– Vi gaula "Ja, vi elsker" av full hals!8. mai markerer vi frigjøringen av Norge i 1945. I mini-dokumentaren "En tomme fra døden" forteller Kåre Walderhaug om hvordan han opplevde bombingen av Ålesund to måneder før freden senket seg over kongeriket.

Kåre Walderhaug fra Ålesund berga så vidt livet da Ålesund ble utsatt for et massivt bombeangrep.

Viktig historie

På frigjøringsdagen 8. mai er det greit å bli minnet på hvordan det var å leve under fremmed okkupasjon i Ålesund i krigsårene 1940-45. 

Bakermester Kåre Walderhaug var en hårsbredd fra døden da 45 allierte bombefly kom over Sula og slapp sin dødelige last med fosforbomber over Ålesund 17. mars 1945. 

Den da sju år gamle Aspøy-eleven kastet seg ned og under en rattkjelke og berget livet mens huset raste.

Den dramatiske historien kan du se i minidokumentaren "En tomme fra døden" som er laget av 17-år gamle Martin Giskegjerde.


Unike bilder 
– Målsettingen med filmen er å vise alvoret som var den gang, slik at det ikke blir glemt nå. Det er jo særlig aktuelt på frigjøringsdagen 8.mai. Filmen gir også ungdom i dag et innblikk i farene under okkupasjonen, sier Martin til Bypatrioten. 

18-åringen er svært film- og fotointeressert og laget minidokumentaren som innslag til en Kulturdag på Ålesund videregående skole. Han har fått hånd om unike klipp med bilder fra Ålesund mot slutten av krigen. Smalfilmen fra krigsårene i Ålesund er digitalisert av Arve Klemetsen.

– Spesielt i slutten av filmen er i tråd med dagen i dag, der vi også markerer ytringsfriheten. Det var ikke så lett, med frykt for at tyske nazister skulle kunne høre at de sang "Ja, vi elsker" for full hals, sier filmskaperen. 

Se minidokumentaren i videovinduet lenger nede. 

18 år gamle Martin Giskegjerde har produsert dokumentaren "En tomme fra døden". (Foto: Kristoffer Oftedal)

Aspøyskolen etter bombeangrepet i mars 1945.