
TMG. Det lyder forkortelsen Johan Grytten har satt på seg selv, og betyr Trygg Modig Glad.
Et aktivt liv
Johan kom til verden sabbaten (lørdag) 2. februar i 1935, samme år som legen David Abrahamsen ga ut boken «Jeg er jøde». Nå er ikke Johan Grytten av jødisk avstamming, men det er ikke langt unna. For grunnen til at vi nevner akkurat det er at i hele sitt voksne liv har aspøygutten og kona Inger vært opptatte av jødenes situasjon.
I 2022 gikk Inger bort, og Johan er tilbake som enkemann. De var gift i 63 år, en kan jo også plusse på åtte år som kjærester.

En klippe forsvant ut av livet til Johan, men fortsatt betyr TMG mye, selv om det å miste en ektefelle setter sine spor. Johan er aktiv, og spesielt med kornetten, som også har vært en følgesvenn opp gjennom livet.
På selve dagen var Johan i Bergen, der flere av barn og barnebarn bor. Nå skal imidlertid Johan feires i hjembyen, og det skal altså også skje på en sabbat, lørdag 5. april klokken 18.00 i Frikirka. Der vil et stort knippe kjente og kjære gjøre stas på ham.
Men hvordan i alle dager skal en summere opp alt Johan har vært med på?
Vi gjør et lite forsøk, men da med ei liste som nok er svært mangelfull, og ikke helt i kronologisk rekkefølge. Og svært mange av aktivitetene og engasjementene delte han med kona Inger.

Vi begynner med engasjement i Frelsesarmeen. Korpsdirigent, kulturformidler, dikter, forfatter, kaffeselger, pådriver for å gi utviklingshemmede musikkaktivitet, kirketjener i blant annet Sjømannskirken, hyppig brukt kirkemusiker, internasjonalt hjelpearbeid til blant annet Brasil og Moldova, aktiv i arbeid for fosterbarn, aktiv i Åse søndagsskolehus, krisehjem for barn, musiker på institusjoner for eldre, lokalpolitiker i Ålesund bystyre, seksbarnsfar, ihuga AaFK-supporter og artianer.
Og det mest ”tulne” av alt, er at mye av dette holder han på med enda, 90 år gammel.
Musikk og brennsnut
Så til neste spørsmål. For hvordan feire Johan Grytten?
Arrangørene kaller det hele for fødselsdagskonsert, for Johan elsker musikk. Det andre som står helt klart for oss er at brennsnut blir en soleklar ingrediens. Den sunnmørske retten er viktig for Johan, for husk at han og Inger i en årrekke arrangerte det de kalte for ”bønnesuppe” i sitt hjem i Olsvika. Åpent hus med bønn, samtaler, hygge og ikke minst suppe.
Så brennsnut og bløtkake står på menyen.
I bresjen for det hele står musiker Tor Rødseth med venner og Frikirka, og alle er velkomne.
-Det blir sang av Onsdagsgjengen, som holder til i Frikirka. Bror til Johan, Harald Grytten skal ha et innslag, og det blir musikk av Brasskameratene der Johan selv deltar, forteller Tor Rødseth, som selv skal bidra med sang og musikk.
-Johan har også med to av barna sine på plakaten. Pål opptrer med ”Roboten Pål”, og Ola er kveldens konferansier.
-Johan er jo en ”artianer” med mange ”sannferdige” historier, som han selv sier. En skal vel ikke se bort fra at han vil bidra der.
-Nei, det skal en slett ikke se bort fra, sier Tor.
På programmet står også flygelmusikk av Jakob Lunde, diktlesning av Henning Breivik og andakt ved Håkon Djurhuus Olsen som er kaptein i Frelsesarmeen.
-Det blir selvfølgelig kollekt, og overskuddet går til Frelsesarmeens arbeid i Moldova, en av Johan og Inger sine hjertesaker. Og det er selvfølgelig åpen hus sier Tor Rødseth.