140 elever på Fagerlia VGS er klar for musikalen «Snøkvit»Hvorfor ble dronningen i eventyret om Snøhvit og de sju dvergene så vond? Det skal 140 elever fra Fagerlia videregående skole prøve å gi deg svar på i musikalen «Snøkvit» fra scena til Parken kulturhus.

Prosjektansvarlig Endre Volden i det finurlige rommet bak scenen. Der finnes det et hav av finurlige ting og snurrepiperier publikum skal få med seg før de går ned i salen via scenen på Parken kulturhus.

De fleste av oss har sikkert sett Disneys film om Snøhvit og de sju dvergene. Vakre Snøhvit som hennes stemor, dronningen ville ta livet av fordi speilet på veggen fortalte at Snøhvit var den vakreste i landet.

Tegnefilmen fra 1937 bergtar fortsatt nye generasjoner, men et spørsmål melder seg jo.

Hvorfor ble denne dronningen så vond?

-Ja, det er jo det vi skal prøve å komme fram til i forestillingen «Snøkvit» da, forteller Endre Volden som er prosjektansvarlig for all den kreativiteten som legges for dagen i Parken kulturhus av elevene på Fagerlia VGS for tiden.

Lærerne har forberedt musikalen i et års tid. Elevene i et halvt år. Og nå er det tid for å vise det fram både til medelever og publikum for øvrig.

-De som er med er 140 elever. Rundt 90 av dem står på scenen, og det er elever fra linjene Musikk, dans og drama, og Kunst, design og arkitektur som er med i musikalen.

Kunst, design og arkitekturelevene står for all utsmykking, scenerigg og ikke minst inngangen publikum må gjennom.

For her er det ikke den vanlige veien inn i salen til Parken kulturhus som gjelder, avslører Volden.

-De blir leder opp på scenen, inn i et eget rom bak dvergenes inngang, før de går ned i salen. Og rommet er et forunderlig sted, sier han og viser Bypatrioten et rom som vanskelig kan beskrives, det må oppleves.

(Fortsetter under).

140 elever medvirker i «Snøkvit», rundt 90 av dem er å se på scenen, resten sørger for utsmykking, kulisser og det visuelle rundt forestillingen. Det er elever fra linjene Musikk, dans og drama, og Kunst, design og arkitektur som er med i musikalen.

Og nettopp det kan du få lov til på en av forestillingene 6. 7. og 8. februar. I alt fire forestillinger klokken 18.00, samt en ekstra forestilling lørdag 8. februar klokken 15.00.

-Det er et stykke som passer for de aller fleste fra øverste klassetrinn på barneskolen og oppover.

-Hva mer kan du avsløre? Får vi noe svar på hvorfor dronningen er så vond?

-Vel, en skal jo ikke avsløre for mye. Men her er dvergene heltene. I vår forestilling er de ansatte byråkrater hos dronningen, men i smug planlegger de en musikal, og det er jo strengt forbudt. Dronningen har nemlig nedlagt forbud for all form for kunst, kultur og moro.

Vi drar fram dronningen for å finne ut hvorfor hun er som hun er. Valgene hun foretar, og hvorfor hun tar dem.

-Hva er moralen her?
-Den er ”Heia skavankene” og mangfoldet.

(Fortsetter under).

Når siste scene i musikalen er unnagjort, og det med full scene, så var ikke kunstnerlig ansvarlig Rune Sæter sen om å juble og skryte av elevene.

-Det ble mye jubel når prøvene var ferdig på scenen i dag. Det går etter planen?

-Ja, dette går veldig bra. Vi har faktisk veldig modie elever. De har et høyt nivå og de er trygge på det de gjør. Det krever mot å stå i slik eksponering, og der imponerer de. Dette er jo alvor for dem, et ledd i undervisningen deres. Og det er 2.klassingene i kunst og 2. og 3. klassingene i musikk, dans drama som medvirker, sier Volden.

De aktuelle linjene på Fagerlia ble truet av nedskjæringer fra fylkeskommunen for ikke så lenge siden. Linjene er populær og mange fryktet at de ikke kunne søke seg inn på studieretningene. Den faren er over.

-Ja, heldigvis. Nå er det fritt fram å søke, sier Volden, før han trekker fram sine kolleger som har stått på for musikalen.

Det er Rune Sæter som har regi og er kunstnerlig ansvarlig for musikalen.

Vidar Sæther og Elise Gjerde er de musikalske lederne, Einar Didriksen har koreografi og Anja Overaa er lærer på kunst, design og arkitektur og har det visuelle ansvaret.

Og selvfølgelig alle de andre lærerne på linjene. Nå gleder vi oss til forestillingene og håper mange kommer og ser på oss, avslutter han.