Nå blir det nasjonal festkonsert igjenEtter to års ventetid kan Ålesund symfoniorkester endelig fylle Parken kulturhus med noe av det fineste fra vår nasjonale musikalske kulturarv på 17. mai.

Dirigent Stian E. Svendsen og Ålesund symfoniorkester er klare til å ta mot publikum til en nasjonalromantisk festaften på 17. mai.

Tradisjonsrik konsert
På grunn av pandemien har den tradisjonsrike festkonserten med Ålesund symfoniorkester på 17. mai blitt avlyst.

Men etter to år er de tilbake og skal under ledelse av dirigent Stian E. Svendsen skape musikalsk feststemning i byens storstue på nasjonaldagen.

Stian E. Svendsen er opprinnelig fra Stavanger, men har bosatt seg i Vestnes og har et sterkt engasjement for korps og orkesterlivet i Møre og Romsdal.

Svendsen er utdannet ved Royal Northern College of Music i Manchester, og var i en årrekke leder for symfoniorkesteret ved Universi
tetet i Bergen og har hatt en rekke gjesteopptredener med ulike orkestre. 

Urfremføring
Symfoniorkesteret opplyser at det i år blir det konsert i to avdelinger, i den første avdelingen fremføres verk av to komponister som var sentrale i tiden rundt 2.verdenskrig: Ludvig Irgens-Jensen og Harald Sæverud.

I 1950 ønsket Irgens-Jensen å utgi en orkestersuite på seks satser med musikk han hadde skrevet til skuespillet "Driftekaren" i 1937, men forleggeren overtalte ham til å kutte bort to av satsene, og kun fire av dem ble utgitt, da som Partita Sinfonica. 

Lars-Thomas Holm, som har vært Ålesund Symfoniorkers kunstneriske leder frem til i år, har i sitt doktorgradsarbeid i vinter funnet frem de to utelatte satsene og restaurert dem for utgivelse. Publikum i Ålesund vil dermed få oppleve en urfremførelse av hele "Driftekaren"- suiten 17.mai!Aktuelt motstandsverk
Det er i år 125 år siden Harald Sæverud ble født. Hans musikalske motstandsverk mot krigen og okkupasjonen, «Kjempeviseslåtten» fra 1943, var i år et ekstra naturlig valg å fremføre fra hans musikk slik situasjonen har utviklet seg i Europa denne våren. 
I konsertens andre avdeling vendes konserten tilbake til det nasjonalromantiske. Da blir det musikk av Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Konserten avrundes med et av Norges mest kjente og fremførte musikkverk verden over; Edvard Griegs klaverkonsert. 

Ole Christian Haagenrud er solist under festkonserten i Parken Kulturhus 17. mai.

Om årets solist
Solist er i år den unge, prisvinnende og kritikerroste pianisten Ole Christian Haagenrud (33).

Han er regnet som en av de mest fremadstormende unge pianister i Norge i dag. Han har sin diplomutdanning fra Norges musikkhøgskole, der han hadde Jens Harald Bratlie og Håvard Gimse som sine lærere.

Nylig fullførte han sin deltakelse i Talent Norges nye storsatsing ArtEx (Artist in Excellence).

Festkonserten starter i Parken kulturhus klokka 18.30. Billetter finner du her (ekstern lenke)