Til toppen

\ loading=

392 turmål i vinterens Stikk UT!

15. desember braker det løs med en ny vintersesong for Stikk UT!, der du kan velge mellom 159 skiturer og 233 fotturer.

Fv. Liv Synnøve Hoel, Stig Aambø og Hilde Ellingsæter. Foto: Stikk UT!

Ta deg en tur ut og opplev det fine lyset, stjernehimmelen, vinterværet og godt skiføre. Inviter gjerne med deg en turvenn. Det gjør godt for kropp og sjel, oppfordrer Hilde Ellingsæter i Sunnmøre friluftsråd og Liv Synnøve Hoel i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, som er ansvarlige for Stikk UT!.

Større satsing og kilometervis med løyper

Stikk UT! Vinter er et samarbeid mellom friluftsrådene i fylket, Sparebanken Møre og Wattn, 50 skiklubber i Møre og Romsdal skikrets, skisentre, løypelag, deltakerkommuner og mange dyktige frivillige. Alle kommunene i Møre og Romsdal, Heim i Trøndelag, og Bjorli i Lesja kommune er med. Friluftsrådene har denne vinteren større satsing med både skiturer og fotturer og ønsker å få med enda flere deltakere.

– Mange dyktige frivillige har gjort en fantastisk jobb med å legge til rette for at nettopp du kan komme deg ut på tur. De har hengt opp Stikk UT!-skilt, kodeklistremerker og laget turomtaler som kan inspirere deg til å komme deg ut på tur, sier Hilde Ellingsæter.

Stikk UT! Ski

– De som kjører tråkkemaskinene har rustet seg for den nye sesongen og er klare til å lage kilometervis med fine skispor så snart snøen gjør det mulig. Status på tråkka skiløyper ser man i Stikk UT!-appen der løyper.net er integrert, sier Stig Aambø i Møre og Romsdal skikrets.

Blant de 159 skiturmålene er de fleste med oppkjørte spor, men noen turmål er også lagt utenfor løypenettet. Dette er turer som egner seg best med fjellski eller randoneeski.

På tur vinterstid

– Å komme seg ut om vinteren er enklere enn man tror. På de fleste nærturer er det nok å kle seg godt og varmt, ta på gode sko og komme seg ut døren, sier Ellingsæter. Friluftsrådene og skikretsen har også gode tips som du kan følge. Kle deg etter været, ta med en liten sekk med varm drikke, en ekstra jakke, matpakke/tursnacks, hodelykt og et par brodder for de som går til fots. Sjekk turomtalen og værmeldingen. Da er du godt forberedt til fine turopplevelser, sier de.

Mange turmål går også til gapahuker eller passerer en. Flere gapahuker har gruer der man kan fyre opp bål, så husk gjerne litt ved og fyrstikker. Et bål varmer godt, og det er koselig å sitte sammen med en turvenn å nyte bålet og vinterlandskapet.

Å komme seg ut i mørketiden er viktig for helsa

Friluftsrådene har statistikk fra tidligere sesonger som viser at det er jevn aktivitet gjennom ukedagene, med et lite hopp i helgen der søndagsturen fortsatt er populær.

– Vi heier på hverdagsaktiviteten. For hvert steg vi tar, vil kropp og sjel merke en positiv effekt. Stikk UT! Bedrift er et godt tiltak for å motivere kollegaer til å være aktive i vintersesongen, og det ser ut som flere bedrifter enn noen gang har meldt seg på denne vintersesongen, sier Ellingsæter, og oppfordrer enda flere bedrifter til å motivere de ansatte gjennom dette.

Stikk UT! Vinter varer heilt fram til 15. april.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!