Til toppen

\ loading=

150.000 kroner til Vitensenteret for å spre realfagsglede

Vitensenteret på Atlanterhavsparken har over tid utviklet gode aktiviteter for å øke realfagsinteressen hos barn og unge i hele fylket. Med 150.000 nye kroner i støtte fra Tekna får de bare enda mer kraft til arbeidet.

Arkivfoto fra Atlanterhavsparken

– Vi er veldig glade for denne donasjonen fra Tekna. Alle bør ha tilgang til et vitensenter, uavhengig av hvor de bor. Donasjonen har derfor vært essensiell for å nå ut til dem som vanligvis ikke har mulighet til å besøke et vitensenter, sier leder Heidi Bostad Roaldsand, ved Atlanterhavsparken som legger til at dette bare gir enda mer giv.

Tekna fyller i år 150 år, og det er i den forbindelse at fagforeningen gir alle landets vitensentre 150.000 kroner hver for å styrke arbeidet med å spre realfagsglede til barn og unge på skolene.

– Vi har holdt på med denne satsingen i snart tre år. Vi er en læringsarena primært for barn og unge, og mener vi har et tilbud som virkelig trengs i tillegg til ordinær undervisning. Vi vil jo at de skal få komme ut og se hvordan verden virkelig fungerer. Få ta og kjenne på, utforske og oppdage, sier hun.

Må vekke interessen tidlig

Norge har en kritisk mangel på teknologisk og realfaglig kompetanse i arbeidslivet. Dette skyldes blant annet en stor nedgang i unge som velger realfag.

— Dette er en trend som truer med å bremse de nødvendige endringene samfunnet står overfor, som det grønne skiftet. Selv om næringslivet skriker etter denne type kompetanse og færre velger realfaglig utdannelse, finnes det ingen nasjonal satsing fra myndighetenes side for å snu den negative utviklingen, forklarer Elisabet Haugsbø, president i Tekna, som er fagforeningen for 107 000 naturvitere, teknologer og studenter.

Derfor mener Haugstø at man må begynne realfagssatsingen tidlig.

– Det er for seint å starte på videregående, ingen 16-åringer våkner en dag og tenker at «yes, jeg skal satse på matte». Den interessen må vekkes mye før, sier Haugsbø som roser Vitensenteret Innlandet for måten de har brukt donasjonen på.

Atlanterhavsparken gjør en viktig jobb

Forskning og erfaring viser at praktiske øvelser og kunnskap om hva fagene kan brukes til utenfor skolen, er viktig for å vekke et reelt engasjement og interesse for realfagene. Ikke minst for å motivere flere til å velge realfag senere i skoleløpet og i høyere studier.

– Vitensentrene er et viktig supplement til realfagsundervisningen i skolen, og bidrar på en super måte til å vekke interesse og engasjement ved å lære barn å eksperimentere selv, sier president Elisabet Haugsbø.

Legger ut nye datoer

Vitensenteret på Atlanterhavsparken har allerede hatt en rekke arrangementer i år, og lover at der er mer på vei.

– Følg med på sosiale medier. Her kommer det ulike spennende aktiviteter som man kan være med på utover høsten, sier hun.