Abbas var “Gudfaren” av den berykta B-gjengen som lå i krig med A-gjengen og Young Guys i mange år i begynnelsen av 2000-tallet. Dyre biler, vakre kvinner, mye penger, narkotika og vold var en del av hverdagen og han ble selv skutt i 2007. To år senere ble han dømt til fem års fengsel for mafiakriminalitet.
Han fikk nok av volden, tok grep, fikk livet på rett kjøl og jobber i dag som miljøarbeider og studerer sosialt arbeid. Og sitter på en erfaring og kunnskap han vil dele med politikerne.
– Uten tvil er det at vi ikke blir sett eller hørt, et av de største utfordringene. Det er lett å si at man skal høre på de som bor der eller har opplevd å bo i disse bydelene, sier Abbas.
– Da jeg vokste opp var vi en minoritet og det var svært mye rasisme i min hverdag. I dag er det motsatt. Vi har mange bydeler hvor minoritetene har blitt majoritet. Men når du aldri har vært der, eller faktisk hørt på de som har bodd der, så er det vanskelig å få en forandring. Det er større bevissthet i dag, men det er ikke i nærheten av å være der det bør være, sier legger han til.
Nøkkelen er mangfold
Grunnen til at han er så opptatt av hvordan livet har blitt deler av i Oslo, hvor hver tredje innbygger er innvandrer, er at livet der kan fort spre seg til mindre norske byer om man ikke tar tak.
I Sverige har volden økt i byer som Stockholm og Malmø de siste årene. Og bare i september ble 12 mennesker drept i området rundt den svenske hovedstaden.
– Det er bare å se til Sverige hvordan det står til der. Det er ingen regler lenger, for det er flere svært triste hendelser hvor uskyldige liv har gått tapt.
Det er heldigvis ikke svenske tilstander i Norge enda. Og den tidligere gjenglederen er klar på at vi kan bo side om side, skape et godt og trygt bomiljø, uansett hvem vi er og hvilken bakgrunn vi har.
– Nøkkelen er mangfold og at vi gir muligheten til at mangfoldet får fungere sammen. Det vil gi en bedre by. Vi må ha tro på mangfoldet.
Ny boligpolitikk
Men skal det skje må det en kursendring til.
– Vi har ikke hatt en god boligpolitikk. De har ikke skjønt at man må skape et godt mangfold for å få god integrering. Vi må like å stå sammen og lære av hverandre. Vi må få kunne tenke at vi skal skape et flerkulturelle bydeler.
– Vi må være veldig bevisst på hvordan integreringen blir gjort i bydelene. Det må bli mer jevnt fordelt. En kan ikke samle alle innvandrerne i en bydel, og jeg tenker at 20-25 prosent, maksimalt 30 er nok. Da vil det bli lettere at alle interessene blir ivaretatt. Og da unngår en at menneskene føler seg svak og ubetydelig. Mens man sliter stort i Sverige, bør man heller se mot Danmark som har gjort mye rett i sin tilnærming.
Han er erkjenner at det blir en utfordring for samfunnet har en vei å gå.
– I dag er vi til og med redd for å hilse på hverandre og da blir det vanskelig å si fra om ting. Det er ikke lett for mange voksne som holder på de holdningene de har. For det er trygt. De vil helst snu ryggen til det ukjente, men vi må tenke at det ukjente kan gi et inkluderende og fint samfunn.
Men samtidig mener han det faktisk ikke er så vanskelig som folk tror.
– Jeg tenker det er kjempeenkelt å ta grep. Man ser at det ikke har fungert, og ligger langt etter. Da begynner man å gjøre forebyggende arbeide for å få et varmere og mer inkluderende samfunn. Det vil ta tid, men vi har ingen tid å kaste bort. Det vil koste, for man må tenke langsiktig og ikke ha fokus på strakstiltak for små behov der og da.
Ber alle gjøre en ting
I tiden som gjengleder var det et stadig jag etter høyere status gjennom å velte seg i luksusgjenstander. Og ellers i samfunnet er det også viktig med materialistiske goder. Abbas ønsker nå at folk heller har fokus på helt andre verdier i å skape et samfunn som vil bli mer harmonisk.
– Det er viktig å ta vare på seg selv, men også naboen. Vi har glemt nabolaget. Vi har mistet noe av kjærligheten til hverandre ved at vi hele tiden jager status gjennom utdanning, jobb, bolig. Det skaper et egoistisk samfunn.
– Vi må finne tilbake til et varmere samfunn. Det kan skje gjennom enkle grep, der vi mennesker går i oss selv. Det handler om menneskesyn, holdninger og verdier. Det kan hver enkelt av oss gjøre noe med.
Han har personlig tatt klare valg i forhold til eget liv. Og når en som var ekstremt opptatt av status og gjorde hva som helst for å få et slik liv, klarer å ta snu, så gir det han håp om at vi kan endre Norge til noe bedre i fremtiden.
– Det er definitivt håp om at vi unngår tilstander som i Sverige. Vi må hente frem de verdiene som ligger i oss, for de er bare glemt. Vi må gå i oss selv. Og det må skje helt fra vi er barna, så foreldrene har et stort ansvar.
Til slutt kommer han med en appell til alle voksne og de som får lov å stemme for første gang om to år.
– Vi må bruke stemmeretten. Bruker man ikke den, så mister man også tilliten til systemet.