Feiret fred og frihet med 21 saluttskuddI dag er det 75 år siden gleden og friheten kom tilbake etter fem mørke år under okkupasjon. NVIO – Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner ga veteranene og folket en helt spesiell gave.

Tor Berge er kameratstøtteleder og nestleder i NVIO Sunnmøre. I år spanderte de 21 saluttskudd på oss alle, både som en heder og tankevekker.

-Vi fant ut at vi skulle sørge for 21 saluttskudd alle i området rund Ålesund kom til å høre, og det gjorde de. Til og med folk på Hareide hadde fått med seg skuddene, forteller Tor Berge som er kameratstøtteleder og nestleder i NVIO Sunnmøre.

Og Bypatrioten, som var på plass rett nedenfor Kniven på Aksla kan bekrefte at dette var noe helt spesielt, og sjelden vare.

-Det har, etter hva vi vet ikke blitt skutt 21 saluttskudd siden 1947 da kong Haakon og kronprins Olav gjestet byen, og da fra en båt på fjorden.

Nå ville vi gjøre det igjen.

-Hvorfor nå?

-Av flere grunner. Det ene er jo at situasjonen rundt koronaviruset gjør at en ikke kan samle mange mennesker.

Det andre er at 8. mai, som jo også er Veterandagen er litt spesiell i år med tanke på at det er 75 år siden freden kom.

Nå ville vi gjøre noe som kunne høres inne hos folk, og spesielt ville vi hedre våre eldre forgjengere som sørget for freden.

(Fortsetter under).

Kenneth Hurlen sto på Aksla der han sørget for 21 saluttskudd av det absolutt kraftige slaget.

Tor Berge og NVIO ønsket seg noe mer enn en ren markering og heder til fredsheltene våre.

Håpet var jo også at folk som fikk med seg skuddene stoppet opp og tenkte litt over dagen, og hva den betyr. Faktisk er det jo slik at uten 8.mai 1945 hadde vi ikke kunnet feire 17.mai slik vi gjør i dag, forteller han.

NIVO Sunnmøre har 100 veteraner som medlemmer, men det finnes mange flere som ikke er medlem i organisasjonen.

Og feiringen av 8.mai er tradisjon for medlemmene.

Det hele begynte ved Ålesund kirke.

-Der startet markeringen etter de 21 skuddene fra Aksla.

Deretter dro vi til Langevågen der ordføreren har tradisjon for å invitere veteraner til veterankafé, men som i år selvfølgelig ikke kunne arrangeres på normalt vis. Derfor inviterte han til et treff på kirkeplassen. Der ble det en liten markering, sier Tor Berge.