Lærer byhistorie med opplevelserFiskerimuseet i Ålesund er sikre på at spennende og praktiske opplevelser også gir god læring. Det bekreftes av entusiastiske skoleelever som har fått oppleve både Storeggen og rodd Brosundet på kryss og tvers i prosjektet "God bør". Les mer: 

Før man skal ut og ro er det viktig å lære hvordan man holder takt og får til et god samarbeid.

(Tekst/foto: Linn-Cecilie Rønneberg)

I år er tredje året at Fiskerimuseet arrangerer prosjektet "God bør", der de fyller tre hele uker med besøk fra skolene i Ålesund.

Elevene får blant annet med seg en spennende tur om bord i bankskøyta Storeggen, som ble sjøsatt og døpt i 2016, før de får ro seg gjennom Brosundet for egen maskin. 

Denne gangen har også elever fra Godøy skule fått være med. Det passer perfekt for skolen som selv jobber med prosjektet "Jordsmonn til havrom". 

– Ypperlig prosjekt for naturfag. Her lærer vi både om havet, fiskeri og potetdyrking, sier lærer Maria Vågen.

– Tidligere i år besøkte vi  også Klippfiskakademiet. Jeg synes det er kjempebra at det finnes prosjekter som dette som vi kan ta del i. Virkelig lærerikt, sier hun.

(Fortsetter under...)

Arve Yndestad og Ane Bjørkavåg Havnegjerde synes det er et flott prosjekt å få jobbe med.

Gjennom praksis får elevene lære om byen vår.

-Vi tar de med på en reise der vi forteller om alt som har skjedd her og hvorfor det i det hele tatt er en by. For det er ikke noe hemmelighet at fisken har vært svært viktig for Ålesund. Det å lære bort på denne måten gir meg også mye selv, sier Arve Yndestad. 

– Alle ungdommene er så positive så det er en fryd å få kunne dele av egen kunnskap. Her får de lære ting de ikke lærer når de sitter på skolebenken. Det er viktig, sier han.

(Fortsetter under...)

Konsentrasjon og stødig takt i robåtene.

Kunnskapen om havet og fisken er selve grunnsteinen i byens historie. Den historiekunnskapen ser de to på som viktig å kunne formidle til elevene.

– Vi hadde ikke hatt noen by her uten båtene og fisken. Her får de en liten smakebit på hvordan de fisket før. Vi deler det opp slik at en gruppe drar først med Storeggen mens den andre gruppa ror, så bytter de, sier Ane Bjørkavåg Havnegjerde.

– De får også lære litt om klippfisken og se på alt det vi har inne i selve museet, sier hun.

(Fortsetter under...)

Fornøyde elever etter en lang dag med både teori og praksis.

Ungdommene selv synes det er veldig kjekt å lære på en annen måte enn de vanligvis gjør gjennom skolen. Der enkelte av elevene synes roing gjennom Brosundet var høydepunktet, var det andre som fant seilturen med Storeggen mest interessant.

Ikke minst er der mange som endelig fikk dreisen på begrepene styrbord og babord. 

– Kjempegøy og interessant, fortalte elevene vi møtte.