Til toppen

\ loading=

– Kulturkalenderen var min døråpner til byen

Jonas Maas Nilsen (31) trengte forandring i livet. Og tok et svært drastisk grep ved å flytte til en annen kant av landet uten å kjenne en eneste sjel. Og løsningen til trivsel fant han på ei nettside.

SNØ: Litt snø biter ikke på en vesteråling. Jonas Maas Nilsen vokste opp på Myre.

Vesterålingen har bodd i Myre, Sortland, Oslo, Lakselv og Tromsø, og kjente på at nok var nok. Han ville ha nye omgivelser, noe som for så vidt ikke er noe spesielt i seg selv.

Men at man i voksen alder bare pakker sakene, og flytter 1.500 km til et sted hvor det bor kun fremmede, er ikke akkurat hverdags.

– Jeg har alltid hatt trang til å oppleve nye ting. Så flyttingen kom av ren og skjer eventyrlyst, sier Jonas Maas Nilsen, som er lektor i nordisk og historie.

– Jeg hadde bodd i Tromsø i noen år og en dag så tenkte jeg at det var på tide å gjøre noe nytt. Noen år tidligere hadde jeg vært på ferie på Vestlandet og da fikk jeg et godt inntrykk av Ålesund den ene dagen jeg var der. Så dermed ble det Ålesund. Jeg er så heldig at jeg har en jobb som jeg kan ta med meg hvor som helst siden jeg jobber som nettlærer, legger han til.

Kulturkalenderen som døråpner

Uten kontaktnett kan det være en skremmende tanke å flytte til et helt nytt sted. Det er ikke gjort over natta å få nye venner, spesielt med en jobb hvor en ikke har et fysisk kontor og kollegaer i samme rom.

– Det er litt nerver i det å flytte til et nytt sted. Blir jeg kjent med folk? Finner jeg meg til rette? Spesielt jeg som ikke hadde en “vanlig” jobb, for jeg kom jo ikke til å ha kollegaer. Jeg måtte gjøre en innsats selv og oppsøke arenaer hvor jeg kunne bli kjent med folk og steder hvor jeg kunne bidra.

FESTIVAL: Jonas Maas Nilsen prøver å få seg mye av det som skjer i byen. Her på matfestivalen.

En byblogg ble redningen.

– Jeg oppdaget fort alt Bypatrioten hadde å by på. Kulturkalenderen gir en glimrende oversikt over hva som skjer i byen til enhver tid. Da jeg flyttet hit ble Kulturkalenderen min døråpner til byen. Den fortalte meg alt jeg trengte å vite om arrangementene og da var det bare å oppsøke steder hvor de var mennesker med samme interesse som meg, sier Maas Nilsen.

– Dessuten forteller Bypatrioten fine historier om byen og om møter med mange fantastiske mennesker. De små glimtene og historiene fra hverdagen gjorde at jeg følte jeg ble kjent med menneskene her. Jeg ble på en måte invitert inn i byen.

Unikt butikktilbud

Han kom hit sommeren 2022. Og har ikke sett seg tilbake siden.

– Jeg hadde flyttet fort herfra om jeg ikke trives, så da sier det seg selv hvordan jeg liker meg her. Jeg ble også valgt inn i fylkestinget, og da måtte jeg ta en runde om jeg var klar for å bo i Ålesund i fire år. Da var svaret raskt et klart ja.

– Byen har et fantastisk sentrum omkranset av hav og fjell. Jeg har ikke noe annet enn positivt å si om sunnmøringen. Jeg har blitt tatt godt imot og folk har vært åpne og inkluderende. Jeg kjenner igjen litt av Nord-Norge i den måten å være på. Det har bidratt til at det ble en enkel overgang til å bo i Ålesund.

Han er spesielt opptatt av at byen har en del butikker som var en selvfølge på de fleste tettsteder i Norge for en del år tilbake, men som i dag har blitt en utdødende rase.

IS: Jonas Maas Nilsen elsker is og da passer det godt at byen har hele to iskrembarer.

