Teaterstykket Barselfeber skildrer hvor overveldende det oppleves å få barn, og tar opp aktuelle spørsmål rundt fødetilbud og kvinnehelse. Nå skal de ut på turné i Møre og Romsdal.
I arbeidet med Barselfeber har regissør og manusforfatter Kjersti Botn Sandal intervjuet ni kvinner om det å bli mor. De hadde vidt forskjellige forutsetninger, men alle skildret morskapet som en overveldende endring.
– Det står ikke statuer av kvinner som har født 12 barn rundt omkring, men det finnes mange statuer av menn som har gått på Mount Everest, sier hun om
motivasjonen for å lage Barselfeber.
Tankevekkende og interessant
I forestillingen følger vi en kvinne fra hun får sitt aller første barn, til dette barnet får sine barn. All handling foregår i det samme føderommet og de tre skuespillerne jobber fysisk med å både bære frem og føde hverandre.
Relevant for alle som har blitt født
Barselfeber tar opp flere problemstillinger knyttet til kvinnehelse og fødetilbud. Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag ved Teatret Vårt mener forestillingen er relevant for alle som har blitt født.
– Teatret Vårt ønsker alltid å jobbe med tematikk som angår mennesker som bor her i fylket. Akkurat nå er det viktig å spille Barselfeber rundt i Møre og Romsdal. Gjennom arbeidet med materialet har det blitt tydelig at nettopp dette perspektivet trengs i offentligheten, sier han.
Spiller 11 steder i fylket
Barselfeber hadde premiere på Teatret Vårt i Molde 15. mars. I perioden fra 29. mars og frem mot påske, samt i ukene etter påske, skal forestillingen turnére i hele fylket. Første forestilling på veien blir på Landsbyhuset Breidablik på Larsnes i Ulstein kommune, mens siste stopp blir to forestillinger i Ålesund 4. og 5. mai.