Til toppen

\ loading=

Astrid Overaa klar med ny forestilling

- Det jeg gjør må være ekte. Det har også med alderen å gjøre. Det må komme fra hjertet, sier Astrid Overaa som er i gang med nytt stort prosjekt i samarbeid med Teatret Vårt. 24. oktober er det premiere på forestillingen «Til oss – fra de eldste», basert på boken til Linn Skåber, men også ispedd egne historier, sang og musikk.

Astrid Overaa og Kristian Lykkeslet Strømskag fra Teatret Vårt gleder seg over nytt samarbeid. Denne gangen skal det handle om det å bli eldre.

Vi møtes på Teaterfabrikken. På bordet venter bridgeblanding, kaffe og småkaker. I hånden har Astrid kransen som er laget for anledningen og som mange sikkert kjenner igjen fra coveret til boken med samme tittel som forestillingen. «Til oss – fra de eldste».

Inn døren kommer Kristian Lykkeslet Strømskag. Teatersjefen fra Teatret Vårt. Han åpner med å fortelle hvor glad han er for å ha landet dette prosjektet. Om samarbeidet, og ikke minst gleden over å få gjøre nok en forestilling sammen med skuespiller Astrid Overaa.

– Hun bringer med seg en tematikk som ikke bare opptar henne, men alle i samfunnet. Om det å bli eldre, om å eldes. Det er noe man snakker for lite om, og når det først skjer, er det gjerne mest negativt. Det siste utfordres av Astrid, noe som gjør at vi er svært stolte av å kunne gå inn i et nytt samarbeid. Det går an å fortelle også de gode historiene om det å bli eldre, sier han om forestillingen som på mange måter blir en bro fra forrige forestilling som heter “Da e va lita”.

Linns bok ligger på bordet. Sammen med boken Overaa skrev selv under pandemien med budskapet “Ikke glem å danse”.

– Den skulle egentlig bli ei forestilling, men så kom pandemien, og den ble til bok. Det er ikke lett å finne de gode tekstene om det å bli eldre, og det er noe jeg har jobbet med i hodet lenge. Så kom boken til Linn Skåber, og der møttes liksom alle ideene i ett. Det var sånn det måtte bli, sier hun om tekstene hun fant i boken, idéene hun selv har lagret på, og sang og musikk. Der kom både forestillingen og et umiddelbart ja fra både forfatteren og Teatret Vårt.

– Selv om vi blir gamle, må vi ikke slutte å danse, lyder budskapet fra Astrid Overaa som med tekstene fra Linn Skåber og Teatret Vårt i ryggen gjør seg klar for premiére på forestillingen «Til oss – fra de eldste».

Takknemlig

– Jeg er heldig. Svært heldig som får muligheter som dette. Det gir en fantastisk følelse og ikke minst ny energi, sier hun om muligheten til å nok en gang få lette på mye av det hun har på hjertet.
– Det er mye nemlig, sier hun lunt og legger til at hun også er takknemlig for dyktige folk i ryggen. På regi finner man nemlig Eldrid Schrøder Kvalvik, på musikk Jan Gunnar Aakre, på alle tenkelige andre oppgaver inspisient Roy «Kakken» Carlsen, og ikke minst er teatersjefen selv på ballen.

– Vi er utrolig glade for at dette nå blir teater og at vi får være først. Det at Astrid har hentet tillatelse til å boltre seg i tekster fra Linn, i kombinasjon med hennes egne betraktninger og blikk på livet, blir en uslåelig kombinasjon, sier Strømskag om satsingen som etter premieren og forestillinger i Ålesund skal ut på turné.

Lys i kriker og kroker

Og turnélivet i eget fylke er noe som virkelig appellerer til Astrid. Det at forestillingen ikke er større enn at den akkurat får plass, i kriker og kroker, på samfunnshus og institusjoner.

– Det er helt magisk å komme til de mindre stedene og oppleve at alle strømmer til grendahuset og lokalene der vi er. De har med kaker, og viser oss at de gleder seg over at vi er på plass. Ikke minst kaffen etterpå, der samtalene om det man har sett og opplevd går over bordene, forteller Overaa om det å være på reisefot og i møte med andre mennesker.

Forestillingen er bygget på fire tekster fra boken. Om alt fra å finne kjærligheten på nytt sent i livet, til det å få demens og ikke minst stunden når da man ligger på det aller siste.

– Det handler om å vise alle sidene. At vi ikke må glemme å danse, leve eller le, selv om ansiktet avslører at vi drar på årene. Selv om vi har vondt i beina, er der fortsatt ting vi kan gjøre for å ha det bra. Det handler om vilje og livsmot, sier hun og det blafrer i stearinlyset foran henne.

– Akkurat der er Astrid helt unik. Det er det budskapet vi andre også trenger å høre. At man kan få til mye, men at man også må ville, sier teatersjefen.

– Så hvordan bygger man den kraften da Astrid, spør vi.

– Man må tenke på det. Man må ville se det. Så må man benytte anledninger til å samles. Møtes. Som rundt ei forestilling som dette, sier hun.

– Der er teateret helt unikt. Det at vi som regionteater ikke bare lager forestillinger, men at vi også tar de ut på turne, der folk er og bor. Det at vi har noe på hjertet og samler folk til en felles opplevelse er vårt samfunnsoppdrag, sier Strømskag som legger til at dette ikke er ei forestilling kun for eldre garde.

– Det er viktig å få med. Den heter “Til oss-fra de eldre”. Det er til alle oss andre det, uansett alder, avslutter han.

Se alt som skjer i Ålesund i vår store kulturkalender!