#bestofalesund Waldehuset oppdaget av norske turisterJa, det er ikke bare norske turister som har oppdaget den hvite perlen i Grensegata. For også de mer lokale har valgt å besøke Waldehuset for å høre historien om bybrannen og Anders Nor som bodde der.

Under et besøk til Waldehuset kan en få kjøpt både suvenirer, håndarbeid, bøker og noe godt å bite i. Og smittevernet tar de på alvor, så håndspriten er for alle besøkende.

(Tekst/foto: Fridgeir Walderhaug).

-Stort sett er alle som kommer fra Norge. En dansk familie var innom i dag, men ellers kun nordmenn, sier Yuri Makassiouk, som sammen med kona Lidia Kouzguinova betjener Waldehuset da Bypatrioten tittet innom.

-Det er Pinsemenigheten Filadelfia som drifter huset og Foreningen Waldehuset, og vi i bibelgruppa deler på å holde vakt de søndagene huset er åpent for publikum, sier Yuri.

For også Waldehuset holder åpen tross smittesituasjonen med korona. Ekteparet Micckey Bambrick og Kory Slaathaug fra USA har brukt to sommerferier på å ta mot besøkende, men i år satte koronaviruset en stopper for deres tur til Norge.

Dermed er det bibelgruppa som tar mot turister på omgang.

Lidia og Yuri er fra Russland, men bosatt i Norge og snakker fullkomment norsk. Noe som passer bra så lenge det er norske turister som kommer. Og de har virkelig lest seg opp på både bybrannen, huset i Grensegata, Anders Nor og englene som sa at han ikke trengte å flytte.

-Folk finner fram. Faktisk har det vært folk utenfor her som har ventet i en time før åpningstid, sier Lidia.

Både hun og ektemannen forteller om et publikum som blir betatt av historien.

(Fortsetter under).

Ekteparet Lidia og Yuri ønsker velkommen til Waldehuset, som i sommer er åpent for publikum hver søndag fra 11.30 til 15.30.

-De blir rørt av å høre historien om Anders Nor, og at de får komme inn i huset.

Når vi viser dem bilde av et utbrent Ålesund så spør vi dem hvor de tror de står nå.

Mange blir overrasket når vi peker på huset, det eneste huset som står urørt av flammene, forteller Yuri.

Ekteparet ser at det også kommer mange lokale til Waldehuset.

-De kjenner jo litt til historien, og jeg tror mange nå oppsøker lokale aktiviteter og severdigheter når de like vel skal holde seg i Norge, sier Lidia, og serverer ei ny vaffel over disk.

-Vafler, kaffe, kald drikke, bøker, håndarbeid og en masse annet kan en finne her, så vi anbefaler alle å ta en liten tur, om ikke bare for å ta en pust i bakken med noe godt til kaffen, sier hun.

Vi er absolutt enig med Lidia og Yuri.

I sommer har vi under taggen #bestofalesund presentert en rekke severdigheter og aktiviteter en kan benytte seg av i vår vakre nærhet. Du finner både Waldehuset og en rekke andre tips her.

Waldehuset kan du besøke hver søndag fra klokken 11.30 til 15.30.

Waldehuset er et museum, og en plass der en kan sette seg ned og slappe litt av på byrunda.

Blomster og flagg ønsker besøkende velkommen til Waldehuset.

Huset er full av gamle gjenstander fra tiden rundt bybrannen.

Du kan også få en rundtur i huset. Soverommet til Anders Nor er jo verdt et besøk.

Museet Waldehuset har ikke bare en fantastisk historie, men også gjenstander med en spesiell fortid.

Lidia serverer rykende ferske vafler.

Microsoft.CSharp.RuntimeBinder.RuntimeBinderException: The best overloaded method match for 'Umbraco.Web.PublishedContentModels.Annonse.Annonse(Umbraco.Core.Models.IPublishedContent)' has some invalid arguments
   at CallSite.Target(Closure , CallSite , Type , Object )
   at System.Dynamic.UpdateDelegates.UpdateAndExecute2[T0,T1,TRet](CallSite site, T0 arg0, T1 arg1)
   at ASP._Page_app_plugins_singlebannerad_widget_cshtml.Execute() in d:\inetpub\bypatrioten.com\www\App_Plugins\SingleBannerAd\widget.cshtml:line 26
   at System.Web.WebPages.WebPageBase.ExecutePageHierarchy()
   at System.Web.Mvc.WebViewPage.ExecutePageHierarchy()
   at System.Web.WebPages.WebPageBase.ExecutePageHierarchy(WebPageContext pageContext, TextWriter writer, WebPageRenderingBase startPage)
   at Umbraco.Core.Profiling.ProfilingView.Render(ViewContext viewContext, TextWriter writer)
   at System.Web.Mvc.Html.PartialExtensions.Partial(HtmlHelper htmlHelper, String partialViewName, Object model, ViewDataDictionary viewData)
   at ASP._Page_Views_Partials_grid_editors_base_cshtml.Execute() in d:\inetpub\bypatrioten.com\www\Views\Partials\Grid\Editors\Base.cshtml:line 20