Til toppen

\ loading=

Terminalen 10 år – Hva nå?

Etter 10 år, 1.950 konserttimer og 1.480 arrangementer handler det nå om fremtiden for Terminalen i Kulturhavna og på Sørsida. - Her er flere veier til målet, og det er viktig at man vet at kultur trenger visse forutsetninger for å lykkes, sier gründerne i Momentium som i anledning jubileet inviterte til "Kulturprat" med faglig innhold og nye spenstige visjoner i Venterommet i går.

Lars forklarer hvor viktig det har vært å hele tiden vurdere kostnader som kulturformidlere.

”Vår tid er nå”. Det ble søskenbarna Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård enige om for lenge siden, og de to er, sammen med resten av gjengen i Momentium full av ideer om å styrke sin plass som kulturformidler i Ålesund.

Ideer i fleng

For hva om Terminalen utvikles videre til et eget “Musikkhus” der både artister, produsenter og låtskrivere kan utvikle seg? Samtidig som bygget oppgraderes, utvides og fasaden får et løft? For selv om Terminalen Byscene leverer kultur så det monner vil de ikke hevde at det nye bygget er noen arkitektonisk perle, men  samtidig er selve Rutebilstasjonen det siste sporet fra arkitekt Erik Fastvold. Og er det ikke kultur å bevare bygg? Videreutvikle med nytt liv?

Elisabet Sørfjorddal Hauge la fram bestillingsrapporten fra Oxford Research, som viser den ti år lange reisen for Terminalen i tall.

Og området de holder til i er under debatt. At Terminalen Byscene trengs, og har forsvart sin posisjon er hevet over all tvil. Derfor blir årene som kommer svært spennende både rundt dem og kulturen i byen.

Ringvirkninger

I går inviterte de gjester til den nyrenoverte delen av ”Rutebilen”, Venterommet, for å legge fram fasit og «kulturprat».

Om kultur er viktig for bylivet? For attraksjon og bolyst? Uten tvil. Og det er viktig for veien videre at man blir stadig flinkere på å tallfeste hva kulturlivet generer. Ikke bare av opplevelser og billettsalg, men også ringvirkninger.

Spennende arbeidsplasser, restaurantbesøk, shopping, frisørbesøk og overnattingsdøgn er bare noe av det som kulturlivet i Ålesund kan vise til som resultat.

Terminalen Byscene markerer altså sitt 10-års jubileum i disse dager, i kveld med stor fest og vi gratulerer så mye. Måtte gode diskusjoner og prosesser føre prosjektet videre, for hva er ei Sørside og Kulturhavn uten kultur? Vi følger spent med!

Kathrine Synnes Finnskog ledet gjestene gjennom programmet.
Nora Dyrvik, arkitekt i Kulturrom trenden som nå får stadig større oppmerksomhet, der man transformerer eksisterende bygg og gir de nytt liv i samarbeid med kulturen. Hun kom med flere eksempler og prosjekter fra andre steder i landet, der satsing har gitt suksess. Men lett er det ikke sier hun om veien frem fra tomt bygg til noe nytt i møte med TEK17, eksisterende reguleringer og behov for politisk forståelse.
Eva Rowson i kulturhuset Bergen Kjøtt fortalte om det vellykkede prosjektet i en tidligere kjøtt- og pølsefabrikk i Bergen.
Kultursjef i fylket, Heidi-Iren Wedlog er glad for at det vokser frem stadig bedre tallmateriale for hva kulturlivet faktisk genererer av både aktivitet og omsetning.
Kan dette bli nye Terminalen? Store vinduer, original utforming der historien er med videre, og kanskje til og med aktivitet på taket? – Det er realistisk og det er økonomisk mulig, sier Ante og Lars, om visjonen de selv har for et potensielt neste steg. – Vi fikk bygget for ei krone, jeg husker enda at jeg Vippset Albert, ler Ante som samtidig vet at puslespillet på den nye Sørsida fortsatt er i prosess.
Artist Live Hanken og tidligere daglig leder Synnøve Sandnes har begge Terminalen som en viktig del av sitt virke.
Live Hanken fortalte om sitt første møte med scena på Terminalen. -Wow, folk kommer faktisk for å høre sangene mine, sa hun om sin første opptreden der hun varmet opp for Dagny. Det ble starten på så mye mer!
Her lytter politikerne, til musikk de har valgt selv. Hans Kjetil Knutsen (Ål) valgte seg The Beatles. Anne Berit Støyva Emblem (Ap) gikk lokalt og valgte Sigrid som “sin” artist.