Til toppen

Fullfinansierer rullestolheis på Sobra Scene

Først bidro Sparebanken Møre med 50.000 kroner til rullestolheisa på Sobra scene. Men etter å ha lest Bypatriotens sak fant de ut at de ville gå all-in og ta hele kostnaden.

 

Sparebanken Møre, Bypatrioten og medfølgende pressefolk kom på overraskende besøk til Sobra scene i Avholdshjemmet. Der sto (f.v) kulturleder Åsmund Kleivenes og lokallagsleder Torhild Rogne Emdal, som overrasket kunne motta sjekken på 350.000 kroner fra banksjef Merete Wiig og rådgiver Ann Kristin Røstad Øvrevoll.

Tidligere denne uken fortalte Bypatrioten om rullestolheisa som var så ønsket til Sobra scene, og som Sparebanken Møre bidro med 50.000 kroner for å få på plass.

(Tekst/foto: Fridgeir Walderhaug)

Samarbeid for en bedre by

Samspillet i saken gjorde at saken nå har løst seg.

-Det treffer rett i kjernepunktet vårt, om å lage en bedre by for alle. Derfor dro vi i trådene i akkurat denne saken, forteller Trine Klemetsen i Bypatrioten.

– Dette viser at når en tar et initiativ og samarbeider med gode krefter så kan en oppnå mye, sier hun om løsningen som dermed kom på plass i løpet av ei kort uke.

– All honnør til Sparebanken Møre for handlekraft og superrask respons, sier hun.

Deretter ble det overraskelsesbesøk til Avholdshjemmet og Sobra scene i dag.

Bypatrioten listet seg dermed avgårde, i trespann sammen med banksjef Merete Wiig og rådgiver Ann Kristin Røstad Øvrevoll i Sparebanken Møre. Med seg hadde de symbolsjekken på ytterligere 350.000 kroner som beviser at rullestolheisa blir fullfinansiert, med de 50.000 som banken tidligere har bevilget.

-Dette var svært gledelig, og ikke minst overraskende, sier kulturleder Åsmund Kleivenes, som sammen med lokallagsleder Torhild Rogne

– Dette er helt i kjerneområdet til alt Bypatrioten står for. Å bidra til enda mer aktivitet samt inkludere alle, sier Trine Klemetsen som var rask med å dra i trådene for å få på plass rollestolheisen.

-De 50.000 vi først fikk fra banken var en god start på en innsamling til heisen. At de nå tropper opp med restbeløpet er bare fantastisk, og gjør at vi kan konsentrere oss om å søke til kulturelle formål på Sobra scene, og ikke søknader til heisa, sier han.

-Når heisa nå er finansiert. Vil det ta lang tid før den er på plass?

-Nei, ikke i følge den ene leverandøren vi har snakket med. Men nå vil vi henvende oss til andre leverandører for å se både på selve løsningene, og kanskje om prisen kan bli lavere.

-Er huset vernet eller fredet for inngrep ei slik heis vil medføre?

-Huset er vernet. Det betyr at det en monterer skal kunne tas ned for å tilbakestille huset slik det var. Det vil en få til med denne heisen, ettersom det er snakk om en rullestolheis som monteres i trappa, sier Torhild Rogne Emdal.

Avholdshjemmet og Sobra scene er mye brukt av kor og orkester, og ikke minst som scene under Kammermusikkfestivalen som sist ble arrangert i februar.

-Og mer skal det bli i tiden framover. For vi arbeider for å få større aktivitet. At vi nå også kan få personer med rullestol inn på arrangementene gjør at alt blir tilgjengelig for alle, sier Åsmund, som også kan avsløre tiltak i selve salen.

Syv glade mennesker som ser fram til at også rullestolbrukere skal kunne komme seg på konserter arrangert på Sobra scene. (Foran f.v) Merete Wiig, Åsmund Kleivenes, Torhild Rogne Emdal og Ann Kristin Røstad Øvrevoll. (Bak f.v) Trine Klemetsen, Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede.

-Det er jo et gammelt hus som krever sitt vedlikehold, men det har en fantastisk klang som er godt kjent. Men den gode akustikken gir også utfordringer. Og da spesielt for rytme og trommeseksjonene som skal spille.
Da blir det for mye av det gode, så da har vi fått til en mobil løsning med spesielle tepper. Det fungerer strålende, sier han.

Banksjef i Sparebanken Møre Merete Wiig smilte bredt når hun kunne overrekke den viktige gaven.

-Dere handlet raskt på dette?

-Ja, vi gjorde det når vi gjennom Bypatrioten ble gjort oppmerksomme på hva som manglet for å fullfinansiere rullestolheisa.Vi støtter mange kulturformål i løpet av et år, og det er viktig for oss at flotte kulturtilbud, som her i dette fantastiske lokalet, er tilgjengelig for alle.
Og så er det jo slik at mange har et nært forhold til Avholdshjemmet og huset, så vi er glade for at vi ble gjort oppmerksomme på dette.

-Er dette Sparebanken Møre sitt første bidrag til ei rullestolheis?

-Ja, det tror jeg det er. Og det er jo snakk om at alle skal kunne komme til kulturarrangementer. For oss er kultur, integrering og varige løsninger på ting viktig. Og her er alt sammen, sier Merete Wiig.

Midt i overrekkelsen kommer også Samuel Skrede og Ai-Ling Chiu, som begge står bak Kammermusikkfestivalen, som aktivt bruker Sobra scene under festivalen.

De ser nå fram til at også Sobra scene snart skal kunne ta mot publikum som må ha hjelp til å komme seg opp til salen.

Ildsjelene bak Kammermusikkfestivalen, Samuel Skrede og Ai-Ling Chiu er glad for at rullestolbrukere nå kan komme også på deres konserter.

-Dette er helt fantastisk, for dette er et problem vi har følt på. Vi har hatt personer i vårt publikum som har savnet å få være med på konserter vi har på Sobra scene under Kammermusikkfestivalen, og heldigvis opplever vi en økt bevisstgjøring for at også rullestolbrukere skal kunne komme på konserter, sier Samuel Skrede.

-For dere vil fortsatt bruke lokalene til festivalen?

-Ja, vi ønsker at Sobra scene skal være en hovedscene for Kammermusikkfestivalen, sier han.