Til toppen

Nytt liv i Waldeverkstedet

I løpet av det siste halvåret har det begynt å skje saker og ting i Waldeverkstedet i Grensegata. Lokalene fylles med aktivitet.

Waldeverkstedet i Grensegata. Til venstre ser vi det kjente Waldehuset som overlevde bybrannen i 1904.

Waldeverkstedet i Grensegata. Til venstre ser vi det kjente Waldehuset som overlevde bybrannen i 1904.

Som nærmeste nabo til det kjente Waldehuset ligger en anonym bygning, kjent som Waldeverkstedet. For noen tiår siden brukte Koppernæs det som verksted, og etter den tid har huseieren benyttet bygningen som privat bilverksted og garasje. Men nå er bygningen i ferd med å bli et “kreativt tempel”.

Det romslige lokalet er blitt fylt med mange rariteter: En stor tavle med planer og datoer, sofaer, hundrevis av bøker, renholdsutstyr, deler av en trampoline, en boksesekk, to nyrestaurerte flipperspill, kunst på veggene og mye mer.

På en av veggene står logoen til rengjøringsfirmaet weClean. I sofahjørnet sitter gründer Kim Haagensen.

Kim har etablert et tilsvarende arbeidsfellesskap i Oslo, der andre bedrifter kan leie plass. Konseptet videreføres nå i Ålesund. I Waldeverkstedet kan gründere og kreative mennesker jobbe sammen og skape noe verdifullt i en sosial atmosfære.

 

Kim Haagensen, seriegründer og primus motor bak det kreative arbeidsfellesskapet.

Kim Haagensen, seriegründer og primus motor bak det kreative arbeidsfellesskapet.

Kjent fjes
Kim Haagensen er et kjent fjes i Ålesund. Nå er han tilbake i hjembyen etter mange år i Oslo. Han er en ekte gründertype som har vært med på å starte bl.a. motebutikken Modo og kaffekonseptet Bjørk. Han har også jobbet som Über-sjåfør innimellom en rekke konsulentjobber rundt om i verden. I media har han vært en tydelig forkjemper for å bedre vilkårene til gründerbedrifter.

I 2015 så han og broren en mulighet i renholdsmarkedet i Oslo og startet weClean. Idéen bak var å gjøre det enkelt for kunder å få tak i renholdere som garantert har ordnede forhold.

Fra rengjøringen av MS "Richard With" i sommer. Da var det "alle mann til pumpene" i det nystartede firmaet weClean.

Fra rengjøringen av MS "Richard With" i sommer. Da var det "alle mann til pumpene" i det nystartede firmaet weClean.

Pangstart
Med kjerneverdiene «peace, love & goodtimes» i bunn har bedriften åpent tilgjengelige priskalkyler.  10 prosent av overskuddet deles med de ansatte. Miljøaspektet er også grunnleggende. Det brukes utelukkende miljøvennlige, vannbaserte produkter. De fleste rengjøringsmidlene er spesiallaget i samarbeid med Ålesundsfirmaet RBI.

Ålesundsavdelingen fikk en skikkelig pangstart i juli.  Ti personer jobbet i to uker med å rengjøre hurtigruteskipet «Richard With» ved Myklebust verft. Jobben gikk bra, på tross av at den helt nye avdelingen måtte få på plass alt fra bemanning og rutiner på svært kort tid.

– Det var et perfekt kaos. Men med pågangsmot og et godt arbeidsmiljø går det meste, sier Kim.

Flere nye aktører skal inn i lokalene etter hvert

Flere nye aktører skal inn i lokalene etter hvert

Flere aktører skal inn
Fremst i lokalet i Grensegata har weClean kontor og møterom. Lenger inne skal det settes opp et innendørs gartneri for dyrking av tomater, urter og mikrogrønt.

Andre aktører som kommer etter hvert, inkluderer en frisør og en klesdesigner. Kim har også en drøm om et lite bokutsalg. Det fleksible kontorområdet vil først og fremst ligge i etasjen over, der det foreløpig er stappfullt med biler og bildeler.

Slike arbeids- og kontorfellesskap har det kommet flere av i Ålesund de siste årene. Pir, Yoyn og Rebellhuset er tre eksempler.

– Er det behov for enda flere?

– Ja, definitivt, sier Kim, som er veldig positiv til byens muligheter.

– Ålesund er en innovasjonsby der mange små og store idéer stadig skyter opp fra grasrota. Men det er vanskelig for en gründer å utvikle en smart idé alene, og få den til å bli lønnsom. Når man sitter i et fellesskap, kan man dra nytte av hverandres kunnskaper og erfaringer og lettere pense idéer inn på rett spor. Det er flere gode idéer her enn det er ledig plass i de eksisterende kontorfellesskapene. Derfor vil et nytt sånt hus være gull verdt, sier Kim.

Han vil også skryte av huseier Per Magne Walde, som legger godt til rette for at huset skal bli brukt.

– Dette skaper enda mer liv i en bydel som de siste par årene har fått en skikkelig renessanse, med Bybadet, bakeriutsalg og mange nye boliger.

Odd Sindre Silnes er husets altmuligmann.

Odd Sindre Silnes er husets altmuligmann.

Sirkus Silnes
Tilbake til det kreative tempelet. Et sånt sted må ha kreative mennesker – og det har de til gagns i Odd Sindre Silnes.

Odd Sindre er veldig opptatt av gjenbruk og har fått lov å bruke en stor del av lokalet til egne prosjekter der han skaper nye produkter av gammelt skrot.

En trampoline og noen teltduker blir til et lite sirkustelt, eldgamle symaskiner vekkes til live igjen, og rustne sykler plukkes fra hverandre og blir til nye. Alt kan fikses og brukes på nytt.

Odd Sindre er også husets vaktmester. Han setter opp innervegger og bygger om fortløpende. Ting skjer fort, og nye prosjekter trenger plass. Vegger og dører er selvfølgelig gjenbruk, reddet fra ulike lagre rundt omkring. I tillegg deltar han på jobbene til weClean. Der har han fått en eierandel på grunn av den store arbeidsinnsatsen og det gode humøret han bidrar med.

Vi ønsker Kim, Odd Sindre og resten av gjengen lykke til, og gleder oss til å se hvordan det «kreative tempelet» i Grensegata utvikler seg.