REKO-ringen – Kortreist mat rett i bilenGrønnsaker, kjøtt, eplemost, honning og egg er noe av det du kan hente annen hver torsdag to plasser i byen, levert av lokale produsenter i REKO-ringen Ålesund.

I god tid før klokken 17.30 har flere biler møtt opp ved Molo Brew på Prestebrygga. Alle åpner bagasjerommet på bilene sine. De er klar for å hente varer de har bestilt gjennom facebookgruppen REKO-ringen Ålesund

REKO-ringen, eller REttferdig KOnsum som forkortelsen betyr, har slått til for fult i Norge, og ikke minst Ålesund takket være bøndene Vibeke Evensen og Petter Velle, begge driver småbruk i Velledalen.

I god tid før klokken 17.30 har flere biler møtt opp ved Molo Brew på Prestebrygga.

Alle åpner bagasjerommet på bilene sine.

De er klar for å hente varer de har bestilt gjennom facebookgruppen REKO-ringen Ålesund.

-Prinsippet er enkelt. Produsentene annonserer sine varer i gruppen en uke før levering, og kundene kan melde inn hva de ønsker å kjøpe, og om hvor de ønsker å hente varene. Her i Ålesund har vi to utleveringssteder, på Molo Brew annenhver torsdag fra klokken 17.30 til 17.50 og ved Felleskjøpet i Breivika fra klokken 18.10 til 18.30. Og her er det ingen mellomledd, men varer rett fra produsent til forbruker, forteller Vibeke Evensen.

REKO-ringene finnes i flere land, blant annet i Sverige, Frankrike og Finland der grunnleggeren Thomas Snellmann startet opp den første REKO-.ringen.

Her i Norge er REKO-ringene et prosjekt fra Norges Bonde- og Småbrukarlag for å fremme lokal mat.

(Fortsetter under).

Etter utlevering ved Molo Brew i sentrum ventet det nye kunder ved Felleskjøpet i Breivika. Her er utleveringen fra klokken 18.10 til 18.30. Foto: Lisa Mari Breivik.

-Prosjektet er et supplement til Bondens marked, flere av leverandørene er med der, og tilbyr sine varer i REKO-ringen Ålesund.

En kan kjøpe alt fra grønnsaker, kjøtt, egg, honning og andre landbruksprodukter av topp kvalitet.

-Hva betyr det for deg som småbruker å være med på noe slikt?

-Det betyr at jeg ikke trenger å høste mer enn jeg må. Nå høster jeg dagen før levering ut fra bestillingene jeg får på grønnsaker. Det gir betraktelig mindre matsvinn.

-Noen vil kanskje tro at dette er dyrt fordi det kommer fra lokale produsenter, og andre det motsatte siden mellomleddet er borte?

-Ja, men slik er det ikke. For min del prøver jeg å ligge på butikkpriser, men en må huske at det er mye småskalaprodusenter på spesielt kjøtt som har dyr produksjon.

Så selv om mellomleddet er bort må de ta betalt slik at de får igjen noe.

Men jeg har inntrykk av at de fleste holder priser som er konkurransedyktige opp mot butikkene, forteller hun.

Vibeke, som selv er oppvokst på Flisneset har gjort selvlært småbruker av seg.

På gården, som er på snart 40 mål, produseres det både grønnsaker, kjøtt og egg.

Hun brenner for lokal matproduksjon. Ikke bare på grunn av god kvalitet, god dyrevelferd og at det er kortreist.

-Vi må ha en stor lokal produksjon i landbruket. Det er ikke minst viktig for beredskapen vår.

Husk at vi importerer 70 prosent av alt vi spiser. I kriser og krig vil dette gjøre oss utrolig sårbare. Fire dager med krise, og maten i butikkene er borte. Det ser jeg på som viktig i en urolig verden, sier hun.

På torsdag er det ikke utlevering, men forbrukerne kan følge produsentene og se annonsene de setter inn på REKO-ringen Ålesund.

Derfra kan de legge inn sine bestillinger, for så å hente varene neste torsdag.

Og husk, du må bestille om du skal handle. Produsentene har kun med seg varer som er bestilt.