Tonene av gladjazz fra Sula Trad Band strømmet ut av Sommerteltet. Det samme gjorde lukten av bacalao.
25 retter på bordet
Nå skal ikke vi kåre noen ålesundsk “nasjonalrett”, men bacalao hadde kanskje kommet høyt opp på ei slik liste. Det viste i alle fall pågangen.
For mange lot seg lokke til teltdøra på Joachim H. Rønnebergs plass når de fikk vite hva som sto på innenfor teltduken, men dessverre for mange var “Klippfisk & Gladjazz i Sommerteltet” utsolgt.
Det var NKL – Norske Kokkers Landsforening, avdeling Møre og Romsdal som sto for maten, som i all hovedsak altså dreide seg om bacalao, men ikke bare.
-Vi hadde totalt 25 retter, så vi kunne by på mer enn bare bacalaovarianter. Både pizza og wraps var blant rettene på bordet, kunne styreleder for NKL her i fylket, Alf Holkestad fortelle.
Å lage til et arrangement som dette, og med så mye mat krever stor innsats og dyktige fagfolk.
-Vi har holdt på en ukes tid med forberedelsene, og hatt rundt fem kokker i sving hver dag med blant annet å vanne ut fisk og forberede rettene på alle måter.
I dag er vi ti stykker på plass, og det går unna. Det som ikke spises opp nå får Kalle og Suppebilen, forteller han.
Pass på utvanningen
-Det var kjempegodt. Mange gjør den feilen å vanne ut for mye, men denne var nydelig, sa en tidligere fiskeriminister, som var på plass i teltet.
Til Bypatrioten skrøt også andre av rettene, der de fylte opp en ny tallerken, samtidig som de holdt takten til gladjazzen fra Sula Trad Band. Snakk om bacalaofest.
NKL leder Holkestad og gjengen hans smilte av å se folk kose seg.
Vi var frampå og prøvde oss på en liten utfordring til ham. For hva er hemmeligheten bak en god bacalao, til eksempelvis fire personer?
-Jo, det kan jeg jo fortelle, og da med å lage den røde, mest vanlige bacalaogryta her på våre kanter, sier kokkelederen, som virkelig kommer på tilbudssiden for Bypatriotens lesere.
-Nesvik har nok rett i det han sier. For vanner en ut for lenge blir den flat og uten særlig smak, sier han.
-Til fire personer må en regne med 180 gram poteter og 180 gram fisk per person. Fifty – fifty. Altså 750 gram av hver ingrediens for fire personer, sier Holkestad, før han tar for seg utvanningen.
-Har du en tynn klippfisk så holder det med et døgn. Men er stykket et tykt ryggstykke så må du regne med to til tre døgn.
-Sausen lager jeg av olivenolje, hvitløk og vanlig løk. I tillegg til finhakkede tomater.
Dette lar jeg koke i rundt 45 minutter.
Få en piff
-Samtidig trekker jeg fisken med et oppkok. Det holder, forteller Holkestad om klippfisken som en da har rensket for bein og skjært i skiver på et par centimeters tykkelse.
-Skjær opp potetene i skiver og kok dem i rundt 13. minutter, før du legger fisk og poteter lagvis i sausen. Og for denne mengden bør du ha rundt en liter saus, sier han.
-Da trenger du bare å få et oppkok, før det hele er ferdig, sier Holkestad, før han avslører det vi håper på; hemmeligheten.
Vel, mulig vi overdriver dette med hemmelighet litt. Et godt tips kan vi i alle fall si det er. Og han er ikke vond å be.
-Kajennepepper. Det bruker jeg, for da synes jeg bacalaoen får en liten piff, sier han.
-Mange bruker chili, og det er helt innenfor og vanlig, sier han.
Nå skjønner vi, på Holkestad, at lite eller ingenting kan gå galt om en følger hans råd.
Da er det bare å gå i gang, for så å kose seg med bacalaogryta, godt brød og god drikke.