Her i Ålesund har vi vært knyttet til Portugal gjennom handel i lange tider, men musikken fremstår fortsatt for mange som nokså ukjent.
Det brenner Anita Valderhaug for å gjøre noe med.
23. mars er hun og medmusikanter klare med ny konsert. Denne gangen i storsalen
på Parken Kulturhus.
– Fadoen startet som urban folkemusikk i havnebyene i Portugal. Etterhvert tok den steget fra gaten til teatrene og konserthus. Med Amalia Rodriguez sin inntreden på arenaen ble fadosangen også mer kunstferdig og teknisk krevende, forteller hun.
I dag innehar fadoen i følge Valderhaug rollen som noe av det ypperste innen verdensmusikk.
– I mitt aller første møte med Amalias formidling så kjentes musikken hjemmenær. Helt ukjent men allikevel med dyp resonans i meg. Min lokale identitet møter noe sterkt som kobler meg til verden, via denne musikken sier Valderhaug som legger til at hun tidligere har jobbet med musikk av både Piaf og Piazolla, men aldri med det som fokuset at noe skal ligne på orginalartist.
– Det handler om å finne et svar på hvordan musikken treffer meg. Eller hvorfor. Så formidle det videre. Derfor er heller ikke dette portugisisk fado slik du får det i Lisboa eller Coimbre, forklarer hun.
Det er Bjørnar Myhr som har arrangert og tilrettelagt musikken for denne besetningen. Gitarene er byttet ut med Ålesund Strykekvartett, Jo Fougner Skaansar på kontrabass og Bjørnar Myhr på flygel.
– Med denne besetningen, disse arrangementene og tekster som er oversatt til lokal dialekt er denne musikken noe nytt. Det blir fado med antennene rettet sørover og innover. Om man går på fadokonsert rundt omkring i verden vil man møte noe helt annet. Slik vandrer musikken og forandres med sted og tid. Språk og dialekt handler i bunn og grunn om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Målet er å knytte materialet nærmere. Jeg har valgt å kalle det Fjørefado, sier hun.