Suksess for matvogn på torget!Spareribs i lompe? En merkelig kombinasjon synes du? Ta turen ned til Kiperviktorget og matvognen Evergreens. Du vil nok ikke angre. 

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

Ekteparet Teresa Mikolajczak Ruszel og Piotr Ruszel mener de har fått god hjelp av Torghagen.

Ei godt oppvarma pølselompe med slowcooked sparerib og masse deilig tilbehør. Hos Evergreens får du herlig kortreist mat, men gjerne servert på en ny måte, og det har uten tvil blitt en suksess. 

-Da vi begynte i juni var vi litt undrende til om dette kom til å gå, men folk har strømmet til. Så kom også  Torghagen som en positiv  overraskelse, forteller Teresa Mikolajczak Ruszel. Hun er tannlege av yrke, men driver matvognen og konseptet Evergreens sammen med mannen Piotr Ruszel som er kokk av utdannelse.

(Fortsetter under)

 

Det er Piotr som står for ganeopplevelsene. Teresa har ansvaret for markedsføringen av parets hjertebarn på torget.

Det polske ekteparet kom til Norge for seks år siden, og på den tiden har Piotr kokkelert både hos Stuen og Egon, før de to tok steget og fikk investert i ei flott matvogn fra hjemlandet polen. I juni kunne de åpne, og fikk en pangstart.

-Ideen er enkel og grei. Kortreist mat på en miljøvennlig måte, sier Teresa som understreker at det dreier seg om  sunn og god gatemat.

(Fortsetter under)

Piotr lager slow cooced gatemat som er sunn og god.

Begrepet gatemat slår for alvor om seg i Norge. Selv om både pølse i brød og en burgermeny kommer under samme kategorien, så er gatemat eller "Streetfood" mye mer enn som så. 

-Vi vil vise folk at gatemat faktisk kan være ganske sunn. Det hele faller jo inn i begrepene ”slow life” og ”slow cooked”. At maten er slow cooked gjør kjøttet mørt, mer smakfullt og beholder mye mer av vitaminer og andre sunne ting i kjøttet, sier hun.

-Du sier kortreist. Hva legger du i det?

-Det er lokal mat fra vår region. Vi er for eksempel aktive på en facebook-gruppe der lokale bønder hver dag legger ut hva de har av varer å selge.

Menyen er litt todelt ettersom vi bruker mye av det en kan kalle sesongvarer, men mye er samtidig mat vi serverer hele året.

-Da mener du tilbehøret?

-Ja. Det er ikke alle grønnsaker en får lokalt hele året. Da varierer Piotr menyen etter sesongen, forteller hun.

-Vi støtter lokale bønder. Det er også miljøvennlig siden maten slipper å fraktes langt.

Faktisk taper en mange næringsstoffer i mat som fraktes fra for eksempel Nederland.

Teresa og Piotr er som vi skjønner svært miljøvennlige. Alt er av papp eller tre, slik som kniver og gafler de sender med kundene som kjøper mat.

-Vi skal bli bedre på det, for vi må i dag til Polen for å få tak i dette, sier hun.

(Fortsetter under)

Maten hos Evergreens og Piotr blir stadig mer populær.

-Dere heter Evergreens, er det mange som tror det er snakk om veganermat?

-Ja, du er ikke den første som sier det, ler Teresa.

-Men det kan vi altså avkrefte, selv om vi bruker mange sunne matvarer, også spirer som vi kjøper med et nytt firma her i Ålesund. Nei her får en både kjøtt og grønnsaker, slow cooked.

Ja til og med drikke er lokalt produsert.

-Torghagen, hva med den?

-Den kom som en stor overraskelse på oss. Den åpnet samtidig som vi satset. Alle byer trenger en slik plass. Et sted der folk kan sette seg ned og kose seg en liten stund. Gjerne ta en matbit, slik vi ser at mange gjør både fra oss og naboen som selger thai-mat. Vi har begge sett at Torghagen har betydd mye for omsetningen vår.

Vi fikk en kraftig økning, så vi håper så klart at det kommer noe lignende neste år, sier hun.

Evergreens serverer mat fra en ny flott matvogn på torget.

Teresa og Piotr har en klar visjon rundt maten de serverer.