Til toppen

John John lovpriser ålesundsdialekta

Når John ”John  John” Bruset skal spille i hjembyen så blir det en hylles og fest for dialekta han tviholder på i utlendighet. Og publikummet elsker ålesundsdialekta i sangene hans.
Av Fridgeir Walderhaug

John John lovpriser dialekta si når han i regi av Høstscena holder konsert på Teaterfabrikken 29.september.

John John lovpriser dialekta si når han i regi av Høstscena holder konsert på Teaterfabrikken 29.september.

-Ja, de gjør det. Og det er en merkelig og herlig følelse når folk i Moss, Nittedal eller hvor det nå er, synger med på ålesundsk, eller Harald Gryttensk, som jeg sier.

Men når jeg forteller historier og vitser mellom sangene så skjønner de ikke et kvekk, ler 63-åringen med de velkjente tennene som bryter seg fram når han smiler. Også ”tanngarden” synger han om, og alt på ålesundsk.

Det er fem år siden John John har opptrådt i hjembyen, men 29. september skal det skje, i regi av Høstscena. Og arenaen er Teaterfabrikken.

-Jeg har med meg fire flotte korister og eget band. Og det skal bli en festkveld for ålesundsdialekta der jeg også slipper den nye plata mi «Kommer hjem no».

Det skal feires, og det skal også 60 årsdagen min, selv om jeg er 63. For det har jo vært så mye styr med korona og greier.

Og det er 40 år siden «Sunn Møring» kom ut. Så det skal også feires.

-Det blir mye som skal feires?

(Fortsetter under).

Gitaren er alltid med. Nå inviterer John John på ålesundfest på Teaterfabrikken. Der blir det plateslipp også.

Gitaren er alltid med. Nå inviterer John John på ålesundfest på Teaterfabrikken. Der blir det plateslipp også.

-Ja, og feiring lika vi, forteller artisten som i det siste også kunnet sprette champagnekorkene for mye ros og god omtale. Ja til og med seks øyne på terningen har brunholmgutten sett.

-Det er ikke for å sure meg, eller noe slikt, men føler jeg er den eneste artisten som tviholder på ålesundsdialekta i sangene mine. Konsekvent. Der kunne det godt vært flere med, for akkurat nå er det veldig in å synge på dialekta si. Det ser vi på alle utgivelsene med artister fra alle dalstrøk. Det håper jeg at ungdom som lager musikk i Ålesund begynner med.

-Du synes dialekta vår er musikalsk?

-Ja. Og veldig god når det kommer til rim. Bare tekn på alt som rima på dinna, demma, dissa, og så videre. Det er mye vanskeligere på bokmål, så nå er det på tide at vi anerkjenner ålesundsk som ei flott dialekt å bruke i sangtekster, forteller John John, som er kjapt innom hjembyen, før han setter seg på flyet til Zanzibar.

-Der er ho Astrid Overaa også nå. Så det blir kjekt. Og ho Astrid synger jeg også om, i tillegg til mange andre ålesundstryne, gliser John John, før han fyker av gårde med gitaren på ryggen.