
Vi spoler tilbake til 1. juledag i Langevåg, grytidlig om morgenen. En dag der folk flest våkner opp til høytidsdag og julestemning, ikledd finstasen, og kanskje ligger planene klare for et hyggelig juleselskap.
Enorme vannmasser
Men for mange ble ikke denne høytidsdagen det den var planlagt å bli. Et væromslag hadde meldt sin ankomst.
Julaften kom det snaue 0,3 millimeter nedbør, men så endret det seg kraftig. Natt til 1. juledag kom det hele 52 millimeter. Samtidig steg temperaturen til rundt 12 grader, med påfølgende snøsmelting i fjellet.

Vannmassene fra snøen på Sulafjellet, og fra regnbygene samlet seg i Molværselva. Ei normalt sett lita elv, men som nå måtte ta unna. Det ble dramatisk for familien Molvær Aarseth. Svært dramatisk.
-Jeg våknet til lyden av elva rundt klokken seks om morgenen og vekte opp Lennart og sa at noe var på gang. Da så vi elva så stor som den aldri har vært før, sier Katrin Molvær Aarseth, som selv er oppvokst i området.
-Like ovenfor huset vårt tar elva en sving, men nå ble vannmassene så store at vannet begynte å gå rett fram, over vår eiendom, forteller Lennart.
-Vi kontaktet brannvesenet, som ga klar beskjed om at her måtte vi mobilisere alle krefter for å redde huset, sier kona Katrin.

Mobiliserte
-Jeg tok to raske telefoner, så balla det på seg med sms, messenger og telefoner videre ut til familie, venner og naboer. Noen så med selvsyn at dette var kritisk og kom på eget initiativ, sier hun.
Folk strømmet til familiens eiendom og startet arbeidet med å fylle sandsekker for å demme opp for vannmassene som gjorde eiendommen om til ei stri elv.
Ute i hagen har familien en relativ ny flott utestue, og et skjul. De kunne raskt konkludere med at disse nok kom til å få store skader. Nå dreide alt seg om å redde huset.
-Strømmen gikk, og vi begynte å flytte ting inne i huset opp i høyden i tilfelle vannet skulle komme inn. Og på det høyeste var det bare to millimeter igjen før vannet gikk over dørterskelen, sier Katrin.
-Hvor fort kom alle hjelperne til eiendommen?
-Det er jeg ikke sikker på, for det var jo totalt kaos, og en er jo i ei boble der og da. Men jeg føler det gikk raskt, og det var uvurderlig hjelp, sier hun.
Vi møter ekteparet i klubbhuset til Langevåg idrettslag. Der er også takstmann Olav Ulstein, som fikk oppdraget fra Fremtind forsikring.
På plass er også Andor Albertsen og Anette Maaseide fra Sparebanken Møre, og daglig leder i Langevåg idrettslag, Vegard Eikrem.
Penger til stadionlys
-Det har seg slik at hjelpen ekteparet fikk fra venner og naboer utløser en sum for skadebegrensning, når det som defineres som egeninnsats er trukket fra. Den er satt til 100.000 kroner, forteller takstmann Olav.
Bankfolkene hadde med seg symbolsjekken med det store beløpet. Men hva gjør en med 100.000 når det var rundt 40 mennesker involvert i den strie jobben med å fylle sandsekker?
-Vi kunne jo ha laget en fest for pengene, og invitert inn alle de gode hjelperne, men fant ut at vi heller skulle gi pengene til Langevåg idrettslag som betyr mye for vår familie og mange andre i Langevåg, blant annet for de som hjalp til, sier Lennart, som selv har vært kasserer i idrettslaget, i tillegg til at parets tre døtre har vært aktive der.
-Vi har vært med i idrettslaget siden tidlig på 2000 tallet, og de gjør en ypperlig jobb som en del av frivilligheten i Langevågen. Ingen kan snu på krona så godt som de, legger han til.
Det setter daglig leder Vegard Eikrem stor pris på.
-Disse pengene betyr jo mye for oss, og er noe vi setter stor pris på, sier Vegard, som har opp mot 900 medlemmer i idrettslaget.
-Vi har jo mange plasser å sette penger, men akkurat nå er vi inne i en fase der vi skal skifte ut stadionlysa til LED. Et viktig miljøtiltak og fremtidsrettet, men det koster over en millioner kroner, så disse pengene kommer godt med der, sier han.
YNWA
Dugnadsånd og godt naboskap er ikke noe som hører fortiden til. Fortsatt stiller vi opp for hverandre, spesielt når krisene melder seg, slik det gjorde for Lennart og Katrin.
Utestua står der fortsatt, til tross for skadene. Og på veggen henger en ”Liver Bird”, en mytisk fugl en finner blant annet i logoen til Liverpool FC, og da også nærliggende å tro er klubben i ekteparets hjerter. Og slagordet You Never Walk Alone fikk de virkelig erfare 1. juledag.
Nå starter arbeidet med å sette utestua og eiendommen i stand.