innputt på det praktiske og hva vi må tenke på i forhold til tilrettelegging undervegs, forteller han.

Gratis idrettsglede

Selve idrettsarrangementet er gratis å delta på, og Blindheim IL håper så mange som mulig blir med på årets arrangement. Petter forteller at de har mottatt tilskudd fra både Stiftelsen Kjell Holm og idrettslagets hovedsponsor, Sparebank 1 SMN. Noe som gjør at de får ekstra drivkraft til å utvikle Superlekene videre til det bedre for deltakerne.

– Selvsagt er vårt ønske at vi får med flest mulig deltakere! Vi er fortsatt i en etableringsfase, og håper å få utvikle Superlekene Møre og Romsdal videre i årene som kommer. Det å gjennomføre det på en proff og god måte, er viktig for oss. Og da er man avhengig av at det er et tilbud som også blir brukt av målgruppen. Vi ønsker å arrangere Superlekene i mange år fremover, smiler han.

Får prøve ulike aktiviteter

På arrangementsdagen, lørdag 19. august, får deltakerne teste ut flere ulike aktiviteter, og målet er at deltakerne skal ha en kjekk, aktiv dag med fine idrettsopplevelser. Petter kan fortelle at deltakerne blant annet kan prøve volleyball, fotball, håndball, innebandy, boccia og noe som var nytt for oss i Bypatrioten, nemlig teppecurling.

– Vi ønsker å arrangere Superlekene i mange år fremover, og er takknemlige både for tilliten og for gode støttespillere, forteller Petter. På bildet ser vi en gjeng fra fjorårets arrangement, som boltrer seg på fotballbanen.

– Vi tilpasser og syr sammen denne dagen, etter hva de påmeldte ønsker å prøve ut. Men prøver å ha et bredt utvalg av aktiviteter de kan prøve seg på. Vi har samarbeid med andre idrettslag i fylket, og vi har selvsagt med oss flere dyktige instruktører som kan veilede deltakerne i alle grenene. Det blir aktivitet fra morgenen av og frem til ca. 16.00, forteller han.

– Men du, teppecurling? Hva er det vi har gått glipp av her? spør vi nysgjerrig.

– Hehe, jo det er egentlig vanlig curling, men det hele foregår på et filtteppe i stedet for på is og med stener man sender mot boet. Vi får låne en bane som idrettskretsen har, og det er en artig aktivitet man ikke nødvendigvis får testet ellers, forklarer han.

Petter forteller videre at de selvsagt skal gjøre stas på deltakerne, med en fin avslutning og premieutdeling.

– I år har vi valgt å ha en fin avslutningsseremoni for deltakerne, hvor vi dekker opp til middag og har premieutdeling til alle deltakerne. Det er viktig at de også får med noe håndfast etter en dag som dette, i tillegg til aktivitetsgleden, og det er aldri feil med premie, smiler han videre.

Håper flere tilbud kommer på banen

Blindheim IL har en stund hatt et fast tilbud til de med funksjonsnedsettinger, nemlig Diamantvolleyball. Og Petter forteller at de har et brennende ønske om å utvide tilbudet til å gjelde flere idrettsgrener. Superlekene er en fin arena å sette fokus på at behovet er der, og han håper flere vil hive seg på og ta initiativ.

Det er klart det vanker premier til deltakerne! Alle skal få, etter en dag full av gode prestasjoner.

– Det er viktig for oss at flere tilrettelagte tilbud kan komme på banen for personer med funksjonsheminger, men det krever vilje og initiativ. Men vi er optimistiske og håper blant annet at et årlig arrangement som Superlekene, kan bidra til at flere tilbud kommer på blokka etter hvert, oppfordrer han.

Om du eller noen du kjenner har lyst til å delta på Superlekene, er det bare å melde seg på via denne lenken.

– Det er bare å melde seg på, for dette blir en utrolig kjekk dag med stor idrettsglede, sier Petter. – Vi har åpen påmelding frem til uken før arrangementet, men om det skulle komme noen etternølere klarer vi alltids å få med dem også!