Til toppen

\ loading=

Populærvitenskapelig talkshow

Det populærvitenskapelige talkshowet "Påfyll" har premiere i Ålesund i februar og byr på underholdning, samtaler og kunnskap. – Målet er at du skal forlate salen både oppstemt og litt klokere, sier de lokale arrangørene.

Viserektor Anne-Lise Sagen Major ved NTNU i Ålesund. Foto: Børge Sandnes, NTNU

– Det var et svært vellykket samarbeid under Forskningsdagene i fjor høst som ga mersmak. Siden den gang har et programråd jobbet frem et nyskapende formidlingskonsept, sier viserektor Anne-Lise Sagen Major ved NTNU i Ålesund.

Hun gleder seg til det de nå kan sette i gang. Datoen er satt til mandag 5. februar. Programmet starter klokka 19.00, og arrangementet er gratis.

– Det er allerede planlagt tre arrangementer med Påfyll før sommeren og tre til høsten. Blir det god mottakelse håper jeg at vi her får til noe varig. Det er universitetet og andre forskningsaktørers oppgave å bidra til formidling av den kunnskapsutviklingen vi driver med. Vi har et felles ønske om å få frem mer av den spennende forskningen som skjer lokalt, og vi vil vise fram Ålesund som kunnskapsby, sier viserektoren.

Forskningsaktørene som deltar nå er NTNU, SINTEF, Møreforsking, Helse Møre og Romsdal HF, Atlanterhavsparken og Ålesund kommune. De har i oppgave å finne de rette fagfolkene som kan formidle innen ulike samfunnsaktuelle tema. Parken kulturhus med kulturhusleder Hans Pareliussen hadde ideen om en fast kveld med fokus på forskning, med NTNU som startmotor. Kulturhuset vil stå for den tekniske koordineringen. Framtidslaben/The North West konkretiserer konseptet og stiller med produsent for innholdet.

Forfatter og journalist Bjørn Vatne ser på dette som en unik mulighet til å komme tett på å få stille “dumme” spørsmål. Foto: Yngve Vogt, UiO

Å være programvert ut fra bestillingen til programrådet var ikke for hvem som helst. Forfatter Bjørn Vatne ble derfor kontaktet i slutten av november. Kunne han tenke seg utfordringen? Svaret var positivt. Han er i full gang med å lese seg opp på det første temaet, som vil dreie seg om kunstig intelligens.

– Et talkshow har jo ingenting med litteratur å gjøre, tenkte jeg først. Men da arrangørene fortalte hva de ville ha, kunne jeg ikke si nei. Jeg er en fryktelig nysgjerrig fyr. Nå får jeg sitte ansikt til ansikt med eksperter på alle slags felt og stille dem så dumme og nærgående spørsmål jeg bare vil. Det er rett og slett en glimrende anledning til å drive research, sier Vatne, som lover å både slippe til publikum og ta det hele ned på et folkelig og humørfylt nivå. Første Påfyll har tittelen «Smarte folk om kunstig intelligens: Derfor må du bry deg!».

Arrangementet er sponset av Sparebanken Møre.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!