Onsdag kom stafettpinnen fra Nordland til Møre og Romsdal, og vi møtte det sykkeltråkkende følget da de kom til Ålesund kommune.
Lokalkunnskap
For langs landeveiene fra Averøya og gjennom tre fogderi samler folk seg med flagg og lokale spesialiteter for å ønske det syklende NRK velkommen.
Her i fylket har Andreas Wahl tatt over den syklende programlederrollen etter Else Kåss Furuseth, og som i Nordland er det lokale journalister ved distriktskontorene som sørget for at resten av landet blir servert alt av lokalkunnskap.
På sykkelsetet sitter altså Olaug Bjørneset fra NRK Møre og Romsdal som researcher og “sidekick” til programleder Andreas Wahl.
-Når NRK Møre og Romsdal fikk vite at dere skulle være med på dette, var du førstevalget til å sykle alle disse milene?
-Ja, svarer Olaug med et glimt i øyet.
44-åringen fra Folkestad er bosatt i Hatlane med ektemann og to sønner på 11 og 13 år, og har rundt 20 år bak seg på NRK sitt distriktskontor i Ålesund. Olaug kjenner fylket godt. Det kommer godt med når en horde NRK-folk fra Marienlyst kommer til fylket for å lage sakte sommer-TV.
Å bli med på NRK Sykkelsommer skremte ikke Olaug.
Sjumilskrav
-At jeg var førstevalg var nok litt spøkefullt sagt, for jeg måtte søke via et skjema, og skrive under på at jeg kunne sykle minst sju mil i strekk, forteller NRK medarbeideren, som i aller høyeste grad har bevist akkurat den egenskapen etter to dager på sykkelsetet.
-Hva går jobben din ut på, ved siden av å trø?
-Det er å være researcher og kjentperson i vårt distrikt der jeg blant annet skal skaffe og gjøre avtalene med intervjuobjektene som Andreas intervjuer på turen, forteller Olaug, som også har med seg Øyvind Sandnes fra NRK Møre og Romsdal.
-Øyvind er dronepilot, og jeg sykler med Andreas og møter folk langs ruta.
Å lage sakte-TV krever planlegging. Og den har ikke vært liten, ifølge Olaug.
-En utrolig produksjon
-Sykkelsommer ble planlagt allerede før pandemien, men måtte settes på vent.
Istedenfor ble det Sommerbilen.
Men i år kunne det gjennomføres uten smitterisikoen vi hadde da, og det er mange utrolig dyktige folk i sving under disse sendingene.
Flere av syklene er spesiallaget av NRK-Beta for å ha regi, kameraene og til slutt sende det hele på lufta. Alt på hjul, i tillegg til drone og helikopter.
Vi har med egne sykkelreparatør, kamerafolk, lydfolk og en rekke andre fagfolk. Rundt 20 mennesker er på farta. Det er rett og slett en utrolig logistikk i hele produksjonen, forteller hun.’
-Hvor lang tid har du forberedt deg selv?
-Jeg begynte før jul. Så har jeg jobbet med dette litt inn i mellom.
-Hvordan er det å komme ut og oppleve alt dette?
-Det er helt fantastisk. Det er utrolig hvor godt folk tar imot oss, sier hun.
Noen har pynta en gråtass eller serverer honning fra egen honningfarm. Andre er lærlinger, gründere, lokalhistorikere eller barn som baker eller har egen kanal på YouTube. Noen stiller opp med saft og bakverk til den syklende rikskanalen, og vakre bilder flagrer over skjermen, helt fram til dagens mål. Tennfjord.
Sparringspartner
-Der står kveldsteamet klar med sin sending, og i dag er det Tennfjord som er målet. I morgen går ferden til Sykkylven, og videre til Øye på søndag, forteller Olaug, som settes stor pris på av Andreas Wahl.
-Å ha med Olaug på dette er topp. Hun gir mye viktig informasjon på veien, og vet hvem vi snakker med til en hver tid.
Alt er planlagt på en fenomenal måte av henne, men hun kan også gi oss flotte overraskelser, smiler programlederen.
-Og så må jeg få legge til at Olaug er en nydelig sparringspartner underveis. Ikke minst. Det er viktig og nyttig å ha, sier han.
-Men Olaug. Når du har lagt bak deg alle disse milene på sykkel, hva med ferie?
-Da blir det ferie i Albania. Vi reiser på fredag. Vi skal også innom Bø i Telemark. Det er fast hver ferie, for der får guttene møte besteforeldrene, forteller Olaug Bjørneset.