Forlatt skole får nytt livEtter at Giske kommune bygget ny og moderne skole ble et gamle skolebygget fra 1909 stående tomt. Heldigvis varte det ikke lenge. Nå har kommunen og lokale kunstnere i tett samarbeid sørget for at der igjen blir lys i vinduene i bygget som så mange er glade i. I november åpnes dørene for "Studio 1909". (Tekst/foto: Trine Klemetsen)

Tre av aktørene er allerede på plass. To til er på vei. (F.v) Kunstner Trine Røssevold, Britt Rørvik Digernes og Marte Nordset har alle funnet sin plass i "Studio 1909". Et helt nytt felleskap og kreativ klynge i Giske kommune.

Samarbeid og dugnad er viktige stikkord for aktiviteten som nå pågår i den historiske skolebygningen.

-Vi er så heldige å ha fått sponset litt maling og utstyr, men det meste må vi stå for selv, forteller Marthe Nordseth. Hun er levende opptatt av rom og jobber som formgiver. -Det er jo ikke alltid så lett å forklare, men det handler om å gi opplevelser i fysiske rom. Inspirere og vise løsninger, sier hun og tar oss med helt opp i toppen i bygget, der hun har leid seg kontor, eller kanskje arbeidslokaler er bedre beskrivende?

Her skapes det nemlig en helt ny og kreativ klynge. Ulike kunstnere i ulike rom. Med fellesareal i første etasje skal man heller ikke se vekk fra små arrangementer for besøkende som vil stikke hode innom for en prat eller lokal handel.

(Fortsetter under)

Nå er der atter en gang lys i vinduene på det som betegnes som "gamle Valderøy barneskule" og som har stått her siden 1909.

Inn døren kommer Trine Røssevold. Hun bærer ei stor gryte med hjemmelaget suppe. Sånt går an når man bor like ved. Faktisk nærmeste nabo til det nye fellesskapet. Hun har allerede hatt atelier og arbeidsplass her i ett år. Hun gleder seg over det mylderet av krefter som nå begynner å komme på plass og roser kommunens innsats for at dette skulle bli en realitet.

-Det er kommunen som har gjort bygget tilgjengelig for oss. Så skjer resten i tett samarbeid. Vi leier lokalene og står for arbeidet med å pusse opp. Målet er at vi skal få på plass et husstyre der alle parter er representerte, forteller hun og forklarer at de videre har satt noen enkle kriterier for hvem som kan leie arbeidsplass her.

-Du må ha tilhørighet til Giske kommune og du må ha relevant utdannelse innenfor kreative fag. Du må gjerne skrive at vi har plass til flere, men her er ikke mange rommene igjen, sier hun og viser oss inn på det som en gang var det gamle lærerrommet. -Tenk alt som har blitt diskutert her inne, sier hun og vi undrer. Det er nesten som man kan høre det. At det sitter i veggene.

(Fortsetter under)

Herlig høstsuppe setter den perfekte rammen for en god prat!

Det som en gang var klasserom gjøres om til fellesareale. -Vi skal ikke drive kafédrift, men folk skal kunne få enkel servering og en kaffe om de besøker oss lørdagene, forteller Marthe.

Britt Rørvik Digernes åpner nok en dør. Her i første etasje har hun skapt sitt eget lille univers. Porselensverkstedet er nesten helt klart. Her har hun både butikk og verksted.

- Jeg synes det er veldig kjekt å kunne vise frem hvordan det hele foregår. Jeg er veldig glad i å prate med folk. Her er jeg tilgjengelig. Så kan de selvfølgelig handle om de finner noe de liker, sier hun og viser oss hylle på hylle med nydelige håndlagde skåler og kopper.

De håper at dette kan bli en viktig hjørnestein i lokalmiljøet på Valderøya. 

-Det er helt unikt at vi kan bygge videre i et hus som så mange her ute har et forhold til. Vi håper folk vil sette pris på initiativet og gjerne besøke oss på lørdagene. Da ser vi for oss enkel servering og kanskje litt aktiviteter på sikt. Men det er sånt vi tar underveis. Det er en prosess, men det er klart vi får idéer nå som vi holder på, sier Røssevold. 

«Studio 1909» åpner dørene 10. november.

(De to andre junstnerene som har tegnet leiekontrakt er Siv Sundnes og Adrien Herve som ikke var tilstede da vi hoppet innom på lørdag). 

Se flere bilder under: 

Britt Rørvik Digernes er i gang med produksjonen og gleder seg til at de kan åpne dørene for publikum.

Herlige farger mikses og blandes før de kommer på lerretet. Her er vi inne på atelieret til Trine Røssevold

Porselen fra "Studio Bo 1140"

De gamle klasserommene gjøres nå om til gallerier og studioer for lokale kunstnere.

Det males og pusses opp i den gamle skolebygningen.

Arbeidskissen av prosjektet står godt synlig i gangen på gråpapir.

Ingenting er tristere og mer nostalgisk enn synet av en paradis som fader ut. Gror igjen, tenker Bypatrioten. -Vi skal få den frem igjen, forteller damene begeistret og vi kjenner gleden boble...

Se opp for gleden! Ja akkurat ja. Selvfølgelig har de et skilt som dette. Her vil vi være mer. Mye, tenker vi på vår vei gjennom prosjektet og bygget!

Farger!

"Studio BO 1140" har funnet sin plass!

Her blandes nytt med det gamle.