Til toppen

– Skal gjøres nå som jeg er «heil i haudet»

- Dette var veldig oversiktlig og nyttig. Jeg skal rett hjem og lage min egen fremtidsfullmakt. Det skal gjøres nå, mens jeg enda er «heil i haudet», sier Unni Wiik som denne uken deltok på kurs hos Sparebank 1 SMN sammen med sin venninne Marit Myrvoll.

– Dette skal vi ordne snarest, sier de to venninnene Unni Wiik og Marit Myrvoll som var på seminar hos Sparebank 1 SMN om å sette opp fremtidsfullmakt.

Vet hvor viktig dette er

Unni Wiik har tidligere stått frem i både avisen og på sosiale medier med sin historie etter at samboeren fikk tidlig demens. Hun opplevde da å miste all makt over hverdagen og hans skjebne ble overlatt til en tilfeldig verge oppnevnt av Statsforvalteren. De hadde ikke tenkt på hvor viktig det var å lage en fremtidsfullmakt. Et enkelt dokument som gjør at du selv bestemmer over hvem som skal ta vare på dine interesser den dagen du ikke klarer det selv.

– Jeg skal rett hjem og sette opp min egen nå. Da slipper jeg og mine at dette en gang skal innom et system som jeg mener ikke fungerer som det skal, sier Unni som i løpet av denne kurskvelden har gjort seg opp mange tanker om hva denne fullmakten skal inneholde. For det er ikke bare det økonomiske som gjelder.

– Jeg vet for eksempel at jeg ikke har lyst å være med på aktiviteter. Selv om demenskoret er et fantastisk tiltak, så vet jeg at det ikke er noe for meg. Blir jeg sjuk, så ønsker jeg å skjermes. Jeg kan heller synge for meg selv. Det kommer jeg helt sikkert til å gjøre også, ler hun.

– Også vil jeg være stelt på håret. Det må farges av og til. Det må jeg huske å sette på, sier hun og ser på venninnen Marit som allerede har opprettet sin fullmakt, men enda ikke har sendt den inn.

– Jeg hadde noe jeg var litt usikker på, så jeg ville få med meg dette seminaret først. Det var nyttig, og jeg fikk svarene jeg trengte. Nå går den av gårde, sier hun.

Seminaret som var helt gratis var også fullsatt.

En prosess som er smart å ta.

Fagsjef og kursholder Marit Jørpeland er i full sving foran en fullsatt sal. Dette er et tema som tydelig slår an. Hun forklarer i enkle steg og gir gode tips til hva som må stå for at det skal være juridisk bindende, og ikke minst gir hun gode råd og ideér til hva som kan være lurt å ta med.

– Det å lage en fremtidsfullmakter ikke en egoistisk ting. Det er tvert imot noe du bør ordne for alle de som er glad i deg. Den dagen, om noe skulle skje med deg, bør de rundt deg få slippe å bære på alle bekymringene og spørsmålene om hva du hadde ønsket for din egen økonomi og hvordan du egentlig ønsker å ha det.

Hun vet hva hun snakker om. Hun har selv vært pårørende til en far som ble sjuk. Men som hos mange andre så var de i tvil om at det var det som faktisk var på gang.

Fagsjef Marit Jørpeland ønsker å formidle at det å sette opp ei fremtidsfullmakt ikke trenger å være vanskelig i det hele tatt. Man kan fint gjøre det selv, eller benytte den digitale løsningen, forklarer hun.

– Man ønsker jo ikke at noen man er glad i skal være syk, så man håper i det lengste på at man tar feil. Da diagnosen kom, var det jo ikke tvil, men da var det også for seint å fylle ut en fremtidsfullmakt. Det må nemlig gjøres mens man enda er helt frisk, forklarer hun.

I dag har hun orden på sin egen fullmakt, og i tillegg til å ordne økonomien har hun gitt klar beskjed om at mannen eventuelt skal ta henne med på fire kulturaktiviteter i året.

– Vi er ikke så flinke til å gå på teater og konserter i dag, så skjer det noe med meg så skal han skal få bryne seg og sørge for at vi finner på noe sammen, sier hun med glimt i øyet.

Denne kvelden fikk alle som hadde meldt seg på gratiskurset innføring i hvordan man enkelt kan sette opp dette selv, helt uten hjelp, men Sparebank 1 SMN har også opprettet ei digital løsning hvor man også får all hjelp man måtte trenge fra samarbeidende advokater og rådgivere underveis.

– Den løsningen er veldig enkel, og oppsettet guider deg i havn og sørger for at alt er som det skal være. Den er ikke helt gratis, men til gjengjeld sparer du deg også alle bekymringer for om du gjør dette på rett måte, sier hun og legger til at man ikke trenger være kunde i banken for å benytte seg av denne.

– Den ligger åpent på våre nettsider og er tilgjengelig for alle. (Lenke)

Rådgiver Marthe Tafjord Jansen opplyser også om at man selvfølgelig også kan ta direkte kontakt med banken for hjelp, og at Sparebank 1 SMN også vil sette opp flere kurskvelder.

– Det er veldig hyggelig at det kom så mange, så det er helt tydelig at dette engasjerer og at folk ønsker kunnskap. Du må gjerne ta med at vi skal ha flere kvelder som dette, legger hun til.

Tilbake på bordet snakkes det fortsatt friskt om det man har opplevd og lært. Unni Wiik og Marit Myrvoll er begge enige om at dette handler mye om en tankeprosess, men at det også er lurt å ta den.

– Det er mye som man kanskje ikke tenker på til daglig når man er frisk og rask, men som har vært både greit og nyttig å ta stilling til underveis, sier Myrvoll.