– Etter fjorårets stunt, er vi glade for at alt ligger til rette for at dette blir en årlig del av Ålesunds mangfoldige festivalflora, sier arrangørene om arrangementet som går av stabelen 25. til 27. januar 2024. Festivalen vil igjen utforske litteraturen, men også inkludere et spekter av kunstuttrykk, i tråd med styrets visjon om å bringe varierte og engasjerende arrangementer til publikum. Styreleder Nesteren Hasani uttrykker sin glede over hvordan festivalen har utviklet seg.
– Målet har alltid vært å skape et givende og kreativt miljø for alle involverte. Sammen ønsker vi å spre denne positiviteten videre til hele Ålesund by, og jeg er glad for å kunne si at vi lyktes med det allerede fra starten, sier hun.
Fjorårets festival ble en realitet etter initiativ fra forfatter Jon Ståle Ritland som henvendte seg til daværende biblioteksjef i Ålesund kommune Nesteren Hasani som svarte et umiddelbart og entusiastisk ja.
Etter flere åpne møter med kreative sjeler, satt sammen av både ansatte og frivillige, har festivalen utviklet seg til å bli en hjertevarm og inkluderende feiring av litteratur og kunst.
Hasani fortsetter i rollen som styreleder og har ledet arbeidet med å etablere en solid organisasjon og skape struktur. I år tar Hans Pareliussen over stafettpinnen som gruppeleder for programkomiteen, og arbeidet med å utforme årets program er godt i gang. Det handler om kraft til å bevege og fremheve stemmer.
– Vi lever i et rolig land, men i en urolig verden. Dette har programkomiteen vært opptatt av i arbeidet med å sette sammen programmet for festivalen hvor vi får oppleve noen stemmer fra de urolige delene i verden. Den palestinske friby-forfatteren Somaya Sousi vil ha opplesning, og vi får også besøk av den ukrainske poeten Iryna Shuvalova, forteller Pareliussen.
I tillegg vil bokhøstens store snakkis Oliver Lovrenski, forfatteren av den kritikerroste debutromanen “Da vi var yngre,” delta i en samtale med Zeshan Shakar, en av de mest omtalte forfatterne de siste årene.
– Lovrenski og Shakar møtes til samtale om oppvekst, fattigdom og skriving, legger han til.
«Nokon kjem til å komme», men det er ikke Jon Fosse. Årets nobelprisvinner er notorisk kjent for å unngå litteraturfestivaler. I stedet kommer selveste Linda Eide med forestillingen «Fosse for dumskallar» der hun med sitt sedvanlige skråblikk, snakker om hva som kjennetegner Hardanger store sønn, og nå, altså, verdens første nynorske nobelprisvinner.
– Festivalen vil igjen inkludere et spennende barneprogram. Det vil skje i form av lek, et eget og underholdende sceneprogram og blant annet besøk av vår tids kanskje største barnebokforfatter Maria Parr. Poesi vil naturligvis også være en sentral del av programmet, med både poesipub og open mic. Det blir Slam-poesi og techno fra duoen Fredrik Høyer og Bendik Baksås, og ikke minst vil Endre Ruset fremføre hele sin diktsyklus, Noriaki, sammen med musikerne Stian Omenås og Jon Balke, og det er bare begynnelsen, sier Pareliussen.