Til toppen

\ loading=

En skitsak. Sånn kan vi ikke ha det i Ålesund!

- Det kan ikke være sånn at folk kommer hit og må bruke turstiene og busker for å gjøre fra seg. Det er rett og slett skammelig, og ikke turistbyen verdig, sier Bjørn Holstad, som har fått mer enn nok av det han ser og opplever på sine daglige turer på byfjellet Aksla.

Bjørn Holstad er glad i både byen og besøkende, men synes ikke vi kan være bekjent av en situasjon der folk ikke har tilgang på toaletter. I første omgang gjelder det for friarealene på Aksla. Et sted som oppsøkes av tusenvis hver eneste dag. Både fastboende og turister.

Han er stolt ålesunder og bruker turområdet på Aksla så ofte han bare kan, men i forgårs opplevde han episoden som gjør at nok er nok.

– Jeg kom gående på stien og opplevde at ei stakkars dame satte seg rett ned for å gjøre sitt fornødne mens mannen passet på og prøvde å dekke til så godt han kunne. Vi kan ikke ha en situasjon der vi tar imot millioner av turister så har de ikke et sted og gjøre fra seg. Nå må kommunen ta tak, sier han.

Han er mildt sagt oppgitt over at Ålesund som turistby, byen som han er så glad i, ikke klarer å legge bedre til rette.
Aksla ligger kun 418 trappetrinn unna bysentrum og er med sin enkle tilgang en svært populær destinasjon for besøkende fra alle verdensdeler som på turen får tilgang på både natur og utsikt i verdensklasse. Det benytter de seg av.

Får støtte fra Aksla Vel

Holstad får full støtte fra gjengen i Aksla Vel som legger ned frivillig innsats hele året for å både lage nye turstier og holde naturområdene vedlike.

– Ingenting er bedre enn å se så mange ute på tur her, hver eneste dag, men det er ikke til å legge skjul på at det også har ei bakside. Med så mange mennesker, så går også naturen sin gang. Folk må rett og slett på do, og vi finner stadig rester av både papir og mere til rundt stiene. Det er ikke stas for noen, sier Trygve Frostad i Aksla Vel.

De er nå i full sving med å utbedre enda flere av områdene, og da vi stikker hodet innom basen ved Aksla Stadion, er engasjementet som alltid høyt. Det handler om å bry seg.

– Vi kan ikke skjønne at en så flott by som Ålesund ikke kan få på plass fasilitetene man trenger for å gjøre besøket her til en flott opplevelse. Det er jo ikke sånn at løsningene ikke finnes? sier han oppgitt.

Finn Knudsen og Trygve Frostad i Aksla Vel ser baksidene av at stadig flere oppsøker friarealet på Aksla.

– Det kan umulig være vanskelig. Få opp skikkelige do der besøkende betaler for seg. Det ser man i andre byer og andre steder i verden. Det må bare gjøres. Her oppe men også på flere av stedene der vi vet vi sender de besøkende, sier han.

Kun i åpningstidene

Vi tar turen videre ut til Fjellstua som ligger helt sentralt plassert mellom både trappene og turstiene som går videre innover fjellet. Hit kommer de fleste innom. Daglig leder Ann Helen Støbakk støtter oppropet om bedre fasiliteter.

– Vi har toaletter for våre betalende kunder, men det er lite vi kan gjøre utenom åpningstidene, sier hun om tilstrømmingen som har vært ei utfordring over lengre tid.

Da de opplevde at køen til toalettene og ute på verandaen til en hver tid var lengre enn køen i kafeén ble de nødt til å ta grep.

– Da innførte vi et lokalt vennekort, som gir fri tilgang på våre fasiliteter hele året. Det koster 100 kroner og går direkte til arbeidet som gjøres av Aksla Vel. Ønsker man ikke å anskaffe seg kort, er det bare å kjøre seg en kaffe eller noe å bite i, så kan man både gå på do og bruke verandaen. Men det er jo fortsatt kun i åpningstidene, sier hun.

 

 

 

Daglig leder for Fjellstua Ann Helen Støbakk, sier at de strekker seg langt for å bidra innenfor for gjeldende åpningstider som er 11.00-17.00 på hverdager og 11.00-18.00 på torsdager

 

Må ha inntekter

– Alle forstår at vi er nødt til å ha inntekter skal vi ha et tilbud her oppe. Vi kan ikke være et rent servicekontor for tilreisende, selv om vi strekker oss så langt vi kan hver eneste dag. Etter at kommunen også endret på reglene for bussene opp hit, så mistet vi en stor del av inntektene fra cruisegrupper som gjør at vi ikke kan strekke på åpningstidene heller. Så det at man får på plass ekstra toaletter her oppe, er på høy tid, sier hun.

De som daglig besøker Fjellstua har stor forståelse for utfordringene som de møter i åpningstidene og støtter avgjørelsen om vennekort og handel i kafeen for tilgang på verandaen.

– De som jobber her på Fjellstua, gjør en kjempejobb, men dette er ei utfordring som går langt utenfor deres ansvar. Nå kaller jeg den fine nye Karistien bare for pisseråsa, og folk er lei. Dette er ikke byen vår verdig, avslutter Holstad som håper at innlegget kan føre til at noen tar umiddelbart tak.

– Det å få på plass skikkelige do der folk ferdes er kanskje det minste vi kan forvente, sier han.

 

 

 

Dette er utsikten som lokker turister fra fjernt og nært. Vi kan skjønne det vi altså!

 

Unike naturopplevelser venter sentralt i Ålesund sentrum.

 

Utstiktspunktet Byrampen er et populært stoppested for bildetaking på vei til toppen.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!