Skal hoppe med paraglider fra AkslaDe har tenkt på det i flere år, og endelig blir det en realitet. Nå ser paragliderpilotene fram til å kunne sveve foran Fjellstua og over byen, med start ved Fjellstua på Aksla.

Av Fridgeir Walderhaug

Torsdag var tre paragliderpiloter på synfaring på Aksla for å finne et fint startpunkt med hjelp fra Aksla Vel. Valget ble en kolle like ved Fjellstua. (F.v) Ivar Juell-Fjøsnes, Anders Crook, Arnstein Eide fra Aksla Vel, og Fredrik Lie-Helgesen.

-Vi har tenkt på dette noen år. Nå har vi sett på både startpunkt på Aksla, på en kolle like ved Fjellstua, sier Anders Crook, nestleder i Ålesund paragliderklubb.

Ingen av de tre paragliderpilotene har hørt om hopp fra Aksla tidligere, men er sikre på at dette blir fantastisk.

-Vi kan holde oss i lufta i over seks timer om vi vil. Og vi kan stige opp til over 100 meter over Fjellstua og startpunktet om forholdene ligger til rette for det, sier Fredrik Lie-Helgesen.

Ålesund paragliderklubb har mellom 30 og 40 aktive medlemmer. Nå får de endelig en ny opplevelse.

-Vi har jo flere plasser på Sunnmøre vi hopper fra. Som Spjelkavikfjellet, Sukkertoppen, Alnes og Hareid, for å nevne noe. Men dette blir ekstra spektakulært. For tenk å kunne sveve over byen framfor Fjellstua. Det blir et skue også for de som ser på, sier Fredrik.

Å hoppe fra et byfjell er heller ikke så ofte en får muligheter til.

-Bodø, Voss og Bergen. Flere kommer jeg ikke på i farta, men det gir noe ekstra å kunne gjøre det, sier han.

(Fortsetter under).

På denne plassen bak fjellet ved Flatholmen har paragliderne pekt ut som et egnet landingssted.

De svevende ildsjelene har gått kanossagangen for å få lov, blant annet med politiet som synes dette hørtes spennende ut.

I tillegg har de fått hjelp fra gjengen i Aksla Vel for å rydde en startplass.

-De er bare fantastiske, og vil bli med oss når vi skal rydde plassen. Arnstein Eide i Aksla Vel var med oss og så på plassen og var veldig positiv.

Startpunktet ser vi nå for oss blir på kollen like ved siste svingen ned til parkeringsplassen på Fjellstua.

Derfra kan vi svinge framfor Fjellstua og over byen, før vi går inn for landing på en stor åpen grusplass nede ved Flatholmen, forteller han.

-Når foretas det første hoppet?

-Vi håper på tirsdag allerede. Da ser det ut som at vindretningen skal være god. Vind fra vest eller nordøst er best, men i det siste har vind og vær vært veldig variabelt, med opp til 10 og 14 meter i kasta. Det er i meste laget for oss.

Nå venter vi bare på at værsystemet skal endre seg, sier Fredrik Lie-Helgesen.

Arnstein Eide i Aksla Vel var med på synfaringen og sier det må ryddes bort en del trær og kratt først.

Paragliderpilotene kan velge hvilken retning de vil starte fra på kollen. Alt etter vindretningen.