God sommer fra BypatriotenDet nærmer seg sommer og tid for statusrapport for ei lita bedrift. Lita - som i kun to ansatte - men likevel stor, sett i lys av omfanget av det vi holder på med.

Trine Klemetsen på toppen av Byrampen. (Foto: Aida foto).

Det nærmer seg sommer og tid for statusrapport for ei lita bedrift. Lita - som i kun to ansatte - men likevel stor, sett i lys av omfanget av det vi holder på med. 

Vi har lagt bak oss et utrolig halvår som vi avslutta med folkefest på Volsdalsberga og direktesending fra Slinningsbålet. Ei helg og en opplevelse som vi har delt med mange i byen og flere hundre tusen følgere i sosiale medier.

Vi vil gjerne fortelle hvorfor vi synes at det vi driver med er så innmari viktig for en by.

For det er ikke alle som helt har skjønt hva Bypatrioten egentlig styrer med fra sin base i øvre Kipervika. 

Det er mange som fortsatt lurer.

For hvordan fungerer egentlig denne Bypatrioten. Hvordan overlever de?

Det startet for snaue tre år siden: Et oppriktig ønske om å gjøre Ålesund - byen vår - litt bedre. Jeg var oppgitt over folk som sutret om en død by. At det aldri skjedde noe her. Dette stemte jo ikke med den virkeligheten jeg så! 

Myter måtte kveles.

Der lærte jeg det viktigste som jeg gjerne gjentar. Der kan være mye innovasjon i irritasjon; Bypatrioten ble født. Jeg satte i gang med det jeg kan best: Ta bilder, dokumentere og formidle. Fremsnakke alt det bra som skjer i byen og i kulturlivet. Gi spalteplass og oppmerksomhet til de som fortjener det. 

Det er litt av en jobb, det må jeg ærlig innrømme. De tre siste årene som gründer har ferie vært et fremmedord. På hverdager, helger, helligdager, jul og i ferier har Bypatrioten brukt tiden på byen Ålesund, på arrangementer og folk for å få frem alt det som skjer her.

– Jeg følger dere med stor glede. Jeg har bodd i 32 år på Østlandet og det er så gøy å se alt som skjer i Ålesund. Dere åpner øynene til folk og setter farge på byen. Jeg får virkelig lyst å flytte hjem. Jeg savner byen og naturen, men nå har jeg familien i Sandvika, så jeg passer på å komme hit i feriene, sa Nina Klokkersund da hun kom innom kontoret vårt for å sikre seg to bykopper.

Det handler om å få dyrke mangfoldet, samle tråder, skape arrangementer, finne fakta og fortelle om det som skjer og når det skjer. For at enda flere skal kunne engasjere seg, delta og sette i gang nytt.Vi formidler historier i sosiale medier som gjør at vi som bor her og utflytta sunnmøringer blir enda stoltere. Det avler enda mer aktivitet og det skaper bolyst. Vi jobber hver dag for å bygger broer mellom folk, prosjekter og bedrifter. Vi kaller det byutvikling i praksis. Fra fortauskanten.

Vi er tross alt sunnmøringer, så vi vet at mange tenker: ”Hvordan tjener dere penger”? Og det er litt av grunnen til at vi deler denne saken om hvordan vi tenker og hva vi gjør.

”Bypatrioten skriver kun saker de får betalt for”, har vi hørt noen si.

Ingenting kunne ha vært lengre unna sannheten. Derfor deler vi nå litt hvordan vi er bygget opp og hvordan vi finansierer vårt arbeid for en bedre by.

Gjengen fra Klippfiskakademiet øver til deltakelse i "Nordsida Gummibåtfestival". Et uhøytidlig sjøslag for bedrifter i Brosundet.

Å være «Bypatriot»

Nærmere 130 bedrifter er medlemmer i et eget «Forum Bypatriot». Det koster 5000 kroner i året. Midler som gjør at vi kan jobbe på med å lage saker og dele historier, bilder og videoer, fyke rundt i møter morgen og kveld for å holde oss orientert. Et spleiselag som gjør oss til Ålesunds jungeltelegraf.

