Til toppen

\ loading=

Hør historien om en ukjent krigshelt

I høst skal Sunnmøre Museumslag holde tre søndagsforedrag, og først ute er forfatter Svein Linge, som skal fortelle en spennende historie om en krigshelt få har hørt om.

KRIGSHELT: Rubin Langmo, en krigshelt få ha hørt om. Nå får du sjansen i et fordrag av Svein Linge. Foto: Sunnmøre Museum

Sunnmøre Museumslag har i flere år arrangert søndagsforedrag med et vidt spekter av tema. I høst sparkes en ny runde i gang med at Svein Linge tar turen til Borgundgavlen 29. september.

Linge tar utgangspunkt i Martin Linge og kompani Linge, men han skal også fortelle om Rubin Langmo. En ukjent krigshelt, som blant annet utførte flere skape oppdrag og var den andre som fikk Krigskorset med sverd. Han var en av de første som var med i Martin Linges kompani, uten noen form for utdanning.

Langmo er av motstandshistorikere nemnd som Special Operations Executive (en britisk hemmelig militærenhet) beste menn gjennom heile krigen. Linge vil fortelle hvorfor Rubin Langmo er borte fra krigshistoria vår. Han vil også komme med nye opplysninger om Måløy-raidet og til slutt litt om hvorfor de tyske soldatene ikke kom til Ålesund før 15. juni 1940.

– Svein Linge har holdt foredrag på Sunnmøre Museum før og vi har erfart at krigshistorie er det mange som er interessert i. Dette nye foredraget har han blant annet holdt i Det Militære Samfunn i Oslo og i andre interessegrupper, hvor det har blitt svært godt mottatt. Vi gleder oss til et spennende foredrag og håper mange kommer, sier leder i Sunnmøre Museumslag, Kari Steinsvik.

 To foredrag til

Senere i høst, 27. oktober, skal Per Erik Dalen holde foredraget “Et stykke norsk luftsfartshistorie” som handler om Mørefly. Et selskap som ble etablert i 1955 i Ålesund, som eksisterte frem til det ble solgt på 90-tallet. Det startet med et sjøfly, men vokste til å bli et landsdekkende selskap.

17. november arrangeres det tredje og siste søndagsforedraget i høst om Landslova. I år feires 750-årsjubileet til kong Magnus Lagabøtes landslov. Foredraget blir holdt av Lars Kvestad, som er utdannet jurist og jobber som førstelektor ved Høgskulen på Vestlandet. Han vil fortelle litt generelt om Landslova, men mest om spesielle deler av lova som er relevant for Sunnmøre.

– Sunnmøre Museumslag er en venneforening for museet, hvor vi blant annet arrangerer søndagsforedragene. Det har vi gjort i mange år, tre på våren og tre på høsten. Temaene ønsker vi skal være av historisk interesse og vi ser at det er populært både med den fjerne og den nære fortid.

HISTORISK: Båten Heland ble brukt i Englandsfarten under andre verdenskrig. Den ligger til kai ved Sunnmøre Museum.

– Vi ser at det er stor interesse for historie her på Sunnmøre. Mange av de som kommer er godt oppi årene, men i det siste året har det kommet en del yngre. Både med foredraget om Rollon og om Langtransportens historie så vi tydelig at det fenget flere aldersgrupper.

Flere medlemmer

Sunnmøre Museumslag har også en oppfordring.

– Vi ønsker oss flere medlemmer og også noen som kan ha interesse av å delta i styrearbeidet. Folk generelt vegrer seg for å være med, de vil helst delta på arrangement, men kanskje ikke bidra så mye, sier Steinsvik.

– Det er kjekt å engasjere seg, og det gir mulighet til å få en sosial arena med andre som har en lik interesse som deg. Det er en berikelse på mange måter å være med på dette, legger hun til.

Sunnmøre Museumslag hjelper til når museet har arrangement, som ved Middelalderfestival og førjulssøndag. I tillegg har de i år hatt en museumstur hvor de besøkte andre museum i Viti.

– Det er populært, for mange ønsker å se og lære mer om forskjellig i nærområdet av historisk betydning.

FLOTT: Det kan kanskje være aktuelt å kombinere et foredrag med en spasertur rundt om på området til Sunnmøre Museum.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!