– Jeg er en sentrum-entusiast og er derfor ekstremt begeistret for sentrum i Ålesund. Det vi har her er rett og slett fantastisk. Da tenker jeg selvsagt først på arkitekturen, men jeg er også opptatt av hvilke butikker som finnes. Vi har kjøtt-, fiske- og ostebutikk samt to iskrembarer. Hvilke andre byer i Norge på denne størrelsen som kan skryte av det, sier Maas Nilsen.

– Jeg tror faktisk ikke alle som bor her er klar over at vi har et så bra tilbud med slike typer butikker. Jeg tror folk ser seg litt blind på Moa. Jeg har ikke noe imot Moa, men det er sentrum som får hjertet mitt til å slå ekstra fort. Og så kan jeg ikke si det nok at vi har et fantastisk kulturtilbud. Uten det, hadde jeg ikke blitt boende, legger han til.

Elsker å gå gatelangs

I sunnmørsbyen ser han noe som gjør at han selv stiller opp for å skape et bedre tilbud til innbyggerne. En sterk frivillighet.

– Det skjer enormt mye. Om du har lyst, så kan du gå på noe hver eneste dag. Jeg sitter selv i styret til Litteratur-festivalen og det er artig å se at folk med forskjellig kompetanse og bakgrunn, kommer sammen på frivillig basis, for å skape noe for byen. Det er fantastisk.

– Det som virkelig overrasket meg etter at jeg flyttet hit, er hvor levende byen er. Tilbudet er enormt. Det skjer mer enn hva man kan forvente i en by på denne størrelsen.

– Du virker å være av typen som bare kan gå gatelangs og dra inn byens atmosfære?

– Det er jeg så absolutt. Det er en av mine favorittaktiviteter, gjerne med en kopp kaffe eller en is på sommeren kjøpt fra Lamella. Det er også herlig å kjenne kulden i ansiktet om vinteren mens jeg spaserer langs kaikanten før jeg går inn på Hotel Brosundet og setter meg foran peisen.

Ønsker færre biler i sentrum

Det er kanskje ikke tilfeldig at en som elsker å bruke beina og er politiker for MDG, skulle ønske det var mindre biler i bybildet.

TRAFIKK: Jonas Maas Nilsen syns det er for trafikk over Brosundet. Det ødelegger stemningen.

– Jeg er, som grønn politiker, opptatt av hvordan vi kan gi menneskene mer plass i bybildet. Jeg syns bilene får litt mye plass her, for eksempel over Brosundet. Der kan man ikke stå og nyte utsikten fordi det er for mye støy fra trafikken. Det burde også vært mye bedre lagt til rette for sykkel, for det er noe man ikke har tatt hensyn til. Det er synd, for Ålesund kunne vært en god sykkelby, sier Maas Nilsen.

– Jeg kan forstå folket som forsvarer bilbruk, for dette er et fylke med store avstander og mange steder trenger man bil for å komme seg frem. Men vi må greie å skille. Trenger man bilen midt i sentrum? Men om man skal til Volda, så er behovet et annet. Det må være mulig å ha to tanker i hodet.

Selv med dagens trafikk trives vesterålingen veldig godt i Ålesund sentrum. Og med plass på fylkestinget frem til neste valg i 2027, så blir han uansett ikke å flytte med det første.

– Som politiker har jeg lært at man ikke skal gi løfter for mer enn fire år av gangen. Så jeg tør ikke si hvor lenge jeg kommer til å bli. Dersom den gode utviklingen som Ålesund nå er inne i fortsetter, for det skjer så mye bra og positivt her, så ser jeg ingen grunn til å flytte herfra.

NYTER VÆRET: Jonas besøker Sunnmøre museum på en vakker sommerdag. Han syns det er greit å bli påminnet at nordvestlandet ikke bare blåst og regn.
BESØK: Jonas har besøk av sin bror Sebastian Nilsen, og står sightseeing selvsagt på programmet.
VALGKAMP: Det er viktig for Jonas å engasjere seg for lokalsamfunnet. Her på valgkamp sammen med (fra venstre) Eva-Brit Langva, Jarle Hauge Steffenssen og Hedda Aasen.
MAT: Jonas Maas Nilsen setter pris på tilbudene i byen, også de kulinariske. Her sammen med moren Siv Nilsen på besøk hos Molo Brew.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!