Det innebærer også at vi kan bidra med å skape enda mer aktivitet, som julemarked i sentrum, St. Hans på Volsdalsberga eller å hjelpe Slinningsbålet.Der er ingenting i kontrakten som lover bypatriotene omtale. Tvert i mot er dette bedrifter som er med på et spleiselag, og som vil byen sin så vel at de stiller med både mannskap, utstyr og hjelp når vi skal løfte nye prosjekter, som for eksempel «Sankthans på Volsdalsberga», eller «Gummibåtfestival» i Brosundet.

– Er det du som er Bypatrioten? Plutselig hører jeg en hyggelig stemme som oppsøker teltet vårt på Volsdalsberga. Stemmen tilhørte Ingrid Delafontenelle. Hun har bodd vekke fra Ålesund siden 1964 og er i dag bosatt i Paris sammen med sin mann Jacky Bodd. – Jeg så fra Paris at dere laget bålskole for barna og sa til min mann at det første vi skulle gjøre når vi kom til Ålesund var å besøke på Volsdalsberga for å se.

Annonser/markedsføring

Det at vi skaper engasjement, har mange lesere og et stort nettverk gjør at vi kan selge annonser og bidra i prosjekter. Vi utfører oppgaver som bedrifter og arrangører har behov for og betaler for. 


Det du leser kan noen ganger være annonsørinnhold og oppdragsartikler. Da er artiklene merket tydelig. På samme måte som i de tradisjonelle mediehusene.

Siden vi er et attraktivt nettsted med høyt engasjement har vi annonser på våre sider. Her kunne vi ha vi solgt annonser til bedrifter fra hele landet, til nettbutikker og via Google. Slik de tradisjonelle mediehusene gjør.

Men det gjør vi ikke. 


Vi har sagt nei takk til samtlige henvendelser utenfra fordi vi mener at våre sider tilhører byen vår. Annonseplassene likeså. Derfor finner du kun annonser fra lokale bedrifter og kulturaktiviteter. 

 

Bypatrioten er ikke et nyhetsnettsted eller avis. Vi er et egenskapt byutviklingsprosjekt. 

Å formidle positive saker, gi innsikt i hva som foregår og å gjerne si fra når vi mener politikere og administrasjon er på ville veier, er noen av virkemidlene vi bruker for å skape en åpen og mer inkluderende by. - For en bedre by, sier vi gjerne.

Det innebærer også å tørre. Våge å starte gode diskusjoner. Det at vi som bor her diskuterer - og er ening eller uenig - er viktig. Det er jo først når mange sider av en sak kommer frem, og gode og dårlige idéer legges på bordet, at det beste kan vokse frem. 

Skal du være Bypatriot, må du bare kle deg etter været og henge på. Vår hverdag innebærer like så gjerne komitémøter som kosting av fortau. -Trine Klemetsen.

Engasjement i sosiale medier
Vi har i dag over 25.000 følgere på Facebook. Engasjerte lesere som deler vår entusiasme og vilje til å skape en bedre by. Innholdet vårt når ut til 150-200.000 lesere hver eneste uke. Vi er tidvis større enn Sunnmørsposten og NRK Møre og Romsdal til sammen når det gjelder engasjement i sosiale medier.

68 prosent av følgerne våre er mellom 18 og 54 år. 63 prosent er kvinner, resten er menn.   Utenom Ålesund og Sunnmøre har vi de de fleste følgerne våre i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

De fleste lesere utenfor Norge finner vi i USA, Sverige, Storbritannia og Danmark.

Her finner du studenter og utflyttede sunnmøringer som elsker å følge med på det som skjer «hjemme» og som lar seg positivt overraske over alt som har skjedd i byen siste årene. Flere har til og med valgt å flytte hjem! 

