Huset englene reddet og turistene vil se.Waldehuset i Grensegata har nok de fleste av oss lokale hørt om. Og med flammenes hastighet deles nå den fantastiske historien om huset, Anders Nor, englene og vår verdensberømte bybrann ut til tusenvis av turister som besøker huset hver sommer, takket være noen få frivillige.

Ekteparet Mickey Bambrick (t.v) og Kory (Kåre Slaatthaug) bruker sommerferien sin som frivillige på Waldehuset sammen med Lana (i midten). Alle fra USA, men Kory har sine røtter i Langevågen. Nå håper de at du kommer på besøk, for de ønsker ikke bare å dele historien om huset og Anders Nor til deg, men hører gjerne historier du kan sitte inne med fra bybrannen.

-Heisann, velkommen inn. Vil dokke bare ha en kaffe, eller en tour rundt i huset?

Stemmen er ikke norsk, for det er Mickey Bambrick som smilende og med sunnmørs-amerikansk aksent inviterer inn akkurat i det vi trer over dørstokken til Waldehuset.

Mickey er her sammen med mannen Kory Slaatthaug, opprinnelig fra Langevågen. Og helt riktig. Kory er den amerikanske varianten av Kåre, og det er han som tar seg av rundturene som skal gå på norsk.

-Jeg har aldri prata så mye på en gang, sier Kory, og tar seg en god slurk kaffe for å rense halsen.

Ekteparet bor i staten Washington, men har på andre året brukt ferien sin til å holde Waldehuset sommeråpent, noe det er stort behov for.

-Ja, det kommer hundrevis hver dag. De utenlandske turistene kommer inn når de er på vei til eller fra Fjellstua, og de blir imponert over historien, sier Mickey.

Med seg har de Lana fra Oregon.

Vi nøyer oss med fornavnet ettersom jobben hennes i USA er innen politi og påtalemyndighetene, og i en spesiell ”taskforce” der de helst ikke skal være søkbare på nett.

Kontrastene er store fra jobben i hjemlandet til fredelige Waldehuset for Lana, der hun svinger i gang vaffeljernet i kafeen.

(Fortsetter under).

Bibelens Salme 91 står sentralt i historien rundt Anders Nor og Waldehuset. -Vi legger ut salmen forskjellige plasser i huset. Disse kan folk ta og lese, sier Mickey.

Alle i Ålesund som kjenner historien til Anders Nor har nok gjort seg opp en mening om hva som skjedde denne grusomme brannatta 23.januar 1904.

Kory er i andre etasje med en gruppe norsktalende besøkende, men både Lana og Mickey er veldig interessert i å høre hva folk mener om historien.

Selv er de kristne og har ingen problemer med å tro på historien til Anders Nor.

Bypatrioten våger seg utpå og legger fram et par kjente teorier.

Blant annet at naboene, som jo visste at Anders var i huset, dynket huset ekstra godt med vann for å redde mannen og huset.

-Hm, hva med vann? Og alle var jo på flukt, men ikke naboene?

Mickey tygger på teoriene, men faller ned på husets ”rette side”. Anders ble advart av engler, og Salme 91 ga han løftene.

-Vi deler ut Salme 91 fra Bibelen. Der står det blant annet; ”Om tusen faller ved din side, og titusen ved din høyre hånd, til deg skal det ikke nå”.

Og det var jo ti tusen mennesker som ble husløse da 850 hus ble flammenes rov, sier Mickey.

Uansett hva en måtte ha av teorier rundt huset så er fakta at Waldehuset var det eneste huset i østre bydel som ikke brant. Og det er en historie som heldigvis blir godt tatt vare på av Mickey, Lana, Kory og mange andre frivillige.

(Fortsetter under).

Waldehuset er i dag et museum der du også kan få kjøpt god mat og drikke, samt flotte artikler.

For Waldehuset er i dag et koselig museum der du får kjøpt noe godt å spise, kaffe og mineralvann, samt en masse håndlagde kunstverk, samtidig som du lærer både om huset, Anders Nor og bybrannen.

-Kory har tegnet postkort som vi selger til inntekt for huset, og det er mange andre fine gjensander en kan kjøpe.

Kory og sønnen vår har også vært med på å lage en flott terrasse oppe. Den er nå åpen for publikum, så det er bare å ta en tur innom, sier Mickey, som samler på folks historier fra bybrannen.

-Jeg hører jo mange historier folk i Ålesund har fått fra besteforeldre og oldeforeldre. Ja også fra utenlandske turister faktisk.

En tysk mann fortalte at Hitler faktisk fredet Ålesund fra all bombing.

Årsaken var Keiser Wilhelm og innsatsen han gjorde for byen etter brannen.

Slik jeg har forstått det så var det vi allierte som sto for de bombene som rammet byen.

Historier er alltid morsomt å få, sier Mickey.

Vår oppfordring er klar; Ikke kjed deg unødvendig i sommer. Besøk Waldehuset og den flotte gjengen som står på for å holde det åpent. De har mye å lære deg, og de vil gjerne lære av deg.

Kory er hobbytegner og har tegnet flere motiver som er blitt til flotte postkort. Disse selges i Waldehuset til inntekt til museet.

Du kan kjøpe med deg både kunst, lesestoff og noe spisende fra Waldehuset.

Kosekrok i Waldehuset.

Kory, eller Kåre på norsk, må ha seg en slurk kaffe. -Jeg har aldri prata så mye i hele mitt liv, sier han i en fortjent pause i omvisningen.

Museumsdel i andre etasje.

Fin plass for mat og refleksjoner.

Årets nyhet er den flotte verandaen i andre etasje.

Som museum har Waldehuset mange artikler på utstilling.

Soverom i andre etasje med tidsriktige detaljer.

Andre etasje og de private gemakker.

Stemning i Waldehuset.

Engler er en viktig del av Waldehuset. Og selvfølgelig kan du kjøpe en med deg hjem.

Waldehuset er vakkert der det ligger i Grensegata.

Skriv deg gjerne inn i gjesteboka til Waldehuset.