Til toppen

\ loading=

Gjenåpner fornyet samling på Jugendstilsenteret

Jugendstilsenterets samling har vokst mye de seneste årene, takket være generøse donasjoner og innkjøp. Nå inviteres publikum inn i en fornyet basisutstilling som fyller flere rom enn tidligere. Bli med på kveldsåpent museum med gratis inngang.

Har du lurt på hvordan et soverom så ut for 100 år siden? Det kan du nå se i Jugendstilsenterets nye basisutstilling. Seng: Mahogni med intarsia. Datering: Tidlig 1900-tall. Foto: Jugendstilsenteret og KUBE/Viti

-Vår faste jugendstilutstilling har vært gjennom en rekke endringer siden den først åpnet i 2003. Flere av objektene vi tidligere viste frem var lånt fra andre museer og er levert tilbake. Vi er derfor svært glade for at vi nå kan presentere en enda mer omfattende utstilling basert på skatter fra vår egen samling, sier fagdirektør Benedikte Holen.

Den særegne norske jugendstilen

Med utgangspunkt i egen samling presenterer utstillingen norsk jugendstil i en internasjonal kontekst. Gjennom rom med hver sine hovedtema vil man få et godt innblikk i jugendstilen, og kanskje også oppdage nye sider ved stilretningen.

-Utstillingen utvider den etablerte fortellingen om jugendstilen i Norge ved å løfte fram marginaliserte og utelatte kapitler i form av blant annet kvinnenes bidrag og kunstnere fra Nordvestlandet, sier kurator for utstillingen Tove Lande.

Et soverom i jugendstil

Har du lurt på hvordan et soverom kunne se ut for over 100 år siden?

I utstillingen kan du titte inn i to tidstypiske rom: en salong og et soverom. En av perlene er et soveromsmøblement i heltre mahogni med intarsia, en teknikk der ulike tresorter eller materialer settes sammen for å danne mønstre eller bilder.

-Møblementet, som består av seng, garderobeskap og nattbord, er datert til tidlig 1900-tall. Opprinnelsen er ukjent, men har stilmessig en forbindelse til Nancyskolen i fransk Art Nouveau, sier Lande.

Brudekimono i brodert silke. Datering: 1800-tallet. Foto: Jugendstilsenteret og KUBE/Viti

Et bredt spekter av teknikker og materialer

Utstillingen viser arbeider i et bredt spekter av teknikker og materialer fra tekstil, sølv og emalje til grafisk design, keramikk, glass og møbler. En rekke fremstående norske og europeiske jugendstilkunstnere er representert. Det blir også mulig å se vår nyeste donasjon i sin helhet: en omfattende samling jugendstilarbeider i sølv, glass og emalje presenteres i en egen utstillingssal.

Museet mottok donasjonen fra samleren Per Sælemyr i 2023.

-Vi er veldig takknemlige for den generøse gaven som utgjør et svært viktig tilskudd til museets samling, og gleder oss til å vise den frem sier Holen og Lande.

Utstillingen er åpen for publikum fra og med torsdag 29. februar kl. 18.30.

I forbindelse med siste visningshelg av «Per Inge Bjørlo. Glas, jord, eld » inviterer de til kveldsåpent museum med filmvisning og kuratorsamtale.

Program

18.30 Dørene åpner
19.00 Filmvisning i Overlyssalen

Hele museet holder åpent til kl. 21.00 med gratis inngang.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!