Ikke tvil om at de store arrangementene setter farge på byen Ålesund og er et godt tilskudd for å skape attraktivitet. Her fra Sting konserten på Color Line Stadion forrige uke.

Men minst like viktig er de daglige opplevelsene i Ålesund by. De som fyller de 360 andre dagene i året. Her fra et herlig øyeblikk hos Barneteatret Vårt.

Visste du at vi har en helt ekte julenisse i Ålesund by? Han har til og med sin egen facebookside! Det er nissen sin det.

Vårt mantra har hele tiden vært å få fram alt som skjer. Smått som stort. Det er et hårete mål for en tomannsbedrift, men det skal vi fortsette med så godt vi klarer.  Om det er fotballskole på Blindheim, naustdager på Hessa, små eller store konserter og arrangementer i kriker og kroker. 

Å vise bredde skaper bredde. Når folk vet hva som skjer og hvor, øker deltakelsen. Til flere som kommer på arrangementene, jo flere tør å arrangere enda mer.  Og det er først og fremst de små og litt usynlige aktørene vi har hjulpet mest.For å illustrere hva vi mener: I Sunnmørsposten kunne vi nylig lese en interessant kommentar som peker på at kommunen har gjort Momentium til sine gullunger. 

For Bypatrioten ble dette en liten tankevekker om ei regionavis som kanskje sitter i glasshus. For på to dager publiserte Sunnmørsposten 12 - tolv - saker om Ålesund Live og Momentium. Den samme helga var det minst 15-20 andre kulturaktiviteter i Ålesund og omegn som ønsket spalteplass, men som ikke fikk det.

Apropos: Noen har lurt på hvorfor Bypatrioten ikke har skrevet mye om Momentium sine arrangementer. Det har vi jo. Vi har vært på Sommerfesten, Jugendfest, Ålesund Live, Elton John, Sting, a-ha og mange andre av de flotte konsertene og festivalene som Momentium står bak.

De er attpåtil en av våre gode støttespillere. 

Men det har ikke vært Momentium som har trengt mest drahjelp. Vi har i stedet brukt krefter på å fronte byens julenisse, være med på yoga på byfjellet, eller funnet opp en bålskole.

På den måten håper vi å bidra til å synliggjøre bredde og mangfold, men også å skape enda mer av det Ålesund behøver for å kalle seg et urbant og kulturelt knutepunkt for hele regionen.  
 
Regningen er det næringslivet, våre samarbeidspartnere, som har spleiset på. For en enda bedre by – med plass og rom for alle! 

Pål Bakke og Trine Klemetsen

Nå skal vi ta oss en skikkelig beinstrekk og nyte sommeren. Det kommer helt sikkert noen historier og glimt fra bybildet, vi klarer jo aldri å la være, men vi håper at dere også vil bruke våre nettsider www.bypatrioten.com.

Der finner du alt fra kortreiste turtips, oversikt over spisesteder og åpningstider, til lenker for sommeraktiviteter og egen kulturkalender. Sistnevnte er helt gratis å bruke også for deg som vil legge inn det som skjer.

Vil du likevel tipse oss, sende oss bilder, eller bli støttespiller og bypatriot, så er det bare å sende oss en mail på post@bypatrioten.com.

Dele bilder kan du gjøre på Instagram #bypatrioten eller #litenibyen.

Med det ønska vi dokke alle en fantastisk sommer - i egen eller andre sin by!

Trine & Pål

- for en bedre by!

Funfacts:

Siden oppstarten av Bypatriotenhar vi publisert mer enn 5500 bilder på Facebook

Vi har på to år hatt over 1,7 millioner videovisninger

Bare denne uken har Bypatrioten hatt en rekkevidde i sosiale medier som nærmer seg 300.000 personer. 

I 2016 fikk Bypatrioten etableringsstøtte fra Innovasjon Norge, men ligger så langt fremme med egen forretningsmodell at vi fortsatt leter etter å finne riktig næringskode. Vi er ikke sikker på om den finnes...