Hele byen trår til!Vanskelige tider, krever nye tiltak. Ålesund sentrum merker som alle andre at ting har endret seg. Det betyr ikke at byen har stengt, men den har endret form. Over natten. Nå handler det mer enn noen gang om å stå sammen. Mange har også funnet opp nye måter å gjøre ting på! 

Ålesund sentrum merker godt at bedrifter har innført hjemmekontor og at skoler og barnehager er stengt, men det varmer å se holdninger om å stå sammen!

Samme dag som statsminister Erna Solberg presenterte regjeringens tiltak for å motvirke de økonomiske utfordringene i forbindelse med corona-pandemien, tok vi runden for å snakke med byens mange aktører og samarbeidspartnere.

Det er ikke til å stikke under en stol. Dette er vanskelig og skaper stor usikkerhet for alle. Mange små og store bedrifter må kutte kostnader umiddelbart. Noen stenger helt, andre endrer åpningstider og må permittere ansatte på grunn av sviktende omsetning. En knallhard realitet.

Uansett er det ikke det som kommer til å prege denne saken vi nå skriver. Nok en gang må vi bare få si: For en by!

Vi både hører, ser og kjenner det. Det handler om en helt unik "spirit" og ånden som vi hele tiden har sagt er unik i denne byen.

"Dette er vanskelig, men vi skal jaggu klare denne også -på en eller annen måte".

Det ligger liksom i luften. En stayerevne på tross.

Folk søker sammen. Møtes på fortauskanten, deler bekymring og mulige løsninger. Noen finner også opp nye måter å gjøre ting på. Det deles kunnskap om alt fra lover og regler til hvilken info man bør få ut til publikum og internt til ansatte.

Vårt bysentrum trenger mer enn noen gang at de som skal ut å handle, handler lokalt! Dette kan fort bli til et være eller ikke være for mange som ikke har buffer til å bære måneder med sviktende omsetning! Nå trenger alle alle.

-Bypatrioten-

Anita Rogne og Ann Kristin Wolstad hos Fisketorget leverer ut kasser med fisk og lager sushibrett tilpasset hele familien.

- Her er heldigvis fortsatt folk innom og handler, men det er mindre enn vanlig, forteller Anita Rogne og Ann Kristin Wolstad hos Fisketorget,  som har startet med utlevering av varer.

- Vi selger kartonger på bestilling som leveres på døren til folk. Det blir svært godt mottatt. Det går absolutt mest av torsk og kveite, forteller de.

Hverdagen på butikken har endret seg. -Vi følger selvfølgelig alle skjerpede rutiner på renhold, og har sluttet med kontanter. Nå går det kun i terminal og Vipps.

U- Om noen ikke kommer seg ut av huset for å handle, så er det bare å ta kontakt, sier de!

Vi deler selvfølgelig telefonnummeret som er: 99343030

Elisabeth Heiervang Eikrem hos Blomster Gården, oppfordrer folk til å sende blomster til oppmuntring.

Inne hos Blomster Gården i Løvenvoldgata slår deilig duft av ferske blomster i mot oss, men også her merker de at ting er annerledes. 

-Her er dessverre ikke like mange innom som det pleier. Vi ser kanskje at noen flere bestiller på nett enn å komme fysisk i butikken. For oss er det jo også helt fortvilt med tanke på alle selskaper og arrangementer som er avlyst, der vi hadde bestillinger på leveringer av blomster, forteller Elisabeth Heiervang Eikrem hos Blomster Gården, som er en av bedriftene som nå må gå til det tunge skrittet å permittere ansatte. 

-Det er ikke noe kjekt, men dette er en spesiell situasjon som vi må takle så godt vi bare kan sier hun, og benytter anledningen til å komme med en oppfordring. 

-Der er kanskje mange som er ensomme der ute, som ikke kan få besøk, eller noen som trenger en oppmuntring. Da er blomster alltid fint å få. Vi leverer selvfølgelig på døren, sier hun. 

Torill Rønes hos Spøteriet, opplever at mange oppsøker butikken. -Det er nok mange som forbereder seg på lange dager hjemme og da er håndarbeid greit å ha, sier hun.

-Vi opplever at mange kommer innom nå. Folk vil jo ha rikelig med garn når som det blir mye sofatid, sier Torill Rønes hos Spøteriet. Vi kommer til å beholde våre åpningstider, men har også fokus på nettbutikk der folk kan bestille, så eventuelt hente her. Vi har foreløpig ikke blitt spurt om levering, så det er noe vi må ta stilling til etterhvert om det kommer, sier hun og forteller at de har gjort viktige endringer inne i butikken.

- Jeg har tatt flere forhåndsregler og kundene blir nå bedt om ikke å røre garnene. Vi vet jo ikke hvor lenge et eventuelt virus overlever på tøy. I tillegg har jeg satt ut Antibac, forteller hun.

Ålesund Storsenter og Kremmergaarden endrer åpningstider.

Både Ålesund Storsenter og Kremmergaarden har endret sine åpningstider i denne perioden: 

Ålesund Storsenter 10-18 man- lør. Dagligvare og apotek har egne tider.

Kremmergaarden har åpent fra 09.00-18.00 på hverdager f.o.m mandag 16.03.20. Lørdager 10.00-18.00. 

 

Stig Roar Strømsvåg, kjøkkensjef (t.h) og hovmester Lars Erik Venås hos Apotekergata no. 5 har satt sammen matkasser med råvarer som du kan hente.

-I matkassen finner du alt du trenger til å sette sammen en deilig middag, forteller Stig Roar Strømsvåg, som er kjøkkensjef hos restaurant Apotekergata no.5. Du kan velge mellom en fiskerett eller kjøttrett til kun kr. 150,- pr. person. 

-Det er bare å ringe og bestille så står det klart til henting. Oppskriftene til retten har vi lagt med. Til og med miljøvennlig emballasje, sier de. 

Til og med et helt nytt nettsted dukket i dag opp! Fra Ålesund, til Ålesund heter initiativet satt i gang av ELLE mELLE


– Vi vil bidra til lokalt næringsliv i en utfordrende tid, og hvis dette kan gjøre det lettere og tryggere for Ålesundere å både handle og selge varer, så er det kjempebra, forklarer gründer i ELLE mELLE, Yvonne Aarset.

– Jeg fikk idéen til «Fra Ålesund, til Ålesund» da jeg så at flere lokale bedrifter begynte å tilby levering for å overleve, sier initiativtaker i ELLE mELLE, Sara Strand.

Det var ikke vanskelig å få med resten av gjengen i byrået. Sammen har de jobbet utover natten for å få på plass en nettside og en Facebookside som skal gi folk oversikt over alle lokale aktører som nå tilbyr henting eller utkjøring av varer.

ELLE mELLE ser på prosjektet som en del av dugnaden og gjør dette på frivillig basis. Nå håper de at initiativet kan få enda flere Ålesundsbedrifter til å tenke alternativt når det kommer til salgsprosessene sine.

Følg siden på Facebook og se hva aktører i byen har å tilby!